Medicii japonezi cer anularea organizării Jocurilor Olimpice din această vară

19 mai 2021
Vizualizari: 300

Deschidem Revista din această seară cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Vicepremierul Dan Barna susține prezentarea Planului Național de Redresare și Reziliență în fața Parlamentului.

„Avem o legislație foarte clară pe ceea ce înseamnă relația unui stat membru și guvernul unui stat membru cu Comisia Europeană. În acea legislație nu există nicăieri un vot al Parlamentului, și aici lucrurile sunt foarte clare. Însă – și e foarte important lucrul acesta – colegul meu Cristian Ghinea a fost în Parlament și a prezentat, de-a lungul construcției programului, a prezentat evoluția acestui plan în comisiile de specialitate, unde colegii parlamentari din toate partidele au putut să pună întrebări, au primit răspunsuri, lucrurile sunt foarte clare. Avem acum o formă aproape finală și mâine, poimâine o să văd cu miniștrii din cabinet care au proiecte în PNRR, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, vom finaliza, practic vom face acordul fin pe aceste subiecte și forma finală suntem deschiși să avem o prezentare în fața Parlamentului tocmai pentru a transmite foarte clar mesajul că acest program trebuie să aibă o susținere politică generală pentru că e un plan de dezvoltare a României cum nu a existat de la aderare încoace în niciun moment”, a afirmat vicepremierul Dan Barna, scrie News.ro.

În timp ce, la București, guvernanții se află pe ultima sută de metri în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență și sunt deciși să atragă toți banii puși la dispoziție de UE, țara vecină, Ungaria, a decis să folosească numai granturile ce-i revin din Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF), cuprins în fondul european de relansare, nu și creditele.

„Împrumuturile accesibile din fondul european de relansare sunt «relativ ieftine», a admis oficialul ungar, dar nu costul acestor împrumuturi este dezavantajul, ci mai degrabă «orientarea sectorială și termenul pentru utilizarea» lor”, a explicat secretarul de stat ungar pentru afaceri europene, Szabolcs Agosthazy, scrie agenția MTI, citată de Agerpres.

„Ungaria a transmis săptămâna trecută Comisiei Europene planul său național de redresare și reziliență (PNRR) pentru suma de 7,2 miliarde de euro, care corespunde numai granturilor ce revin Ungariei din fondul european de relansare «NextGenerationEU» în valoare de 750 de miliarde de euro, guvernul ungar anunțând că «deocamdată» nu va accesa și creditele, pentru a evita creșterea datoriei”, mai notează Agerpres, citând Agenția Maghiară de Presă.

Presa mai scrie și despre o altă declarație a vicepremierului Dan Barna, făcută, marți seară, în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, la B1 TV, în legătură cu necesitatea reformei sistemului de pensii.

„Știm foarte bine că sistemul de pensii nu o să mai reziste. În următorii 7-8  ani vom intra într-un colaps al sistemului de pensii, dacă nu vom avea o reformă semnificativă pe acest sistem, reformă care, pe de o parte, să adapteze acest sistem la actuala demografie a României și, totodată, să rezolve acea problemă, devenită o stigmă socială, problema pensiilor speciale. Asta este o altă zonă de reformă semnalată și cerută și de la nivel european. În momentul de față, la nivelul Ministerului Muncii, împreună cu colegii din Parlament, colegii din coaliție, este un grup de lucru care vine și propune… a fost o decizie chiar din această săptămână, în care am agreat că vor fi abordate toate categoriile de pensii de serviciu și de pensii speciale, astfel încât să avem un sistem în care să nu mai ajungi la situații absurde în care oameni din aceste sisteme să câștige mult mai mult decât câștigat ca salariu. Toate aceste reglări, corectări, ajustări, normalizări ale sistemului sunt o altă componentă de reformă pe legislația muncii”, a declarat vicepremierul Dan Barna, scrie B1 Tv.

Comisia Europeană vrea să plafoneze la 10 mii de euro cumpărăturile cu plata în numerar, în toată Uniunea Europeană. Măsura este menită  să combată spălarea de bani obținuți prin activități ilegale.

„Cea mai mare parte a câștigurilor provenite din activități infracționale sunt în numerar, iar capitalul este apoi investit în proprietăți sau bunuri de valoare mare pentru a disimula originea ilegală a banilor. Este motivul pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăți de peste 10.000 de euro. Bruxelles-ul vrea să stabilească însă o regulă generală în Uniune Europeană care să impună o limită maximă de 10.000 de euro pentru plățile în numerar. Această măsură ar putea fi cuprinsă într-un pachet cu noi inițiative împotriva spălării de capitaluri, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie. Va fi creată și o nouă instituție europeană ce va avea în atribuții lupta împotriva spălării de bani și actualizarea sau armonizarea normelor în această privință”, relatează Digi 24.

La Chișinău, AUR încheie noi alianțe, în perspectiva alegerilor din această vară. Liberalii sunt ultimii care se alătură curentului unionist promovat de AUR.

„Partidul Liberal din Republica Moldova, condus de fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă, este al treilea care se alătură proiectului, pentru a participa împreună, pe aceeași listă, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie”, a informat site-ul de știri local stiri.md., citat de Libertatea.

„În acest moment, partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu este susținut în țara vecină de Partidul Liberal din Republica Moldova, Uniunea Salvați Basarabia (USB) și Partidul Popular Românesc (PPR)”, notează Libertatea.

„Partidul Liberal continuă consolidarea curentului unionist. Am decis că noi, cei din PL, să facem front comun cu cei din AUR, care au înregistrat un rezultat foarte bun la parlamentarele de peste Prut. Am decis să participăm pe lista AUR pentru ca împreună să spargem gheața dezbinării și să clădim unirea. Vom prezenta lista candidaților și vom pune la dispoziție toate sediile și resursele necesare pentru campania electorală”, a afirmat Chirtoacă, scrie Libertatea.

Cu ocazia primirii, marți, la Kremlin, a 23 de ambasadori nou numiți la Moscova, printre care și cei ai României și Republicii Moldova, Președintele Putin a făcut câteva referiri la raporturile pe care și le dorește cu cele două țări.

„Ne bazăm pe dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să conlucrăm la intensificarea legăturilor noastre politice, economice și umanitare. Există un potențial bun de cooperare în regiunea Mării Negre”, a declarat, marți, liderul de la Kremlin, scrie Digi 24.

Referitor la relațiile cu Republica Moldova, Președintele Putin a vorbit despre statutul special al Transnistriei.

„Relațiile cu Republica Moldova se bazează pe o prietenie tradițională și pe împărtășirea unor valori spirituală comune de către națiunile noastre. Anul acesta vom marca 20 de ani de la Tratatul bilateral de Prietenie și Cooperare. Vom continua să promovăm căutarea unei soluții corecte pentru Transnistria și a unui acord care să-i acorde un statut special, cu garanții solide, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a spus Președintele Vladimir Putin, mai arată Digi 24.

Asociația Medicilor din Tokyo a înaintat o scrisoare deschisă prim-ministrului Japoniei, cerându-i anularea Jocurilor Olimpice din această vară.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Solicităm cu fermitate autorităților să convingă (Comitetul Olimpic Internațional) că organizarea Jocurilor Olimpice este dificilă și să obțină decizia de anulare a Jocurilor”, cere organizația în scrisoarea prezentată de agenția Reuters, scrie Libertatea.

„Instituțiile medicale care se ocupă de COVID-19 sunt supraaglomerate și nu au aproape nicio capacitate de rezervă”, mai scriu medicii japonezi în scrisoarea lor, notează Libertatea.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate deja cu un an din cauza pandemiei, sunt programate pentru perioada 23 iulie-8 august, dar majoritatea japonezilor se tem că organizarea lor reprezintă un pericol pentru țară. Peste 80% dintre japonezi sunt împotriva organizării Jocurilor Olimpice la Tokyo în 2021, potrivit unui sondaj realizat de cotidianul Asahi citat de AFP”, mai arată Libertatea.

Seară frumoasă!

Medicii japonezi cer anularea organizării Jocurilor Olimpice din această vară was last modified: mai 19th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: