Guvernul bifează primele promisiuni îndeplinite

3 ian. 2022
Vizualizari: 365

Noul an vine cu o serie de majorări ale salariului minim, ale pensiilor și ale alocațiilor copiilor.

„Sunt vești bune pentru românii plătiți cu salariul minim brut pe economie. Acesta crește la 2.550 lei. Crește și punctul de pensie, la 1.586 de lei. Bani mai mulți vor primi și cei care încasează pensie socială, dar și copii”, scrie România liberă.

„Salariul minim în 2022 va fi 2.550 lei brut, reprezentând o creștere de 10,8% comparativ cu cel din 2021. Punctul de pensie va crește cu 10%, la 1.586 lei, iar indemnizația socială minimă se majorează la 1.000 lei. Punctul de pensie – 1.568 lei. Pensia minimă – 1.000 lei. (…) Noile sume vor fi încasate din februarie 2022. Printre aceste majorări de la 1 ianuarie se numără și voucherele de vacanță”, mai arată România liberă.

Începutul de an aduce și schimbări în clasamentul preferințelor electorale. Sondajul Avangarde, realizat în perioada 15-23 decembrie 2021 pe un eșantion de 907 subiecți prin metoda „door-to-door”, la comanda PSD, arată o scădere ușoară a Partidului Social Democrat și USR și o creștere cu un punct procentual pentru PNL și 2 puncte electorale pentru AUR.

„Potrivit datelor prezentate în sondajul realizat de Avangarde în perioada 15 decembrie – 23 decembrie, partidele politice au următoarele procente: PSD – 39%, PNL – 18%, AUR – 17%, USR – 10%, UDMR – 5%”, notează Digi 24.

Dacă PSD își va păstra procentele până la viitoarele alegeri, fostul primar al Capitalei are șanse mari să recâștige fotoliul de primar general.

„Ministrul PSD al Familiei, Gabriela Firea, a reiterat, sâmbătă, 1 ianuarie, la România TV, că în 2024 va candida pentru un nou mandat de primar general al Bucureștiului, pentru a finaliza «proiectele începute și abandonate de domnul Nicușor Dan»”, scrie Libertatea.

„Vreau să recuperez întârzierile lui, pentru că a dovedit că nu cunoaște administrație, nu vrea oameni buni în jur și am senzația că nu-i pasă de oameni. Dacă i-ar păsa, ar lua niște măsuri bune”, a mai spus ministrul Firea, mai arată Libertatea.

Premierul Nicolae Ciucă anunță că o nominalizare pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării va fi făcută în cel mult două săptămâni.

„Ținând cont de vâltoarea activităților care au fost în acest interval de timp, am considerat că este oportun ca, imediat după sărbători, să putem să avem o analiză la nivelul partidului, să avem o propunere și să mergem și să o propunem președintelui țării, pentru a putea să avem procedura de învestire a unui nou ministru. (…) Poate cel mai târziu în două săptămâni”
, a declarat premierul Ciucă la TVR, arătând că portofoliul va reveni liberalilor, scrie Agerpres.

„Florin Roman a demisionat, pe 15 decembrie, din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 17 decembrie, decretul prin care ministrul Energiei, Virgil Popescu, era desemnat ca interimar pe portofoliul devenit vacant. Anterior demisiei, premierul Ciucă i-a cerut lui Roman să clarifice acuzațiile de plagiat care îi sunt aduse, menționând că acesta va trebui să ofere lămuriri și cu privire la noi acuzații apărute în spațiul public”, mai arată Agerpres.

Un Proiect de Lege care urmează să intre în dezbaterea Senatului ar putea duce la depolitizarea CCR.

„Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect de lege prin care noii judecători ai CCR trebuie să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani înainte de numire. Cuvântul decisiv îl are Senatul. Rigorile unei asemenea legi i-ar fi lăsat fără funcție pe trei dintre judecătorii CCR, inclusiv pe Valer Dorneanu. (…) Coaliția a lăsat într-un con de umbră un proiect de lege prezentat de PSD ca pe o reformă când era în opoziție. Mai precis, o inițiativă de modificarea a Legii de funcționare și organizare a Curții Constituționale, prin care este instituită prevederea ca noii judecători numiți de președintele țării, Senat și Camera Deputaților să nu fi făcut parte din partide sau coaliții politice în ultimii opt ani înainte de a fi propuși, un detaliu cu atât mai relevant în condițiile în care în 2022 o treime din componența CCR va fi schimbată. Proiectul de lege propus chiar de șeful PSD a fost ignorat de Coaliție, ceea ce a dus la adoptarea tacită de către Camera Deputaților, termenul pentru dezbatere și vot fiind ultima zi din 2021”, scrie Adevărul.

Chiar dacă nu este proiectul lor, liberalii ar susține acest proiect.

„Nu am luat încă o decizie. Este o inițiativă care a ajuns la Senat, una de bun augur, pentru că este nevoie să creștem independența și, în acest fel, credibilitatea CCR. Ar fi o garanție în plus, așa cum spune și proiectul, pentru a ne asigura că nu amestecăm politica în justiție”, a precizat, pentru Adevărul, deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Dacă românii au sărbătorit Revelionul ca altădată, în centrele marilor orașe, cu focuri de artificii și concerte, în vestul Europei oamenii au fost obligați să stea în casă, ca urmare a măsurilor luate de autorități pentru combaterea pandemiei.

„Mii de oameni au încălcat o interdicție cu privire la adunări în pandemie și s-au strâns într-o piață din Amsterdam pentru a protesta față de restricțiile decise de guvern în contextul pandemiei”, relatează AP, citată de News.ro.

„Municipalitatea din Amsterdam hotărâse ca manifestația de duminică să fie interzisă, precizând că polițiștii au indicii că unii protestatari ar urma să vină «pregătiți pentru violențe». Totuși, mii de oameni au ajuns duminică în piață, unii dintre ei afișând un banner cu mesajul «mai puțină represiune, mai multă grijă» în apropierea Muzeului Van Gogh. Un grup de persoane în salopete albe și cu măști albe a afișat mai multe mesaje, pe unul dintre bannere scriind «Nu este vorba de virus, este vorba de control» pe o parte și «Libertate» pe cealaltă”, mai scrie News.ro.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Guvernul bifează primele promisiuni îndeplinite was last modified: ianuarie 3rd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: