Orban contra Orban

26 iul. 2022
Vizualizari: 514

Reacțiile la discursul lui Viktor Orban de la Universitatea de vară de la Tușnad continuă să apară în presa din România.

De această dată, Digi 24 l-a intervievat pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema declarațiilor anti-europene ale premierului maghiar.

„Este adevărat. Și este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile.(…) Desigur, fiecare stat își definește pozițiile pe teme internaționale așa cum consideră, dar, după cum este bine știut, România nu împărtășește aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acțiunea în sprijinul Ucrainei. România a susținut și susține necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, scrie Digi 24.

Ministrul Aurescu a remarcat, însă, faptul că, potrivit unei promisiuni pe care a primit-o de la omologul său ungar, demnitarii prezenți la Tușnad nu au abordat teme sensibile pentru opinia publică din România, cum ar fi obținerea autonomiei de către maghiarii din Harghita și Covasna.

„Da, am fost foarte atenți la toate declarațiile oficialilor ungari de rang înalt care s-au aflat în România, în vizită privată, pentru a participa la evenimentul de la Tușnad. În cadrul recentei vizite la București a ministrului de externe ungar Péter Szijjártó la 12 iulie 2022, am anticipat acest moment și am pus pe masă, în discuție, în mod direct, vizitele private în România ale oficialilor ungari, inclusiv în contextul prezenței acestora la tabăra de vară de la Tușnad. (…)Cu acel prilej, ministrul Szijjártó mi-a oferit asigurări că oficialii ungari care vor participa la evenimentele de la Tușnad vor avea în vedere aceste repere și vor manifesta o atitudine responsabilă față de relația bilaterală. Mi-a spus atunci că este în interesul Ungariei ca relația bilaterală să nu fie afectată. (…) Bun, ceea ce am putut constata la final este că partea ungară a respectat această parte a înțelegerii noastre, în sensul că discursul public al oficialilor ungari, inclusiv discursul principal de sâmbătă al premierului Orban, nu a fost provocator la adresa României, nefiind abordate sau menționate, în special, chestiuni sensibile pentru noi, cum ar fi așa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale”, a mai susținut ministrul român de Externe, notează Digi 24.

Presa consemnează declarațiile liderului Forța Dreptei, fostul premier român, Ludovic Orban. Acesta critică, discursul anti-european al premierului ungar Viktor Orban.

„Slugile Kremlinului din Europa, cu Viktor Orban pe post de vârf de lance, au prins curaj, profitând de consecințele economice și sociale ale crizei energetice, și acuză UE și statele democratice din lume că au greșit când au condamnat agresiunea Rusiei contra Ucrainei. Că au greșit când au impus sancțiuni Rusiei și, culmea tupeului, că au greșit când au luat decizia de a sprijini Ucraina în lupta sa legitimă de apărare a independenței, suveranității și integrității sale teritoriale”, a scris, pe Facebook, Ludovic Orban, notează G4 Media

„Europa a acționat corect față de Rusia după invadarea Ucrainei. Este adevărat că poziționarea UE față de agresiunea brutală a Rusiei a generat consecințe economice și sociale defavorabile, dar nu neapărat datorită sancțiunilor UE față de Rusia. Rusia poate în orice moment să amenințe țările europene cu închiderea robinetului de gaz, țiței și produse petroliere. Singura soluție pentru a preveni orice altă posibilă criză energetică ulterioară este ca Europa să se elibereze de această dependență”, a mai scris liderul Forța Dreptei, arată G4 Media.  

„Dacă Europa cedează astăzi, Rusia va căpăta și mai mult tupeu și va pune țările europene în fața altor riscuri de cedări. De aceea, UE trebuie să rămână ferm pe poziție și să aplice rapid planul de eliberare a Europei de șantajul energetic rusesc”, mai afirmă Ludovic Orban, scrie G4 Media.

La 150 de zile de la începutul războiului, „Președintele Volodimir Zelenski a înlocuit un important comandant militar în estul Ucrainei, în urma pierderilor teritoriale majore suferite în fața Rusiei”, relatează Ziare.com.

„Într-un decret, Zelenski l-a demis pe Hryhoriy Halahan din funcție și l-a numit în locul său pe Viktor Horenko. General maior Halahan, în vârstă de 44 de ani, a condus forțele de operațiuni speciale în regiunile Donețk și Lugansk din august 2020”, scrie G4 Media.

Presa consemnează o declarație îngrijorătoare a lui Vladimir Soloviov de la Rossiya-1 la televiziunea italiană Rai 1.

„Obiectivul Rusiei în Ucraina este să ajungă până în Transnistria, spune cea mai fidelă voce a propagandei ruse, Vladimir Soloviov de la Rossia-1. Într-o intervenție duplex în emisiunea unui cunoscut jurnalist italian, Bruno Vespa, de la postul public Rai 1, el a recunoscut că acesta este motivul pentru care armata lui Putin atacă tot mai des Odessa”, relatează Digi 24.

Rămânem în zona beligeranților războiului din Ucraina și menționăm o știre din Libertatea.

„Mai multe organizații evreiești din Rusia au primit scrisori de amenințare din partea Ministerului de Justiție al Rusiei cu privire la activitatea lor în ultimele săptămâni”, relatează Jerusalem Post, citat de Libertatea.

„Mai exact, autoritățile ruse transmit prin aceste scrisori de amenințare că organizațiile ar putea fi declarate «agenți străini», desemnare care poate duce la închiderea forțată a organizației. Pe 5 iulie, Jerusalem Post relata că guvernul rus a ordonat «Agenției Evreiești» să oprească toate acțiunile din interiorul Rusiei”, scrie Libertatea.

„Rusia spune că Agenția Evreiască a colectat ilegal informații despre cetățenii ruși. Vom aduce în discuție situației Agenției [cu autoritățile ruse] și vom aborda problema într-un mod organizat. Situația va fi discutată la nivelul ambasadei. Nu înțelegem pe deplin raționamentul [cererii de a opri activitățile Agenției Evreiești în Rusia]”, spunea atunci un oficial de rang înalt pentru JPost, scrie Libertatea.

Finalul Revistei îl consacrăm unei știri care ne prezintă Transnistria dintr-o nouă perspectivă. Această republică separatistă, care este cunoscută publicului ca un mare depozit de muniție, pare să fie și un depozit de alcool de contrabandă pentru Ucraina.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„O conductă care ducea alcool de contrabandă din Transnistria a fost găsită de grănicerii ucraineni. Descoperirea a fost făcută la nord de orașul Odesa, în regiunea de frontieră cea mai apropiată de Tiraspol. Țeava avea o lungime de 300 de metri și era îngropat în pământ. Se termina în casa unui ucrainean de 32 de ani din Podilsk, oraș din regiunea Odesa. Acolo grănicerii au găsit mai multe bidoane în care era alcool de contrabandă, venit din regiunea transnistreană. Forțele de ordine ucrainene au distrus conducta și l-au arestat pe bărbat”, scrie Digi 24.

Seară liniștită!

Orban contra Orban was last modified: iulie 26th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: