Unde se duc banii românilor?

5 iun. 2024
Vizualizari: 503

De la o vreme, România a devenit „raiul” farmaciilor. Numărul acestora a crescut foarte mult și pe fondul consumului de medicamente, odată cu îmbătrânirea populației. Libertatea realizează o analiză interesantă a evoluției sectorului farma și a modului în care, în doar câțiva ani, veniturile acestor lanțuri de farmacii aproape că s-a dublat.

„Veniturile sectorului farma din România au crescut cu 46,3% în intervalul de patru ani dintre 2019 și 2022, iar profiturile sale nete s-au majorat cu 71,54%, arată o analiză Libertatea, pe baza datelor financiare depuse de companii și furnizate de platforma AlertaCUI.ro.”, scrie Libertatea.

„Afacerile totale ale farmaciilor, distribuitorilor și producătorilor de medicamente din țara noastră au consemnat un adevărat boom: de la 51,5 miliarde de lei în 2019 au ajuns la 75,48 de miliarde de lei în anul 2022. Profiturile au urcat și ele de la 1,64 de miliarde la 2,86 de miliarde, mai arată datele. Defalcat, informațiile arată că veniturile lanțurilor de farmacii din România au crescut cu mai bine de 50% în intervalul respectiv, iar profitul acestora s-a dublat. Concomitent, profiturile distribuitorilor de medicamente au crescut la rândul lor cu peste 50%, iar cele ale producătorilor, cu peste 75% în aceiași patru ani, mai relevă datele. Sindicatele dau vina pe companii pentru presiunea pusă pe prețuri și pe Guvern, care este acuzat că este ineficient”, mai arată Libertatea, într-o analiză bazată pe numeroase date și informațiii.

Alegerile care se apropie cu pași repezi au și ele ineditul lor. Nu numai că jocul electoral al unor candidați este cât se poate de colorat, dar și datele statistice, de multe ori considerate anoste, ne pot surprinde.

„Peste 200.000 de români candidează la alegerile locale din 9 iunie. Câteva statistici inedite”, titrează Radio Europa liberă.

„Sunt 207.389 de candidați la alegerile locale de duminică, aproape cât populația Galațiului. Posturile vizate – de circa patru ori mai puține – sunt de consilieri locali, județeni, primari, consilieri generali sau în Primăria Capitalei. 18.978.908 de alegători, conform datelor din 3 iunie de la Biroul Electoral Central – inclusiv cei care vor împlini 18 ani în ziua alegerilor – sunt așteptați la vot. În țară au fost amenajate 18.968 de secții de votare. În străinătate – 915”, scrie Radio Europa liberă.

„La Baia Mare, un oraș cu puțin peste 100.000 de locuitori, e cea mai mare bătaie pentru locul de primar: 16 candidați s-au înscris pe listă – sunt de la toate partidele parlamentare, independenți, precum și de la Partidul Verticala Nouă sau de la Partidul Oamenilor Tineri”, mai arată Radio Europa liberă.

„Un sfert dintre candidații la alegerile locale – 51.438 – sunt de la Partidul Social Democrat (PSD). Pe locul doi sunt liberalii (PNL), cu aproape 51.000. Sunt două formațiuni politice cu doar un singur candidat în toată țara – Alianța pentru Unitatea Romilor și Liga pentru Unificarea Patrioților. (…) Alianța PSD-PNL, înființată în primăvara acestui an, are 843 de candidați în întreaga țară. Principalele localități în care cele două partide merg cu același candidat sunt municipiile Brașov, Timișoara, Bacău și Gheorgheni (județul Harghita), precum și în toate cele șase sectoare din Capitală”, notează Radio Europa liberă.

Impozitarea progresivă dorită de PSD nu este posibilă deocamdată susține liderul PNL Nicolae Ciucă.

„Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți, 4 iunie, că România nu este pregătită tehnic pentru impozitarea progresivă dorită de PSD, mai precis nu are digitalizarea necesară și a precizat că susține în continuare cota unică de impozitare existentă, pentru că «și-a dovedit eficiența economică»”, scrie Libertatea.

„În momentul de față trebuie să fim cu picioarele pe pământ și să vedem care este realitatea, realitate care trebuie să fie în conformitate cu ceea ce, cu adevărat, aduce beneficiu economiei noastre”, a mai spus Ciucă, notează Libertatea.

Începând cu 1 iunie, nerespectarea termenului – limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura se sancționează conform Legii nr. 296/2023.

„Potrivit Ministerului Finanțelor, nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor pot aduce amenzi între 1.000 de lei și 10.000 de lei. Până în prezent, au fost încărcate în sistem peste 140 de milioane de facturi, notează Evenimentul Zilei.

Miruna Pascu, mama lui Vlad Pascu, autorul accidentului mortal de la 2 Mai, scapă și de controlul judiciar.

„Decizia a fost luată marți de Tribunalul București. Decizia nu este definitivă”, scrie Cotidianul.

„Mama lui Vlad Pascu, potrivit procurorilor DIICOT, «a exercitat presiuni de natură să constrângă moral o persoană, pentru a o determina să nu dea declarații de martor sau să facă declarații mincinoase, într-o cauză instrumentată de către DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța privind săvârșirea infracțiunii de deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu»”, mai arată Cotidianul.

Presa mai scrie că și Slovenia se alătură țărilor care recunosc statul Palestina.

„Lovitură de teatru în Slovenia: Parlamentul a votat marți un decret de recunoaștere a statului Palestina, prin decizia în forță a coaliției de guvernământ care a respins o moțiune a opoziției”, relatează AFP,  scrie Adevărul, citând Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Decretul a fost aprobat cu 52 de voturi din 90, în timp ce opoziția a boicotat sesiunea. Slovenia a anunțat joi trecută că va recunoaște oficial Palestina ca stat independent, în urma unei decizii luate de guvernul de centru-stânga al premierului Robert Golob. Astfel, Slovenia se alătură altor trei țări europene, Spania, Irlanda și Norvegia, care săptămâna trecută au recunoscut Palestina ca stat independent, provocând reacția furioasă a Israelului, care și-a retras ambasadorii din aceste state”, arată Adevărul.  

Seară liniștită!

Unde se duc banii românilor? was last modified: iunie 5th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: