Corupţie la nivel înalt în Ucraina
Dacă zilele trecute autoritățile române priveau cu optimism spre o reluare a negocierilor pentru aderarea României la Schengen, ultimele declarații ale cancelarului Karl Nehammer spulberă speranțele României. „Austria își menține veto-ul față extinderea Spațiului Schengen, atât timp cât acesta nu funcționează”, a afirmat cancelarul Karl Nehammer, înaintea unei vizite în Bulgaria.
„Atât timp cât Spațiul Schengen nu funcționează, și, spre exemplu, Germania desfășoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează și multe alte state europene, nu putem extinde acest Spațiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situația se va schimba fundamental”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA, scrie Agerpres.
„Bulgaria are nevoie de sprijin rapid și adecvat pentru protecția frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”, a mai spus cancelarul, potrivit comunicatului citat de APA, notează Agerpres.
„Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri și sârmă ghimpată, dorind numai să sprijine infrastructura de la frontieră. În decembrie, Comisia a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace folosește pentru a-și proteja frontierele. În prezent, agenția europeană Frontex este reprezentată în Bulgaria de echipamente și 137 de angajați”, mai arată Agerpres, citând APA.
„Cancelarul austriac și ministrul său de interne reclamă faptul că Bulgaria este lăsată să apere singură granița sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, și fac referire la faptul că imagini video postate pe rețelele sociale arată cât de ușor sunt trecute barierele actuale de la granița bulgaro-turcă”, mai scrie Agerpres.
Președintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că sunt documente oficiale ale Consiliul Uniunii Europene care arată că Olanda nu aplică legislația Schengen.
„În mod ironic, și cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consiliului UE. În primul, Olanda este acuzată de deficiențe «grave» privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor. În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-și reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spațiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată”, a scris europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook, notează Agerpres.
Tomac menționează că aceste două documente ale Consiliului UE „pot și trebuie să fie folosite de autoritățile române și cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare din Suedia”.
„Bineînțeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susține în prezent aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o țară care astăzi este «certată» pentru deficiențe grave ce țin chiar de protejarea Spațiului Schengen. Guvernele român și bulgar trebuie să acționeze în mod coordonat și eficient. Este limpede că în Spațiul Schengen putem și trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct și pe noi. Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie și un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 decembrie 2022, atunci singura și cea mai rapidă cale de a intra în spațiul Schengen rămâne acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, subliniază Tomac, scrie Agerpres.
Presa mai scrie azi că ajutoarele de încălzire vor fi distribuite în luna februarie a.c. prin Poșta Română.
„Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat că a fost aleasă Poșta Română pentru a face plățile pentru ajutorul de încălzire al celor cu venituri mici, deoarece aceasta are structuri în mediul rural. Plățile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotați poștașii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor intra în 20 februarie”, relatează News.ro.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că 20 februarie este termenul limită pentru virarea ajutoarelor de încălzire.
„Data de 20 februarie este termenul. Aceste cititoare vor fi la dispoziția oficianților poștali. Vineri am fost la Poșta Română, am stat de vorbă personal inclusiv cu directorii teritoriali pentru a înțelege ce probleme mai sunt pentru ca mecanismul să funcționeze”, a precizat ministrul Boloș, scrie News.ro.
Întrebat de ce a fost aleasă Poșta Română pentru acest serviciu, Boloș a explicat că instituția are structuri în mediul rural.
„Este singura instituție, entitate din România care are structuri în mediul rural. Gânditi-vă câți oameni puteau să rămână fără acest sprijin. Al doilea lucru foarte important, este singura entitate care prin serviciile de mandat poștal are posibilitatea ca orice factură care se emite de furnizorul de energie să fie plătită. De la factura de curent, de gaz, lemne de foc, gazul lichefiat. De aceea am ales la Poșta Română să deruleze acest mecanism”, a adăugat Boloș, mai notează News.ro.
Bulgaria se pregătește de trecerea la euro.
„Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, într-un document publicat în Buletinul Asociației Băncilor Comerciale”, transmite Novinite, scrie Cotidianul.
„Cu două săptămâni înainte de aderarea la euro, BNB va începe în avans aprovizionarea băncilor cu bancnote și monede euro cu fața națională a Bulgariei, a afirmat Dimitar Radev. În aceeași perioadă, băncile vor începe gratuit aprovizionarea traderilor și a oficiilor poștale din Bulgaria cu bancnote și monede euro. După introducerea euro, în primele șase luni, băncile și oficiile poștale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor și monedelor din leva în euro”, mai notează Cotidianul.
Ucraina se află în mijlocul unui scandal de corupție: adjunctul Ministrului ucrainean al Infrastructurii a fost arestat.
„Vasil Lozinski, adjunct al ministrului ucrainean al infrastructurii, a fost demis și arestat sub suspiciunea de deturnare de fonduri, după ce o anchetă a Biroului Național Anticorupție din Ucraina a constatat că fondurile publice puse deoparte pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă au fost fraudate”, relatează CNN, scrie News.ro.
„Viceministrul a primit banii pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziție la suprapreț a unor echipamente și utilaje, inclusiv generatoare de energie electrică. NABU a precizat că în vară au fost alocate aproximativ 49 de milioane de dolari pentru «asigurarea populației cu surse alternative de energie electrică, căldură și alimentare cu apă pe timpul iernii, din cauza situației cauzate de distrugerea infrastructurii critice. Ancheta a constatat că o serie de funcționari ai autorităților executive centrale și regionale au decis să deturneze o parte din fondurile publice. Pentru a realiza acest lucru, aceștia au lucrat cu un grup de intermediari și s-au asigurat că au fost încheiate contracte de achiziții cu entități comerciale prestabilite, la prețuri supraevaluate cu aproape 280 de milioane hrivne (aproximativ 7,6 milioane de dolari)», spun procurorii anticorupție”, notează News.ro.
„Astăzi, prin decizia Cabinetului de Miniștri, Vasil Lozinski a fost eliberat din funcția de viceministru al Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii. Reamintim că ieri, personalul NABU și SAP a demascat și a oprit activitățile unui grup infracțional organizat de furt de fonduri bugetare. Din grupul infracțional făcea parte și ministrul adjunct al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii din Ucraina. Acesta a fost arestat pentru că a primit 400.000 de dolari câștig necuvenit. El a primit aceste fonduri pentru asistență în semnarea contractelor de achiziționare a echipamentelor și utilajelor.”, a precizat ministrul Aleksandr Kubrakov, scrie News.ro.
Germania este gata de a permite Poloniei să trimită tancuri Leopard în Ucraina.
„Germania «nu se va opune» dacă Polonia sau alți aliați ar cere acordul pentru a trimite în Ucraina tancurile Leopard cumpărate de la Berlin”, a declarat, duminică, ministrul de externe german, Annalena Baerbock, scrie Libertatea.
„Tancul Leopard 2 de fabricație germană este considerat cea mai bună variantă pentru Ucraina, care a spus că are nevoie de 200-300 de astfel de blindate pentru a face față unei intensificări așteptate a luptelor de pe front. Calitățile sale nu sunt singurul atu. Important este și că tancul este prezent în număr mare în dotarea armatelor europene, care l-ar putea dona astfel Kievului. Ucraina spune că tancurile de luptă occidentale cu un blindaj puternic ar oferi trupelor terestre ucrainene mai multă mobilitate și protecție înaintea unei noi ofensive rusești pe care Kievul o așteaptă în viitorul apropiat. De asemenea, ar ajuta Ucraina să recupereze o parte din teritoriul care a căzut în mâinile Rusiei”, mai arată Libertatea.
„Berlinul a fost supus unor puternice presiuni diplomatice pentru a livra Kievului tancurile Leopard 2 sau cel puțin pentru a permite țărilor care le-au cumpărat din Germania să le reexporte. În calitate de producător, Berlinul are drept de veto asupra transferului acestora. Polonia și statele baltice în special au criticat aspru Berlinul. Însă la un summit internațional special organizat vineri la baza aeriană Ramstein, din sud-vestul Germaniei, Berlinul a evitat să ia o decizie în această privință, frustrându-și aliații. Germania este în special reticentă atunci când vine vorba despre chestiunea livrării propriilor tancuri Leopard în Ucraina, de exemplu, ca parte a unei coaliții mai largi cu Polonia și alte țări precum Finlanda și Danemarca. Varșovia, care vrea să ofere 14 tancuri Leopard Kievului, pare a avea o soluție și pentru situația în care Berlinul nu va dona propriile tancuri. Duminică, premierul Morawiecki a declarat că țara sa este pregătită să construiască o «coaliție mai mică» pentru trimiterea de tancuri în Ucraina fără Germania. Alte țări, printre care Finlanda, sunt dispuse să trimită astfel de blindate Kievului.”, mai notează Libertatea.
Seară liniștită!