Preşedintele Maia Sandu, în vizită oficială la Bucureşti

29 iul. 2022
Vizualizari: 373

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat, la București, într-o vizită oficială în România, la invitația Șefului Statului, Klaus Iohannis.

„Maia Sandu a fost primită cu onoruri militare de președintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni. Din delegația președintelui Iohannis fac parte, printre alții, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidențiali Luminița Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu, Sergiu Nistor, Cosmin Marinescu, secretarul de stat în MAE Iulian Fota”, scrie România TV.

„Potrivit Administrației Prezidențiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi șefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 – 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. (…) Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova”, mai arată România TV.

După aproape o săptămână de la discursul premierului Viktor Orban de la școala de vară de la Tușnad, premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită la Alba Iulia a comentat pe marginea afirmațiilor premierului maghiar arătând că declarațiile acestuia sunt „nedorite” și „nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace și prosperitate”.

„Românii sunt un popor primitor și s-a văzut asta în contextul războiului de la graniță. România este percepută ca o țară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii și trăiesc foarte bine, trăiesc în liniște și în pace. Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace și prosperitate. Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, pentru înțelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie, putem să înțelegem că ceea ce ne unește este mult mai important și mai benefic decât ceea ce ne dezbină”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

Și președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit  cu  presa maghiară pe marginea discursului premierului maghiar, Viktor Orban. Kelemen Hunor nu consideră discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad ca fiind rasist sau rusofil.

„Președintele UDMR a declarat pentru site-ul maghiar Maszol, că declarațiile premierului ungar trebuie interpretate în context. El a subliniat că îl cunoaște personal pe Viktor Orban de ceva timp, așa că îndrăznește să spună că «nu există niciun pic de rasism în Orban»”, scrie Digi 24.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a explicat pentru site-ul maghiar că afirmațiile lui Orban despre amestecul raselor din cauza imigrației este o chestiune mai degrabă culturală.

„Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet”, a spus Kelemen Hunor, mai notează Digi 24.

„Îl cunosc pe Viktor Orban de foarte mult timp, am avut ocazia să vorbesc pe larg cu el de mai multe ori despre multe lucruri și îndrăznesc să spun cu tărie că nu există niciun pic de rasism în Orban”, a spus jurnaliștilor maghiari președintele UDMR, scrie Digi 24.

Discursul premierului maghiar Viktor Orban a ajuns și în atenția diplomației americane.

„Recentele afirmații ale premierului maghiar Viktor Orban criticând «amestecul de rase» sunt «de neiertat», a apreciat joi diplomația americană”, transmite AFP, citată de Digi 24.

„O retorică de această natură este de neiertat la peste75 de ani după Holocaust”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citând un comunicat al lui Deborah Lipstadt, reprezentantă specială a Washingtonului pentru probleme de anti-Semitism, notează Digi 24.

„În comunicatul său, Deborah Lipstadt a mai declarat că este «profund alarmată» de un discurs care a folosit «o retorică evocând în mod clar ideologia rasială nazistă»”, mai arată AFP, citată de Agerpres și Digi 24.

Afirmațiile pe care le-am auzit de la premierul Viktor Orban nu reflectă valorile comune care leagă Statele Unite de Ungaria, care constituie bazele relației dintre cele două popoare ale noastre”, a estimat Ned Price în fața presei, mai scrie Digi 24.

La polul opus, televiziunea de stat de la Moscova a lăudat discursul premierului maghiar.

„Vladimir Soloviov, propagandistul favorit al lui Vladimir Putin, a difuzat în cadrul emisiunii sale pe care o are la postul național Rossia 1, acea parte din discurs în care premierul ungar a spus că dacă Trump și Merkel ar fi rămas la putere în Statele Unite și în Germania, nu ar fi fost război, «dar nu am fost atât de norocoși»”, scrie cotidianul maghiar „Nepszava”, citat de Adevărul.

„Soloviov a fost profund de acord cu afirmația lui Orbán, și a menționat că Donald Trump, Vladimir Putin și Viktor Orbán împărtășesc valori comune și văd lucrurile la fel. La cele prezentate de Vladimir Soloviev au reacționat și invitații emisiunii, însă nu au existat diferențe majore între opiniile acestora. Realizatorul emisiunii a făcut mai multe afirmații puternice, potrivit portalului 444.hu. Una dintre acestea a fost că regimul fascist al lui Zelenski este în stare să trimită asasini în toate părțile lumii pentru a se ocupa de cei care i se opun, astfel că se poate gândi și la faptul că probabil o să vrea să îl omoare și pe realizatorul de emisiune al televiziunii americane Tucker Carlson, susținător al lui Donald Trump”, mai notează Adevărul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Presa mai scrie despre dialogul telefonic al Președinților SUA și Chinei, în legătură cu Taiwan.

„Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat joi, 28 iulie, pe omologul său american Joe Biden, în cadrul celei de-a cincea convorbiri telefonice pe care au avut-o, «să nu se joace cu focul» în privința Taiwanului, relatează media chineze, în contextul avertismentelor Beijingului privind o posibilă vizită la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi”, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres și citată de Libertatea.

„Media chineză de stat relatează că Xi Jinping a spus că SUA ar trebui să respecte principiul «unei singure Chine» și că a subliniat că țara sa se opune cu fermitate independenței Taiwanului și amestecului unor forțe externe. Beijingul a emis avertismente tot mai pronunțate privind repercusiunile unei eventuale vizite a lui Nancy Pelosi, membră a Partidului Democrat ca și Joe Biden, în Taiwan”, notează Libertatea.

„Cei care se joacă cu focul nu vor reuși decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate”, i-a spus Xi Jinping lui Joe Biden, potrivit presei chineze de stat, preluate de Reuters, scrie Libertatea.

Presa scrie și despre o nouă afecțiune post-COVID-19: ciuperca neagră sau mucormicoză.

„Directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL «Prof.Dr. Dorin Hociotă» din Capitală, conf. univ. dr. Răzvan Hainăroșie, a explicat, pentru News.ro, că, în urmă cu o săptămână, a operat un bărbat diagnosticat cu ciupercă neagră sau mucormicoză. Afecțiunea poate apărea la aproximativ o lună de la infecția cu Covid-19 pe fondul sistemului imunitar compromis, mai ales în cazul celor care au avut forme severe de boală, dar și pe fondul altor afecțiuni, precum diabetul sau HIV/SIDA. Anul trecut cel puțin 6 astfel de cazuri au fost diagnosticate și în România”, relatează News.ro.

„Pacientul este vârstnic, cu multiple probleme de sănătate printre care și diabetul zaharat, a avut acum ceva vreme Covid-19. El a fost diagnosticat în altă clinică de ORL unde s-a prelevat o probă bioptică și diagnosticul anatomo-patologic a fost pus de mucormicoză rino-sinuzală, el a fost trimis către Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș pentru tratament medicamentos, antifungic, colegii noștri de acolo ne-au rugat să rezolvăm partea chirurgicală a problemei, lucru pe care l-am și făcut, practic sub anestezie generală am îndepărtat tot țesutul invadat de mucormicoză. Ulterior, pacientul a fost retrimis către colegii noștri pentru tratamentul cu antifungic, urmând să fie supravegheat. În 2021 a fost o avalanșă de cazuri de mucormicoză, cazul acesta pare să fie unul singular cel puțin până în acest moment, acum vom vedea ce se va întâmpla în continuare pentru că, așa cum vedeți, cazurile încep să crească și atunci vedem dacă nu vom mai avea parte de astfel de pacienți. Cei 6 pacienți îngrijiți de noi în 2021 au supraviețuit toți, o singură pacientă și-a pierdut un ochi, pe fondul infecției fungice”, a explicat medicul Răzvan Hainăroșie pentru News.ro.

Seară liniștită!

Președintele Maia Sandu, în vizită oficială la București was last modified: iulie 29th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: