Cum vrea Guvernul să micşoreze facturile românilor la energie

16 sept. 2021
Vizualizari: 365

În plină criză guvernamentală, ministrul Energiei, Virgil Popescu, vorbește despre o Ordonanță prin care să se stabilească compensarea facturilor la energie și gaze, măsură de care ar putea beneficia o mare parte a populației.

„Facturile românilor la energie electrică și gaze naturale vor fi compensate”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu”, scrie Digi 24.

„El(n.n. ministrul Energiei, Virgil Popescu) a prezentat un proiect de ordonanță care prevede facturi mai mici la electricitate pentru aproximativ 13 milioane de români din 5,7 milioane de gospodării, care au un consum lunar între 30 de kWh și 200 de kWh. La gaze, factura va scădea cu 25%, iar de această măsură vor beneficia două treimi din gospodăriile din România, a spus ministrul.(…)În ceea ce privește energia electrică, ministrul a explicat că va fi compensată diferența dintre cel mai mic preț din piață, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, și cel mediu, 82 de bani pe kWh”, mai notează Digi 24.

Premierul Florin Cîțu declarase în cursul zilei de ieri că la ședința de Guvern s-a discutat și despre plafonarea prețurilor, ca variantă pentru compensarea scumpirii energiei. Ministrul Virgil Popescu spune ca plafonarea prețului la gaze naturale și la energie nu reprezintă o soluție, deoarece presupune alungarea investitorilor sau amânarea unor investiții precum cele din Marea Neagră.

„Părerea mea de principiu o mențin, am spus-o și în ședința de Guvern și este aceeași cu a premierului. Nu sunt de părere că plafonarea prețului la gaze naturale sau la energie electrică este o soluție, pentru că presupune alungarea investitorilor, presupune că vom amâna investiții cum sunt cele din Marea Neagră până când investitorii vor vedea că nu mai este această plafonare. Sau se vor mai gândi: acest Guvern va pune plafonări, asta înseamnă că noi vom scoate gazele, vom investi și nu vom mai putea vinde la un preț al pieței. La fel și la energie electrică. Noi avem nevoie, atât la gaze cât și la energie electrică de investiții majore în sistem, în producția de energie electrică și gaze”, a declarat Virgil Popescu miercuri seară, la TVR1, mai notează Digi 24.

Presa mai scrie că România se pregătește pentru introducerea certificatului verde pentru accesul în restaurante sau la evenimente dacă rata de infectare trece de 3 la mie, după modelul altor state din UE. Premierul Florin Cîțu spune că o decizie în acest sens se va lua în curând, probabil chiar săptămâna viitoare.

„Nu vreau să mai închidem activitățile economice peste 3 la mie. Ca să avem aceste activități trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde este una dintre propuneri ca aceste activități să rămână deschise pe baza unui certificat verde. Restaurantele pot să rămână deschise pe baza unui certificat verde. Este o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședintei de Guvern, scrie România liberă.

AUR susține că introducerea certificatului verde digital pe teritoriul României pentru accesul la evenimente publice, pe care Guvernul intenționează să îl adopte, reprezintă „o formă gravă de discriminare și un atac la libertatea românilor”.

„Această măsură este în mod clar îndreptată împotriva cetățenilor români, și nu în sprijinul lor. Și nu oricum, ci cu ură, pentru că 7 din 10 români au refuzat să se vaccineze. În primul rând, ea nu respectă rigorile Constituției, drepturile și libertățile fundamentale. În al doilea rând, nu am văzut să aibă loc o dezbatere publică, pentru ca juriștii și oamenii de bună-credință să atragă atenția asupra derapajelor de la Constituție. Informația apare doar pe surse, în presă. În al treilea rând, vor fi afectați sever operatorii economici, pentru că românii nu se vor înghesui să se testeze, iar afacerile lor se vor prăbuși. În al patrulea rând, este mizerabil să pui pe drumuri un om căruia i-a murit cineva drag, pentru a se testa și a putea participa la înmormântare”, a declarat deputatul George Simion, copreședinte AUR, într-un comunicat de presă transmis miercuri, scrie Agerpres.

În Italia, lucrurile merg mai departe în lupta anti-COVID-19. România liberă scrie că Italia dorește să impună obligativitatea pașaportului verde COVID-19 pentru toți angajații, inclusiv din sectorul privat, începând de luna viitoare.

„Italia va deveni prima țară europeană care ia o astfel de decizie în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor și de a opri infectările”, a transmis miercuri Reuters, scrie România liberă.

„Ne îndreptăm spre un pașaport verde obligatoriu nu doar pentru angajații din sectorul public, ci și pentru cei din sectorul privat’, a declarat ea la postul de radio RAI. «Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva COVID-19 și putem limita infectările doar vaccinând o mare majoritate a populației», a arătat Ministrul pentru afaceri regionale, Mariastella Gelmini”, notează România liberă.

„În lipsa unui pașaport verde, angajații ar putea fi suspendați, cu pierderea corespunzătoare a salariului. Nu este clar deocamdată dacă acesta va constitui și un motiv de concediere. În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puțin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinați. Premierul Mario Draghi s-a întâlnit miercuri cu lideri sindicali pentru a le prezenta planul guvernului. După întâlnire, Maurizio Landini, liderul celei mai mari confederații sindicale CGIL, a declarat pentru presă că este important ca testele să fie gratuite pentru angajații care nu doresc să se vaccineze”, mai arată România Liberă.

Seară frumoasă!

Cum vrea Guvernul să micșoreze facturile românilor la energie was last modified: septembrie 16th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: