2024 – Anul protestelor

18 ian. 2024
Vizualizari: 685

2024 pare să fie nu numai un an electoral important, ci și un an al protestelor. După fermieri și transportatori, medicii de familie și personalul sanitar iese în stradă. Deși Guvernul se angajează să rezolve joi, în cadrul ședinței de Guvern, mare parte dintre revendicările fermierilor și transportatorilor, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, îndeamnă totuși la prudență în modul în care vor fi soluționate aceste cereri.

„Nu este un moment ușor. Am spus că revendicările dumnealor mi se par îndreptățite și cu toții știm că povara aceasta a lucrului greu se află pe umerii agricultorilor și ai transportatorilor, în cele din urmă, că noi, ca Guvern, suntem alături de dumnealor și am vrea ca toate aceste revendicări să le putem soluționa. Dar, sigur, pe de altă parte, banii de la Comisia Europeană avem nevoie de ei. Avem aceste angajamente pe care ni le-am asumat față de Comisia Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență și trebuie să fim foarte atenți ca nu cumva aceste măsuri în cele din urmă să se întoarcă împotriva intereselor dumnealor. Pentru că nu vreau să mă gândesc la plățile directe din agricultură, 13 miliarde de euro, ce s-ar întâmpla dacă România nu ar avea acești bani sau dacă, pentru o perioadă limitată de timp, ar avea clar acești bani suspendați? Deci trebuie să fim foarte, foarte prudenți și atenți la felul în care avem și soluționăm aceste revendicări, pentru că ele țin și de angajamente pe care le avem față de Comisia Europeană”, a spus ministrul Marcel Boloș, la Digi 24, scrie Agerpres.

Salariații din Sănătate rămân în stradă. Liderii Federației Sanitas au declarat miercuri că nu vor renunța la calendarul de proteste anunțat, până când principala lor revendicare, de majorare a salariilor cu 20% pentru toți angajații din sistemul de sănătate, va fi aprobată de Guvern.

„Mâine, vom fi la ora 9,30, în fața Ministerului de Finanțe, nu putem să anulăm această acțiune pentru că este făcută pe ceea s-a întâmplat la nivelul Bucureștiului. (…) Ăsta este un moment prielnic, mâine, la 9,30, și nu ne oprim de la acest lucru. Premierul a spus – mișcările sindicale și ce aveți de făcut, ca și act în sine, vi le faceți separat, sperăm să nu ajungem la forma finală, adică, până la urmă, la grevă. Ne-a propus un grup de lucru tehnic care să cuprindă cele trei ministere (Muncă, Sănătate, Finanțe – n.r.). Întâlniri putem începe de mâine, în funcție de ce ne vor anunța mâine premierul și cei de la Ministerul de Finanțe, Sănătate, inclusiv domnul ministru, și cei de la Ministerul Muncii. (…) Vom tatona în fiecare zi, în fiecare săptămâna”, a afirmat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, scrie Agerpres.

Deputații USR, Oana Țoiu și Cristian Seidler, au sesizat miercuri Avocatul Poporului, cerându-i să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență conform căreia salariații care intră în concediu medical vor primi indemnizații mai mici cu 10%.

„Nu există, de fapt, niciun argument pentru care această măsură ar fi trebuit adoptată în sistem de urgență altul decât foamea de bani a Guvernului. Cerem astăzi Avocatului Poporului să își facă treaba. A cam uitat de această atribuție a sa, iar ideea că din contribuțiile de asigurări de sănătate trebuie să ni se ia 10% contribuție de asigurări de sănătate este neconstituțională, este absurdă. Ne putem aștepta pe aceeași logică, mâine – poimâine, să li se rețină pensionarilor 25% din pensie, contribuție la fondul de pensii, dacă celor care au concedii medicale și li se plătește indemnizația de concediu medical din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, li se reține începând de la 1 ianuarie 10% pentru fondul de sănătate. (…) Este absurd și neconstituțional și vom cere Avocatului Poporului să își facă treaba, o treabă de care a cam uitat, pentru că, din păcate, și aici intervine factorul politic, dincolo de cel juridic”, a susținut Seidler, scrie Agerpres.

Zborurile operate de Wizz Air din șase orașe, inclusiv București, către Tel Aviv vor fi reluate din 1 martie 2024, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

„Frecvența curselor din București, Budapesta, Sofia, Londra, Cracovia și Roma către Tel Aviv va fi de trei ori pe săptămână, iar biletele sunt disponibile pe site-ul companiei și în aplicația dedicată pentru mobil, la prețuri începând de la 99 de lei”, notează Agerpres.

Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea aplicației Tiktok de pe telefoanele salariaților statului.

„Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a declarat că există dovezi clare că aplicația TikTok utilizează datele într-un mod negativ și nu recomandă instalarea acesteia. Mai mult, Pavel Popescu consideră că TikTok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului. Vicepreședintele ANCOM avertizează că în cazul în care există postări care afectează siguranța cetățenilor, efectul va fi unul în cascadă”, scrie Gândul.

Presa mai scrie azi că autoritățile vor să lanseze programul „Rabla pentru sobe”, care va putea fi accesat de românii din zona de munte. Finanțările vor fi aprobate numai pentru sisteme performante și ecologice.

„Condițiile pe care cetățenii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili în acest program nu sunt complicate. Solicitanții trebuie să fie cetățeni români, să aibă domiciliu în locuința pentru care este solicitată finanțarea, să fie proprietarul respectivei locuințe și, asemănător programului «Rabla pentru electrocasnice», să nu aibă datorii la stat”, scrie Adevărul.

Seară liniștită!

 

2024 – Anul protestelor was last modified: ianuarie 18th, 2024 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: