PNL susţine plafonarea preţului la energie

1 sept. 2022
Vizualizari: 334

Deschidem ziua și Revista presei cu o nouă  medalie de aur cucerită de David Popovici în proba de 200 m liber, la Campionatul Mondial de Juniori de la Lima 2022, de această dată,  cu un nou record al competiției.

„David a încheiat cursa cu timpul de 1:46.18 min. și a câștigat fără emoții medalia de aur cu un nou record al competiției. Astfel, după aurul de la Mondialele de seniori, aurul de la Europenele de juniori și aurul de la Europenele de seniori, David își trece în palmares și aurul la Mondialele de juniori, întregind astfel o vară fantastică”, scrie Cotidianul.

Guvernul a aprobat un memorandum pentru a permite organizarea de concursuri pentru ocuparea unor posturi, vacante, în instituțiile de învățământ superior de stat, în anul 2022.

„Memorandumul a fost inițiat pentru a permite în primul semestru al anului universitar 2022-2023 ca instituțiile de învățământ superior de stat să poată organiza concursuri pentru ocuparea unor posturi, vacante sau temporar vacante, precum și a posturilor vacante create, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, în afara organigramei, în baza proiectelor aflate în derulare, precum și a posturilor vacante cu finanțare din PNRR, aflate în afara organigramei”, se arată într-un comunicat al Guvernului, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie că legile Justiției, Educației și legile privind Securitatea Națională sunt prioritățile Guvernului în actuala sesiune guvernamentală, potrivit declarațiilor premierului Nicolae Ciucă.

„Am discutat prioritățile legislative, pentru că în această seară (n.n. miercuri, 31 August)  urmează să ne întâlnim cu grupurile PNL. Vom aborda prioritățile așa cum au fost ele asumate și la nivelul Guvernului. În primul rând, primul pachet care va intra în dezbatere va fi pachetul Legilor justiției, cele trei legi; urmează pachetul de legi pentru educație, discutăm de două legi; și urmează ca ulterior să discutăm pachetul de legi privind securitatea națională”, a precizat premierul Ciucă, scrie România liberă, citând Agerpres.

„Guvernul a adoptat miercuri trei proiecte de legi în domeniul justiției pe care s-a angajat să le modifice pentru a răspunde recomandărilor din evaluările cuprinse în MCV. Este vorba de statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și statutul CSM. Documentele urmează să fie trimise Parlamentului pentru dezbatere și adoptare, iar ministrul justiției s-a arătat încrezător că legislativul le va vota într-o formă care să păstreze nivelul calitativ și obiectivele asumate de modernizare a cadrului normativ în acest domeniu, potrivit Rador”, notează România liberă.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, miercuri, un raport de admitere la Proiectul de Lege privind protecția avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a cererii formulate de Președintele Klaus Iohannis.

Președintele interimar al Senatului și membru al Comisiei juridice Alina Gorghiu a precizat, pentru News.ro, că „va fi dezbătut raportul în plenul de joi al forului legislativ”.

„Astăzi (miercuri – n.r.) am dat un raport favorabil pe legea avertizărilor de integritate în Senat. Ea are ca scop transpunerea Directivei (UE) 2019/1937. Legea de transpunere a prezentat câteva deficiențe și, având în vedere că instituția avertizorului în interes public este recunoscută la nivel european și are o importanță deosebită pentru transparența și responsabilitatea democratică, ca atare s-a impus reexaminare legii de către Parlament. Avertizorii în interes public joacă un rol esențial în prevenirea încălcărilor care aduc atingere interesului public și în garantarea bunăstării societății”, a declarat președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, miercuri, pentru News.ro.

„Ea (n.n.  senatorul Alina Gorghiu) a adăugat că Senatul va dezbate, în plenul de joi, la începutul sesiunii parlamentare, raportul pe acest proiect de lege și a mulțumit colegilor din Comisia juridică «pentru celeritate și eficientă». Proiectul de lege se află în procedură de urgență în Parlament, iar Senatul este prima Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaților”, mai notează News.ro.

Continuăm Revista cu o declarație a premierului Ciucă, potrivit căreia PNL susține plafonarea prețului la energie, precum și supraimpozitarea pe întreg lanțul, „inclusiv traderii și jucătorii din piața energiei”. Rămâne de văzut cât de eficientă va fi această soluție propusă de liberali.

„PNL susține plafonarea prețului la energie și vom merge pe valorile care au fost cuprinse în Ordonanța 27. De asemenea, am analizat și susținem supraimpozitarea pe întreg lanțul, aici fiind incluși și traderii și jucătorii din piața energiei”, a afirmat premierul Ciucă, după ședința Biroului Politic Național al partidului, notează Agerpres.

„Miniștrii de Externe din țările membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri, în urma unei reuniuni informale de două zile care a avut loc la Praga, la un consens politic pentru suspendarea completă a acordului de facilitare a eliberării vizelor dintre UE și Rusia”, informează CNN și Reuters, scrie Libertatea.

Moscova a avertizat Uniunea Europeană cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea această decizie în privința vizelor.

„Încălcarea, eludarea sau retragerea de către UE din acordul cu Rusia, de facilitare a eliberării vizelor, nu va rămâne fără consecințe. Vom decide singuri dacă măsurile vor fi simetrice, asimetrice sau ceva la care UE nu se așteaptă”, a declarat, pentru agenția rusă de stat RIA Novosti, ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grușko, scrie Libertatea.

„Dacă Bruxellesul decide să se împuște din nou în picior, atunci este alegerea lor”, a mai afirmat ministrul Grușko, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
PNL susține plafonarea prețului la energie was last modified: septembrie 1st, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: