Acuzaţii grave ale oficialilor ruşi la adresa României

2 mai 2022
Vizualizari: 545

Războiul din Ucraina ține, în continuare, prima pagină a presei din România. Eforturile ONU pentru deschiderea unor coridoare umanitare au deja un prim rezultat: aproape 100 de oameni a fost evacuați din oțelăria Azovstal din Mariupol, acolo unde se află aproximativ 1000 de civili și militari, mulți dintre ei răniți.

„Evacuarea civililor din Azovstal a început. Primul grup de aproximativ 100 de persoane se îndreaptă deja spre zona controlată. Mâine îi vom întâlni la Zaporojie. Recunoscător echipei noastre! Acum ei, împreună cu ONU, lucrează pentru evacuarea altor civili din oțelărie”, a scris Președintele Zelenski pe Twitter, scrie News.ro.

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valeri Gerasimov, trimis de Președintele Putin să coordoneze operațiunile militare de pe frontul de est, a fost rănit în Ucraina, lângă localitatea Izyum, regiunea Harkov.

„Gerasimov și alți ofițeri stăteau în postul de comandă, unde Forțele Armate ucrainene au dat o lovitură precisă. Potrivit informațiilor preliminare, 20 de ofițeri au fost uciși. Unele canale de Telegram afirmă că, Gerasimov încearcă să părăsească localitatea Izyum, unde rușii suferă pierderi uriașe și le-au fost întrerupte proviziile”, relatează Cotidianul.

„Armata ucraineană a anunțat că a lansat atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puțin timp după declanșarea războiului din Ucraina”, relata, duminică, agenția DPA, citată de Adevărul.

„Mai multe sisteme antiaeriene și o unitate de comunicații au fost distruse în aceste atacuri, afirmă Comandamentul Sud al armatei ucrainene. Acesta mai susține că 42 de soldați ruși au fost uciși în raidurile cu rachete asupra Insulei Șerpilor”, notează și Agerpres, citată Adevărul.

Presa mai scrie despre noile acuzații pe care propaganda rusă le aduce României. Ministerul rus al Apărării spune că Ucraina exportă masiv cereale în România, iar pe drumul de întoarcere sunt aduse la schimb arme și muniții străine.

„Aceste acuze au fost publicate într-un mesaj al Ministerului rus al Apărării publicat pe contul de Telegram. Potrivit Moscovei, Ucraina a organizat exporturi masive de cereale, porumb, plante oleaginoase și animale de fermă către România, pe cale rutieră și feroviară, precum și cu barje din portul Izmail, de-a lungul Dunării”, scrie Digi 24.

„Oficialii Ministerului român al Apărării au reacționat și spun că aceste afirmații reprezintă o denaturare grosolană a realității”, mai arată Digi 24.

Specialiștii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat, în acest weekend, mii de atacuri cibernetice care au vizat  site-urile celor mai importante instituții publice din România.

„În acest sfârșit de săptămână, specialiștii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicații Speciale au blocat mii de atacuri malițioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România. Este o creștere semnificativă, pe anumite pagini web depășindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparație cu alte perioade”, a transmis, duminică, STS, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.

„Grupul de hackeri pro-ruși Killnet a amenințat, sâmbătă, că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, partide, redacții de presă, instituții publice, site-uri de turism și hoteluri. Poliția Română a anunțat oficial, sâmbătă, că site-ul propriu a fost ținta unui atac”, mai notează News.ro.

Comisia Europeană a anunțat joi că a plătit statelor membre peste 3,5 miliarde de euro sub formă de plăți în avans, pentru gestionarea sosirii refugiaților ucraineni pe teritoriul lor, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

„Cele mai multe fonduri, 562 de milioane de euro, au fost plătite Poloniei, deoarece această țară a primit cei mai mulți refugiați ucraineni. Urmează Italia, cu 452 milioane de euro, și România cu 450 de milioane de euro. Plățile au fost făcute în cadrul Acțiunii de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), iar banii pot fi utilizați pentru a oferi hrană, cazare, asistență medicală, educație sau locuri de muncă refugiaților din Ucraina, a precizat Comisia Europeană”, scrie România liberă.

În timp ce în marile capitale ale Europei cetățenii au protestat împotriva majorării prețurilor la energie și alimente, Guvernul de la Budapesta a decis prelungirea plafonării prețurilor pentru carburanți auto și unele alimente de bază până pe 1 iulie.

„Măsura pentru alimente fusese instituită pe 1 februarie pe o perioadă de trei luni, iar cea pentru carburanți pe 15 noiembrie până pe 15 mai. (…) Guvernul a decis să plafoneze prețurile la carburanții auto vânduți în benzinării la 480 de forinți (1,3 euro) pe litru în noiembrie anul trecut, din cauza inflației în creștere. Apoi, în luna februarie a acestui an, plafoanele de preț au fost extinse cu încă trei luni, până în mai și, iată, acum plafonarea se extinde până la 1 iulie”, scrie Cotidianul.

„Prețurile cresc în toată Europa, și motivul principal pentru acest lucru este războiul din Ucraina”, a spus premierul Viktor Orban într-un clip video postat pe de pe Facebook, adăugând că „Guvernul va face totul pentru a proteja familiile de această creștere a prețurilor”.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Acuzații grave ale oficialilor ruși la adresa României was last modified: mai 2nd, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: