Varianta „Lambda” a noului coronavirus, mai periculoasă decât „Delta”

6 aug. 2021
Vizualizari: 610

Conform unei noi Hotărâri a CNSU, emisă joi, 5 august, starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile, începând de miercuri, 11 august.

„«Am aprobat prelungirea stării de alertă și nu se modifică nimic în acest moment, lucrurile rămân așa cum au fost prezentate ele până acum», a declarat premierul Cîțu într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria”, scrie Libertatea, citând conform Hotnews.

„Potrivit Anexei la Hotărârea CNSU, sunt 91 de măsuri de prevenire și control propuse a se aplica pe durata stării de alertă”, mai scrie Libertatea, care prezintă lista măsurilor impuse de Guvern.

Presa scrie că o nouă variantă de coronavirus stârnește îngrijorare în rândul oamenilor de știință, în condițiile în care pare mai rezistentă la vaccinuri.

„Varianta Lambda a fost identificată pentru prima oară în Peru, iar acum se răspândește în toată America de Sud. Conform oamenilor de știință, aceasta ar fi mai rezistentă la vaccinurile anti-COVID-19 decât versiunea originala a virusului, care a apărut în China, la Wuhan. Cercetătorii japonezi spun că în experimente de laborator au identificat trei mutații în proteina spike a variantei Lambda, care-i permit să reziste anticorpilor produși de vaccin. Două mutații adiționale ar face ca Lambda să fie foarte infecțioasă – cel puțin în experimentele de laborator”, scrie Evenimentul Zilei.

România va furniza sub formă de ajutor umanitar aproape 1,3 milioane de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca în patru țări: Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam.

„Ajutorul umanitar pentru Tunisia constă în acordarea a 425.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, pentru Republica Arabă Egipt a 525.000 de doze, pentru Albania a 150.000 de doze, iar pentru Vietnam în acordarea a 199.200 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania AstraZeneca. Dozele vor fi transportate de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) sau Ministerul Apărării Naționale”, relatează Cotidianul.

Oradea va avea propria companie aeriană.

„Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au anunțat, joi, înființarea unei companii aeriene locale, pentru a asigura o mai bună conectare a orașului cu restul țării, dar și cu Europa. Din martie 2022, compania își propune să opereze curse regulate către București și va cumpăra 2 aeronave, cel târziu în luna ianuarie”, scrie News.ro.

„«Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa către hub-uri importante aeronautice, să preluăm astfel de modele prin înființarea acestei companii locale. Mai mult, din discuțiile pe care le-am purtat cu marile companii din Oradea, există un interes și din partea lor pentru a contribui la o mai bună conectivitate a orașului, pentru că ar fi și ei participanți. (…) Dorim să achiziționăm aeronavele în această toamnă sau cel târziu în luna ianuarie a anului viitor. Prin urmare, vom face tot ce ține de noi ca de anul viitor, din luna martie, când intră noul orar de zbor, noua companie să opereze de pe Aeroportul Oradea către aceste destinații», a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă”, scrie News.ro.

Adevărul scrie despre o inițiativă a cunoscutului activist de mediu Daniel Bodnar.

„Activistul de mediu Daniel Bodnar, supraviețuitor al unui teribil accident de circulație produs în primăvara acestui an, organizează un protest în Capitală și cere să i se alăture toate grupurile civice care luptă împotriva tăierilor ilegale de păduri. Rădăuțeanul Daniel Bodnar a transmis pe contul său de Facebook că organizează un protest, care va avea loc în Capitală, pe 21 august. La acțiune sunt invitați să participe toți cei care luptă împotriva furtului de lemn”, scrie Adevărul.

În încheierea Revistei, scriem despre un festival de film care va avea loc la Sibiu în această toamnă.

„Mai mult de 200 de evenimente cinematografice vor fi organizate la cea de-a 28-a ediție a Astra Film Festival – Festivalul Internațional de Film Documentar care va avea loc, la Sibiu, între 5 și 12 septembrie. Potrivit organizatorilor, ediția din acest an se va desfășura în aer liber, în săli de cinema și online, iar timp de opt zile vor fi proiectate 71 de filme din 33 de țări, dintre care 46 premiere (4 premiere mondiale, 4 premiere internaționale și 38 de premiere naționale), selectate din peste 3.000 de producții cinematografice realizate în ultimii doi ani în întreaga lume”, notează Știrile Transilvaniei.

Seară frumoasă!

Varianta „Lambda” a noului coronavirus, mai periculoasă decât „Delta” was last modified: august 6th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: