Bilanţul pandemiei: 3 milioane de morţi

7 apr. 2021
Vizualizari: 424

Deschidem Revista din această seară cu o știre Reuters, prezentă în ziarele de pe întreaga planetă: numărul deceselor provocate de COVID-19, la nivel global, a depășit pragul de 3 milioane de persoane.

 „Potrivit datelor Reuters, a durat mai mult de un an pentru ca bilanțul deceselor asociate coronavirusului să atingă 2 milioane, în timp ce următorul milion a fost adăugat în aproximativ trei luni. Brazilia este lider mondial la numărul mediu zilnic de noi decese raportate și reprezintă unul din patru decese la nivel mondial în fiecare zi, potrivit unei analize Reuters. (…) India a raportat o creștere record a infecțiilor cu COVID-19 luni, devenind a doua națiune după Statele Unite care a anunțat peste 100.000 de cazuri noi într-o zi. (…) Regiunea europeană, care include 51 de țări, are cel mai mare număr total de decese, aproape 1,1 milioane. Cinci țări europene, inclusiv Regatul Unit, Rusia, Franța, Italia și Germania, reprezintă aproximativ 60% din totalul deceselor legate de coronavirus în Europa”, relatează News.ro.

La București, ministrul Sănătății vorbește despre o epuizare a personalului medical aflat în prima linie a luptei anti-COVID-19.

„Avem secții de Terapie intensivă pline în toată țara, avem unități de primiri urgențe pline și avem personal medical epuizat. Epuizat din toate punctele de vedere”, a avertizat ministrul Vlad Voiculescu, scrie România Liberă.

„Declarațiile ministrului Sănătății intervin la o zi după ce, la Timișoara, un medic rezident de la Secția ATI a Spitalului Județean a fost găsit mort, imediat după ce ieșise din tură. Se pare că tânărul medic s-ar fi sinucis, pe fondul epuizării fizice și psihice”, mai arată România Liberă.

Carantina totală este readusă în discuție, de această dată de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan. Aceasta a vorbit, la Digi FM, despre beneficiile unei astfel de măsuri, dar și despre teama românilor, care ar fi de înțeles.

„Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni”, a spus Andreea Moldovan, citată de Digi 24, scrie Adevărul.

„Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate. Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, arată Adevărul.

USR anunță că va depune un proiect care prevede limitarea la 90 de zile a perioadei în care starea de alertă poate fi prelungită de către Parlament.

„Vom face un an de zile de când se tot prelungește starea de alertă și Parlamentul nu este întrebat. Tocmai de aceea, depunem astăzi acest proiect de lege, pentru ca starea de alertă la 90 de zile să fie votată în Parlament, astfel încât să nu poată fi prelungită. Astăzi strângem semnăturile, am cerut sprijin și de la ceilalți parlamentari, ne-am dus către cei de la PSD, dar nu au vrut să semneze”, a precizat copreședintele partidului, George Simion, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

În contextul evoluției incerte a  pandemiei, Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a spus că anul școlar se poate prelungi dacă elevii, părinții și profesorii sunt de acord cu acest lucru.

„Dacă din consultări reiese din partea tuturor – elevi, profesori, părinți – că se dorește o extindere a anului școlar, chiar a anului școlar 2021-2022, Ministerul Educației (ME) va susține această inițiativă, dar să există o dorință unanimă a tuturor celor implicați. Structura anului școlar 2021-2022 o știm. Dacă vrem să modificăm ceea ce știm, ME nu va avea inițiativa de modificare, dar dacă ei vor avea inițiativa, ME va susține. Nu dorim să inducem încă o modificare pentru anul școlar următor, dorim să punem în discuție și să extindem perioada de școală din septembrie 2022. Asta da”, a explicat Sorin Cîmpeanu, notează Adevărul.

„În urma discuțiilor de la Ministerul Educației, structura noului an școlar a fost modificată. Vacanța de primăvară a elevilor care nu sunt în ani terminali a început pe 12 aprilie și se termină pe 4 mai. Cei din clasele a VIII-a și a XII-a, în intervalul 12-29 aprilie, vor participa online la toate activitățile didactice. Bacalaureatul se păstrează la datele planificate, cu prezență fizică, în perioada 28 iunie-1 iulie probele scrise. Examenul de Evaluare Națională a fost decalat și se va derula în perioada 5 iulie-8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie”, mai arată Adevărul.

Presa sportivă, și nu numai, anunță că meciurile organizate de România în cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 se vor desfășura cu spectatori în tribune, după cum a arătat, marți, Ministerul Tineretului și Sportului.

Prin aprobarea Memorandumului prezentat de Ministerul Tineretului și Sportului în cadrul ultimei ședințe de guvern, Guvernul României s-a angajat să adopte legislația necesară, astfel încât meciurile din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020 organizate în 2021 pe teritoriul României să se poată desfășura cu prezența în tribune a unui număr maxim de 13.000 de spectatori, reprezentând 25% din capacitatea tribunelor Arenei Naționale”, se precizează într-un comunicat al MTS, scrie România Liberă.

„Structura Locală de Organizare a EURO 2020 la București și Federația Română de Fotbal au pregătit un plan de acces al spectatorilor într-o proporție de 25% din capacitatea Arenei, luând în considerare câteva aspecte importante. Astfel, fiecare spectator va fi testat și/sau verificat în ziua meciului, chiar dacă UEFA nu impune testare individuală. Se consideră, de asemenea, că suporterii străini care și-au păstrat biletele sunt «core fans», adică aceștia sunt interesați doar de meciuri, nu și de turism. Există, deci, o probabilitate extrem de redusă ca aceștia să stea mai mult de 48 de ore pe teritoriul României, consideră reprezentanții MTS”, mai notează România Liberă.

Dacă zilele trecute jurnaliștii se întrebau când se vor închide chioșcurile din incinta metroului bucureștean, astăzi aflăm că s-a trecut la demolarea lor.

„Conflictul dintre administrația Metrorex si sindicate a ajuns la faza demolărilor de chioșcuri. În această dimineață au început să fie dezafectate construcțiile existente în spatiile administrate de Metrorex. Majoritatea acestor construcții au fost ridicate de sindicatul de la metrou condus de Ion Rădoi, care a beneficiat de un contract special de închiriere a spațiilor comerciale vreme de aproape 20 de ani. Contractul a ajuns la final la începutul acestui an, iar dezafectarea chioșcurilor sindicaliștilor a fost motivul pentru care a izbucnit conflictul recent dintre ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, si liderul sindicatului Metrorex, Ion Rădoi”, relatează Evenimentul Zilei.

Agerpres notează că primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a fost prezent, miercuri, la stația de metrou Ștefan cel Mare, unde a început desființarea chioșcurilor, și redă și o declarație a acestuia în legătură cu acțiunea Primăriei.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Nu există nici o autorizație de construire dată nici de Sectorul 2, nici de Capitală, nici de nimeni, drept urmare, aceste construcții sunt amplasate ilegal în Sectorul 2. Înțeleg și există un raport al Metrorex că îngreunează inclusiv ieșirea în caz de incendiu și aseară Poliția Locală a suspendat activitatea acestor agenți economici și, de asemenea, am dat o dispoziție pentru desființarea lucrărilor construite ilegal”, a spus primarul Radu Mihaiu, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Bilanțul pandemiei: 3 milioane de morți was last modified: aprilie 7th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: