Forţa Dreptei anunţă că va ataca la CCR orice comasare a alegerilor

6 feb. 2024
Vizualizari: 125

Dacă ieri scriam despre intenția REPER de a ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului o posibilă comasare a alegerilor, azi, liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunță că va ataca pe orice cale o comasare a alegerilor din acest an, în primul rând la Curtea Constituțională.

„Forța Dreptei respinge categoric orice comasare a alegerilor. Fiecare alegere trebuie să se desfășoară la termen, respectând Constituția, principiile democrației. Și orice încercare de a comasa alegeri, indiferent că e vorba de comasarea alegerilor locale cu alegerile pentru Parlamentul European, de comasarea primului tur al prezidențialelor cu alegerile locale, de comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare, nimeni nu mai știe cu adevărat ce vor, vom utiliza toate pârghiile de opoziție pe care le avem la dispoziție pentru a împiedica această gravă încălcare a democrației, a dreptului cetățenilor români de a alege în deplină cunoștință de cauză și pentru a împiedica această mârșavă tentativă de a frauda voturile românilor amestecând diferitele tipuri de alegeri. Considerăm că alegerile pentru Parlamentul European trebuie să fie singurele alegeri care se vor desfășura pe data de 9 iunie și ca atare vom ataca în contencios, vom ataca la Curtea Constituțională, vom organiza acțiuni masive de protest pentru a împiedica această deturnare a votului cetățenilor români”, a declarat Orban într-o conferință de presă susținută la Parlament, scrie Agerpres.

Un sondaj INSCOP, realizat pentru News.ro, relevă faptul că 49,4% dintre români cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separate, în timp ce 46,6% se pronunță în favoarea comasării.

„Procentul celor care consideră că primul tur al alegerilor prezidențiale ar trebui să se desfășoare simultan cu alegerile locale este de 78 %. Peste 42 % dintre cei chestionați cred că alegerile prezidențiale sunt cele mai importante din acest an, iar 20,4% cred că alegerile locale sunt cele mai importante. Alegerile europarlamentare sunt considerate ca fiind cele mai importante de 4,7% dintre respondenți. Aproape 12% dintre ei afirmă că toate scrutinele sunt la fel de importante”, scrie News.ro, analizând rezultatele INSCOP.

„În opinia a 49.4% dintre români, alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele. De cealaltă parte, 46.6% sunt de părere unele dintre alegerile din 2024 ar trebui comasate (organizate simultan). 4% nu știu sau nu răspund la această întrebare”, mai scrie News.ro.

Fostul ministru român de Externe, Bogdan Aurescu își începe, azi, mandatul de judecător la Curtea Internațională de Justiție.

„Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi și Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplinește această funcție”, a scris Aurescu, la data menționată, pe platforma X, notează Agerpres.

„La 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală și Consiliul de Securitate ale Organizației Națiunilor Unite l-au ales pe Bogdan Aurescu în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție cu 117 voturi în detrimentul unui candidat din partea Federației Ruse (77 de voturi)”, relatează Agerpres.

„Ionel Tescaru a fost numit în funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu”, mai scrie azi Agerpres, despre o nouă numire din zona guvernamentală.

Presa mai scrie azi că notarul Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost găsită moartă, luni, în apartamentul ei. Camelia Tișe și Alin Tișe au divorțat în 2018 și au împreună un copil.

„La data de 5 februarie a.c., în jurul orei 08.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că într-un imobil din municipiu a fost găsită decedată o femeie, de 47 de ani. Ajunși la domiciliul femeii, polițiștii, împreună cu un echipaj medical, au confirmat cele sesizate, fiind demarate cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc decesul. Au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, se arată într-o informare a IPJ Cluj, scrie Agerpres.

„Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat într-un interviu publicat luni că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru amenințarea unui război cu Rusia, relatează agenția DPA”, scrie România liberă.

„Mă aștept la orice scenariu și le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situația în care ne regăsim astăzi”, a răspuns ministrul polonez al apărării, membru al guvernului condus de liberalul Donald Tusk, relatează România liberă.

„De când a început războiul în Ucraina, Polonia și-a sporit bugetul militar până la 4% din PIB – dublu față de angajamentul din cadrul NATO de 2% – și a încheiat numeroase contracte pentru achiziții masive de armament, în special cu SUA și Coreea de Sud”, mai scrie România liberă.

„Inflația din Turcia a înregistrat în ianuarie cel mai mare salt lunar din august, cu o creștere de 6,7% a prețurilor față de decembrie, în timp ce inflația anuală a atins aproape 65%, potrivit cifrelor băncii centrale turce, publicate luni, transmite CNBC”, citată de News.ro.

„Sectoarele cu cele mai mari creșteri lunare ale prețurilor au fost sănătatea, cu 17,7%, hoteluri, cafenele și restaurante, cu 12%, și diverse bunuri și servicii, cu 10%. Singurul sector care a înregistrat o scădere lunară a prețurilor, de 1,61%, a fost cel de îmbrăcăminte și încălțăminte. Alimentele, băuturile și tutunul, precum și transportul, toate au crescut între aproximativ 5% și 7% pe lună, în timp ce prețurile locuințelor au crescut cu 7,4% din decembrie. Creșterile lunare, spun economiștii, provin de la o creștere semnificativă a salariului minim pe care guvernul Turciei a impus-o pentru 2024. Salariul minim a crescut la 17.002 lire turcești (556,50 USD) pe lună, o creștere de 100% față de ianuarie 2023”, mai scrie News.ro.

Regele Charles suferă de cancer și își va amâna îndatoririle publice pentru a primi tratament, a anunțat Palatul Buckingham.

„Regele a fost diagnosticat cu cancer după ce a primit tratament pentru o mărire benignă a prostatei. Medicii au observat o problemă separată și au efectuat teste. Acum va primi tratament regulat la un spital din Londra. (…) Vestea a fost anunțată de Palatul Buckingham după ce prim-ministrul a fost informat, iar Regele a avut ocazia să-i spună Prințului William, Prințului Harry, Prințesei Ana, Prințului Andrew și Prințului Edward. El va continua să-și asume îndatoririle de stat, inclusiv audiența sa cu primul ministru, ședințele Consiliului privat și cutiile roșii”, scrie România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

 

Forța Dreptei anunță că va ataca la CCR orice comasare a alegerilor was last modified: februarie 6th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: