Un an de la debutul campaniei de vaccinare în România

28 dec. 2021
Vizualizari: 355

Luni, 27 decembrie 2021, s-a împlinit un an de la debutul campaniei de vaccinare în România.

„După 1 an de zile, în România au fost administrate peste 15.749.303 de doze de vaccin și au fost vaccinate peste 7.918.813 persoane cu cel puțin o doză, peste 7.781.563 de persoane cu schemă completă și peste 1.960.336 de persoane cu doza de booster”, notează jurnaliștii de la Antena3.

La un an de la debutul campaniei de vaccinare în România, coordonatorul acestei campanii, Valeriu Gheorghiță, spune că fiecare persoană care a ales să se vaccineze a reprezentat un pas către normalitate.

„Ziua de 27 decembrie 2020 a reprezentat un prim pas către atât de așteptata revenire la normalitate. Pentru mulți dintre noi a reprezentat speranța că împreună, prin vaccinare, putem învinge această pandemie. Greul de abia atunci începea! A urmat o perioadă plină de provocări logistice, medicale și mai ales de comunicare, care ne-au testat echilibrul, maturitatea profesională, anduranța și capacitatea de comunicare a unor momente de criză!”, a spus, luni, Valeriu Gheorghiță, mai scrie Antena3.

Cotidianul scrie despre evoluția Omicron în România.

„Încă 13 cazuri noi de Omicron au fost înregistrate, luni, în România, transmite Ministerul Sănătății. Printre bolnavi este și un adolescent în vârstă de 14 ani. Totalul de cazuri din România a ajuns la 38. (…) Cele mai multe persoane infectare (10) sunt din București, alte 2 persoane sunt din județul Ilfov și una din județul Galați. Persoanele infectate cu tulpina Omicron (5 bărbați, 7 femei și un copil) au vârste cuprinse între 14 și 89 de ani, iar 7 dintre acestea sunt nevaccinate împotriva COVID-19”, notează Cotidianul.

Libertatea scrie despre studiile făcute de medicii israelieni în încercarea de a stopa creșterea numărului infectărilor cu tulpina Omicron.

„Un spital israelian a administrat, luni, doza a patra de vaccin împotriva COVID-19 unui grup de testare, în contextul în care statul din Orientul Mijlociu ia în considerare aprobarea acestei măsuri pentru categoriile vulnerabile de populație, în încercarea de a depăși creșterea numărului de infectări provocată de tulpina Omicron”, informează Reuters, citată de Libertatea.

„Studiul clinic pe care îl va desfășura Centrul Medical Sheba din orașul Ramat Gan, situat la est de Tel Aviv, «se va concentra asupra eficienței vaccinului în producerea de anticorpi și asupra siguranței sale, pentru a stabili dacă o a patra doză a serului este necesară în general», a declarat un purtător de cuvânt al unității spitalicești. Cei 150 de subiecți ai studiului sunt toți cadre medicale”, notează Libertatea.

Un alt studiu, al unor cercetători americani, citat de Evenimentul Zilei, arată că virusul COVID-19 poate rămâne în organism luni de zile, după ce s-a răspândit de la căile respiratorii către alte organe din corp.

„Cercetătorii din cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA spun că au descoperit că agentul patogen este capabil să se replice și în celelalte celule umane dincolo de tractul respirator. Studiul este considerat cel mai cuprinzător dintre cele de până acum, cu privire la răspândirea și persistența SARS-CoV-2 în organism. (…) Rezultatele, publicate online, indică faptul că eliminarea virală întârziată contribuie la persistența simptomelor în cazul persoanelor care suferă de Long COVID. Or, susțin cercetătorii, înțelegerea mecanismelor prin care virusul persistă, împreună cu răspunsul organismului, ar putea ajuta la îmbunătățirea îngrijirii celor afectați de boală”, scrie Evenimentul Zilei.

Presa straină scrie despre situația din Ucraina, acolo unde populația se pregătește de război.

„Mii de civili ucraineni s-au înscris pentru a învăța abilități de luptă în programele de antrenament create și conduse de Guvern și grupuri paramilitare private. Programele fac parte din planul strategic de apărare al țării în cazul unei potențiale invazii a Rusiei – pentru a stimula o rezistență civilă care să poată continua lupta dacă armata ucraineană este copleșită”, scrie New York Times, citat de România liberă.

„Momentan, nu există niciun indiciu că Președintele Vladimir Putin s-a hotărât să înceapă invazia. Cu toate acestea, dacă aceasta ar avea loc, chiar și generalii ucraineni sunt de părere că armata lor obișnuită are puține șanse într-o confruntare militară cu Rusia”, mai scrie România liberă.

Seară frumoasă!

Un an de la debutul campaniei de vaccinare în România was last modified: decembrie 28th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: