Explozii la o staţie GPL din Crevedia

Prima pagină a presei de azi este ţinută de exploziile de sâmbătă, de la o staţie de încărcare cu GPL din comuna Crevedia, tragedie în care două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 56 au fost rănite, unele dintre ele fiind deja transferate la spitale din străinătate.

„Mai multe explozii au avut loc, sâmbătă, 26 august, în localitatea dâmbovițeană Crevedia, la o stație de GPL. Două persoane au murit: un bărbat care a făcut infarct imediat după incident și soția lui, care s-a stins azi dimineață la spital, având arsuri pe mai mult de 95% din suprafața corpului. Alte 56 de persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul Sănătății, duminică. Potrivit autorităților, stația funcționa ilegal, a fost amendată de mai multe ori, iar în 2020 anunțase că își închide punctul de lucru, iar șapte instituții știau acest lucru”, relatează Libertatea.

Procurorii DNA au început cercetarea penală in rem privind fapte de abuz în serviciu, pentru a cerceta modul în care a funcționat fără autorizație timp de trei ani stația GPL din Crevedia, care a explodat sâmbătă.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control”, au menţionat sursele citate de Agerpres, mai notează Libertatea.

Procurorul general al României, Alexandru Florența, a prezentat modul în care s-au desfășurat lucrurile, sâmbătă, 26 august, la stația GPL din Crevedia.

„Astfel, potrivit cronologiei prezentate de procuror, la stația GPL se aflau la începutul zilei două cisterne goale. Ulterior, la ora 18, o a treia autocisternă este parcată în curte lângă cele două. Șoferul i-a explicat angajatului că avea o problemă la mașină, o roată blocată, motiv pentru care vrea să transfere gazul în alt vehicul. Cei doi șoferi se întâlnesc și inițiază transferul de gaz montând un furtun de livrare”, scrie Libertatea.

„În condiții neelucidate, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Angajatul a remarcat și le-a cerut celor 4 angajați nepalezi de la stație să iasă și să oprească traficul”, a precizat procurorul general, Alexandru Florența, notează Libertatea.

„La scurt timp de la aceste evenimente, a avut loc prima explozie de la stația GPL, în timp ce șoferii încercau să stingă focul. Potrivit procurorului, în interval de circa o oră ajung la fața locului diferite echipaje de intervenție și apoi are loc și o a doua explozie, mult mai puternică decât prima. În ceea ce privește ancheta, procurorul general a precizat că au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR. De asemenea, au loc percheziții la primăria Crevedia, la un punct de lucru din București și la locuințele celor doi asociați ai companiei”, mai scrie Libertatea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat că 8 case au ars şi alte 11 au fost afectate de exploziile de la Crevedia.

„Din datele pe care le avem la acest moment, au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. De asemenea, tuturor familiilor evacuate le vom pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă. Totodată, de la prima oră, au ajuns la Crevedia alimente şi alte ajutoare pentru cei care au fost afectaţi de incendiul de aseară”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ Dâmboviţa, scrie Cotidianul.

„Am avut o discuţie în această dimineaţă cu premierul României, Marcel Ciolacu, pentru a pune la punct modul în care îi vom ajuta pe locuitorii din Crevedia ale căror case şi gospodării au ars sau au fost afectate în incendiul de aseară. Tot în cursul acestei dimineţi, am solicitat întrunirea Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă astfel încât să acţionăm rapid pentru ca oamenii să se poată întoarce, în cel mai scurt timp, la casele lor”, se mai menţionează în postare, mai arată Cotidianul.

„La firma din Crevedia s-au descoperit nereguli încă din 2020. Pompierii au găsit numeroase nereguli. A fost retrasă autorizația de de securitate la incendiu, iar după două luni firmei i s-a suspendat activitatea”, aminteşte Cotidianul.

Primarul din Caracal, Ion Doldurea, tatăl lui Ionuţ Daniel Doldure, acţionarul principal al staţiei GPL din Crevedia, unde sâmbătă seara s-au produs exploziile, a anunţat că se va suspenda din PSD şi din orice altă funcţie politică deţinută.

„Având în vedere situaţia creată, deşi nu am şi nu am avut niciodată vreo implicare în societatea comercială unde s-a întâmplat tragicul eveniment, dar fiind vorba de un membru al familiei mele, pentru a nu exista nici un alt fel de interpretare, am luat decizia de a mă suspenda din calitatea de membru al PSD şi, implicit, din orice altă funcţie politică deţinută”, a concluzionat Ion Doldurea, scrie News.ro.

După tragedia de la Crevedia, premierul Marcel Ciolacu anunţă controale la toate staţiile GPL din ţară.

„Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică la Crevedia că în următoarea perioadă vor fi dispuse controale la toate staţiile de carburanţi şi GPL din ţară iar în cazul în care vor fi constatate neconformităţi de natură a pune în pericol vieţi omeneşti, unităţile respective vor fi închise”, relatează Agerpres.

Premierul Ciolacu a mai anunțat că sunt pregătite ajutoare pentru familiile ale căror locuinţe au fost distruse.

„CJ va face şedinţă mâine cu toate măsurile care trebuie luate, astfel încât toate persoanele afectate să primească ajutor, urmând pe urmă, după evaluări, şi noi să luăm măsurile din fondurile de rezervă, deja am făcut această promisiune. Noi am venit să ne ocupăm de oameni. Sunt şapte case afectate, aproape trei în integralitate, toţi vor fi ajutaţi. Prioritatea noastră, începând de noaptea trecută, a fost salvarea de vieţi omeneşti şi rămâne în continuare. Au fost transferate până acum (în străinătate – n.r.) 4 persoane, o să mai existe anumite transferuri, astfel încât presiunea pe cele două spitale, Floreasca şi Bagdasar, şi pe echipa de medici – cărora le mulţumesc încă o dată pentru felul exemplar în care au reacţionat şi să avem cât mai puţine pierderi de vieţi omeneşti. Ştiţi foarte bine, sunt ore şi zile critice, noi suntem foarte optimişti să nu avem nicio victimă după cea de-a doua explozie”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu, mai scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

După accidentul de la 2 Mai în care un tânăr drogat a ucis 2 persoane, iată un nou accident mortal, produs sâmbătă 27 august în jurul orei 3.30, în localitatea Oiejdea, judeţul Alba. Un tânăr de 19 ani care conducea băut a lovit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şase persoane care mergeau pe marginea DN 1, la ieşire din localitatea Sântimbru, judeţul Alba, trei fiind ucise şi celelalte trei fiind rănite.

„În noaptea de 27 august 2023, în jurul orei 3.30, un tânăr de 19 ani, din localitatea Oiejdea, judeţul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 1, la ieşirea din localitatea Sântimbru, în apropierea unei staţii de alimentare cu carburant, ar fi surprins şi accidentat un grup de 6 persoane, care se deplasa pe marginea părţii carosabile”, a transmis IPJ Alba, scrie News.ro.

„La ajungerea forţelor de intervenţie la locul solicitării, au fost găsite 6 persoane rănite, 3 dintre aceeastea prezentând leziuni incompatibile cu viaţa. Este vorba despre tineri în vârstă de aproximativ 17, 18, respectiv 25 de ani”, mai notează News.ro.

Presa rusă confirmă azi moartea lui Prigojin.

„Rusia a confirmat în mod oficial, duminică, «în urma unor expertize genetice», moartea şefului grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, al cărui avion s-a prăbuşit miercuri şi a condus la apariţia în străinătate a unor suspiciuni cu privire la un asasinat”, relatează AFP, citată de News.ro.

„În urma unor «expertize genetice moleculare», care au durat mai multe zile, s-a stabilit că identităţile victimelor ‘corespund listei’ pasagerilor şi membrilor echipajului avionului, a anunţat duminică într-un comunicat Comitetul rus de anchetă. Evgheni Prigojin şi mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, un fost ofiţer din cadrul unei unităţi speciale a serviciilor militare de informaţii (GRU) şi comandantul operaţional al Wagner, se află pe această listă. Pe listă se mai află numele membrilor Wagner Valeri Cekalov, Serghei Propustin, Evgheni Makarian, Aleksandr Tormin şi Nikolai Matuseiev. Anchetatorii nu au spus nimic, pentru moment, despre pistele pe care le examinează. Ei nu au evocat nici teza unui accident şi nici a unei bombe, a unei rachete de tip sol-aer sau a unei erori de pilotaj”, scrie News.ro.

Uniunea Europeană a autorizat introducerea pe piață a vaccinului împotriva virusului respirator sincițial.

„Vaccinul este indicat pentru «protecția pasivă împotriva bolii tractului respirator inferior (LRTD) cauzată de RSV la sugari de la naștere până la vârsta de șase luni, ca urmare a imunizării mamei în timpul sarcinii» și pentru «imunizarea activă a persoanelor cu vârste de 60 de ani și peste, pentru prevenirea bolilor căilor respiratorii inferioare cauzate de RSV»”, scrie Evenimentul Zilei.

VRS este un virus contagios și o cauză comună a bolilor respiratorii la nivel mondial. Virusul poate afecta plămânii și căile respiratorii ale unei persoane infectate, provocând potențial boli grave, sau chiar deces. În Europa, aproximativ 245.000 de internări anuale în spital au fost asociate cu VRS la copiii sub vârsta de cinci ani, majoritatea cazurilor aparând la copiii sub vârsta de un an. Impactul bolii este semnificativ și la vârstnici. În fiecare an, virusul provoacă peste 270.000 de internări în spital și aproximativ 20.000 de decese la persoanele cu vârste de 60 de ani și peste”, mai arată Evenimentul Zilei.

Seară liniştită!