Trump l-a sfătuit pe Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina

11 nov. 2024
Vizualizari: 180

Fără a pune mare preț pe ultimele sondaje de opinie, care îl scot din cursa pentru turul doi, președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a manifestat, duminică, încrederea că va accede în finala alegerilor prezidențiale.

„Nu mă îngrijorează absolut nimic, pentru că există o certitudine. Ea este dată de forța PNL, în sensul în care avem peste 1.100 de primari, mai precis 1.146 de primari, avem 12 președinți de consilii județene, avem peste 12.000 de consilieri locali și peste 400 de consilieri județeni. Ca atare, aici este vorba de organizarea și mobilizarea PNL, cea mai puternică formațiune politică din centru-dreapta și mai mult decât atât ceea ce resimt din întâlnirile pe care le am cu oamenii peste tot în țară. Oamenii sunt cei care ne dau încrederea că au în față un candidat și un proiect cât se poate de onest, cât se poate de aliniat pe cerințele și așteptările cetățenilor”, a afirmat Ciucă, scrie Agerpres.

„Angajamentul nostru este să facem ceea ce trebuie pentru oameni, astfel încât să vadă că există și responsabilitate, există și asumare și că, într-adevăr, clasa politică trebuie să se pună în slujba oamenilor”, a răspuns liderul liberal, mai arată Agerpres.

Presa mai scrie că Guvernul pregătește înființarea unei noi agenții.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), prin reorganizarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și prin comasarea cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate”, relatează News.ro.

„Înființarea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate reprezintă un pas important pentru consolidarea capacității administrative și simplificarea procedurilor pentru cetățeni și agenții economici, care vor putea obține avizele și autorizațiile necesare dintr-un singur loc. De asemenea, vom elimina toate deficiențele existente astăzi în administrarea ariilor naturale protejate, prin realocarea capacității administrative acolo unde este cu adevărat nevoie”,a declarat atunci Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, arată News.ro.

„Numărul de posturi pentru ANMAP este de 2.001, exclusiv demnitarii. ANPM asigură în prezent cadrul necesar pentru managementul ariilor naturale protejate, cu 490 de posturi aprobate. Numărul total al funcțiilor publice de conducere din cadrul ANMAP este de maximum 8% din numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite”, mai scrie News.ro.

De luni, 11 noiembrie, intră în vigoare o nouă Lege care limitează dobânzile la creditele acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN), cu scopul de a proteja consumatorii de dobânzile excesive.

„De acum înainte, cei care aleg să se împrumute de la IFN-uri vor plăti dobânzi mult mai mici decât în trecut, unde s-au înregistrat cazuri în care debitorii ajungeau să plătească de patru până la cinci ori mai mult decât suma împrumutată. Împrumuturile nu vor putea depăși dublul sumei împrumutate, indiferent de durata împrumutului. De exemplu, pentru un credit de 5.000 de lei, suma de restituit nu va putea depăși 10.000 de lei. În plus, sunt stabilite limite pentru dobânzile zilnice aplicabile împrumuturilor. Astfel: pentru împrumuturile sub 5.000 de lei, dobânda zilnică nu va putea depăși 1%; pentru împrumuturile între 5.000 și 10.000 de lei, dobânda zilnică maximă va fi de 0,8%, iar pentru creditele de până la 25.000 de lei, dobânda zilnică nu va putea depăși 0,6%. De asemenea, legea se aplică și celor care au deja credite în derulare”, scrie România liberă.

Curtea Supremă a admis, luni, sesizarea Avocatului Poporului, în sensul că amenda contravențională se execută prin intermediul executorilor fiscali și nu prin cel al executorilor judecătorești.

„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, stabilește că: În interpretarea și aplicarea unitară a prevederilor art. 3 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2011 privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 18/2012, cu modificările și completările ulterioare, procentul de 30% din suma încasată cu titlu de amendă contravențională reprezintă o creanță bugetară care se execută prin intermediul executorilor fiscali potrivit dispozițiilor art. 220 și următoarele din Codul de procedură fiscală. Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 11 noiembrie 2024, potrivit site-ului instanței supreme, scrie Adevărul.

„De altfel, instanța supremă statuase deja, prin Decizia nr. 66/2017 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, că executarea silită a titlurilor executorii–hotărâri judecătorești privind creanțe bugetare, datorate în temeiul unor raporturi juridice contractuale care se constituie venit la bugetul consolidat al statului, se realizează prin executori fiscali, în calitate de organe de executare silită ale statului”, mai arată Adevărul.

„Președintele ales al SUA Donald Trump a avut joi o convorbire cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul căreia cei doi lideri au discutat despre războiul din Ucraina”, a informat duminică Washington Post, scrie Adevărul.

„Trump l-a sfătuit pe Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina și i-a amintit de «prezența militară considerabilă a Washingtonului în Europa»”, menționează publicația citată, mai scrie Adevărul.

„Trump a vorbit miercuri și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unor informații din presă. Kremlinul a declarat vineri că Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu Trump, dar aceasta nu înseamnă că este dispus să modifice cererile Moscovei. Pe 14 iunie, Putin a stabilit condițiile pentru încheierea războiului: Ucraina ar trebui să renunțe la ambițiile sale privind NATO și să-și retragă toate trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni revendicate de Rusia”, mai arată Adevărul.

„Donald Trump Jr., mesaj către Zelenski: Mai ai 38 de zile și îți pierzi indemnizația”, titrează România liberă.

„Fiul cel mare al președintelui ales al Statelor Unite a distribuit pe Instagram un clip, postat de fosta candidată republicană la vicepreședinție, Sarah Palin, în care scria «POV (punct de vedere): Ești la 38 de zile de pierderea alocației», alături de un videoclip în care apare președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În luna iunie, Trump l-a numit pe Zelenski «cel mai mare comerciant care a trăit vreodată», ca răspuns la eforturile Kievului de a asigura mai multe finanțări din SUA”, notează România liberă.

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat că Europa va trebui să aibă mai multă responsabilitate pentru securitatea sa.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Deciziile privind viitorul Ucrainei nu pot fi luate fără ucraineni, în ciuda planurilor de încetare a focului ale președintelui ales al SUA, Donald Trump”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, a informat Polskie Radio, preluat de kyivindependent.ro, arată România liberă.

Europa va trebui să poarte mai multă responsabilitate pentru securitatea sa”, a mai adăugat Tusk, scrie România liberă.

„Planurile lui Trump pentru Ucraina sunt abia în faza de discuție, a spus Tusk. Unele propuneri dezvăluite presei, includ înghețarea actualei linii de front și desfășurarea de trupe britanice și europene, pentru a impune o zonă tampon”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

Trump l-a sfătuit pe Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina was last modified: noiembrie 11th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: