Ce îşi propune Guvernul Ciolacu

14 iun. 2023
Vizualizari: 137
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Deschidem Revista din această seară amintind componența noului Guvern Ciolacu, în care PSD și PNL își împart portofoliile, după ce UDMR nu a acceptat ministerele propuse de partenerii de coaliție. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marți, că formula coaliției de guvernare este PNL-PSD, cu sprijinul minorităților, precizând că liberalii au oferit UDMR Ministerul Energiei, în timp ce PSD oferise ministerul Dezvoltării, pe care UDMR nu a acceptat să le preia în schimbul ministerelor avute în Guvernul Ciucă.

„PNL a oferit pentru UDMR Ministerul Energiei. Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul prim-ministru desemnat Ciolacu, în acest moment UDMR nu a acceptat negocierile și ofertele pe care le-au făcut cele două partide. Ca atare, formula de guvernare, formula de coaliție pentru guvernare este PNL – PSD cu acord parlamentar cu minoritățile”, a precizat Ciucă, scrie Agerpres.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că nu s-a ajuns la un consens în negocierile cu PSD și PNL în vederea formării viitorului Guvern.

„În acest moment, aici, lucrurile, sigur, se opresc, pentru că pur și simplu nu am reușit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult. Am arătat, dincolo de seriozitate, dincolo de profesionalism, dincolo de responsabilitate și flexibilitatea necesară, dar la impuse nu se poate lucra. Sigur, până când nu sunt trimise listele și programul de guvernare în Parlament, nu putem spune că s-a închis această etapă între cele trei partide din coaliție, dar prea multe șanse nu sunt. Până dimineață, sigur, se pot întâmpla multe lucruri. Am făcut toate eforturile posibile și am arătat deschidere și flexibilitate în tot parcursul discuțiilor și negocierilor.  Vom vedea ce se va întâmpla mai departe și în zilele care urmează, mâine, poimâine, mai ieșim la declarații și vă informăm”, a arătat Kelemen Hunor, în cadrul unei declarații de presă la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Marți, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat, lista miniștrilor liberali propuși în Cabinetul condus de Marcel Ciolacu, care vor intra în comisiile parlamentare pentru audieri.

„Aceștia sunt: Cătălin Predoiu – vicepremier și ministrul Afacerilor Interne, Luminița Odobescu – ministrul Afacerilor Externe, Ligia Deca – ministrul Educației, Alina Gorghiu – ministrul Justiției, Adrian Veștea – ministrul Dezvoltării, Mircea Fechet – ministrul Mediului, Marcel Boloș – ministrul Finanțelor, Raluca Turcan – ministrul Culturii, Sebastian Burduja – ministrul Energiei. Pentru funcția de secretar general al Guvernului PNL l-a propus pe Mircea Abrudan”, scrie Agerpres.

Și PSD a stabilit lista miniștrilor care vor face parte din viitorul Guvern Ciolacu.

„Lista demnitarilor propuși pentru viitorul Executiv este următoarea: Prim-ministru – Marcel Ciolacu, Viceprim-ministru – Marian Neacșu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii – Sorin Grindeanu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Adrian Câciu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Florin Barbu, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Radu Oprea, Ministrul Apărării Naționale – Angel Tîlvâr, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – Gabriela Firea, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale – Marius Budăi, Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila”, mai scrie Agerpres.

Marcel Ciolacu, premierul desemnat să formeze Guvernul, a prezentat marți seară prioritățile programului de guvernare.

„Prioritatea noastră este mărirea subvențiilor acordate producătorilor agricoli și stimulente financiare pentru înființarea fabricilor de prelucrare și producție de alimente, aici, în România. «Cumpără românește» trebuie să fie liantul natural care să ne ghideze acțiunile. Vrem să înființăm locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Lucrătorii români trebuie determinați să rămână în țară. De  aceea, vom reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. Astăzi, avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din UE la salariile mici – de 2 ori mai mare decât în Germania, de exemplu”, a afirmat Marcel Ciolacu, scrie News.ro

„Pe baza dialogului cu sindicatele și patronatele, vom crește salariul minim pentru a reduce numărul salariaților cu normă întreagă aflați în sărăcie. Toți cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un trai decent! La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige minim 500 de euro net lunar, iar câștigul salarial mediu net să ajungă la 1000 de euro. Acest guvern va avea grijă și de cei care au muncit o viață întreagă! Așa cum am făcut de fiecare dată când ne-am aflat la guvernare, PENSIILE vor crește! În plus, toți românii cu venituri mici și medii, salariați sau pensionari, vor fi în continuare sprijiniți de stat.  Toate formele de ajutor – vouchere pentru alimente și pentru plata facturilor la energie și gaze vor continua”, a anunțat Ciolacu, mai notează News.ro

„Fostul președinte american Donald Trump a fost reținut marți la un tribunal din Miami pentru a răspunde acuzațiilor penale potrivit cărora a păstrat ilegal documente de securitate națională când a părăsit funcția și a mințit oficialii care au încercat să le recupereze”, transmite Reuters, citată de România liberă.

„Președinte Donald Trump a pledat nevinovat la toate cele 37 de acuzații legate de presupusa manipulare defectuoasă a unor documente clasificate”, relatează CNN, potrivit romaniatv.net, mai scrie România liberă.

„Avocații lui Trump au cerut un proces cu jurați în timpul punerii sub acuzare a fostului președinte, marți, la un tribunal federal din Miami. (…) Donald Trump a părăsit sala unui tribunal din Miami fără nici o restricție, deși inițial fusese arestat și amprentat într-un dosar de siguranță națională. Înainte de punerea sub acuzare, șerifii adjuncți de la tribunal l-au înregistrat pe fostul președinte în baza de date și au făcut copii electronice ale amprentelor sale digitale. Ei nu i-au făcut și o fotografie de identificare, întrucât inculpatul este ușor de recunoscut. Procesul de înregistrare a durat aproximativ 10 minute. Fostul președinte – primul care se confruntă cu acuzații penale la nivel federal – nu a fost încătușat, așa cum nici la New York nu s-a întâmplat, la începutul lunii aprilie, unde Donald Trump se confruntă cu un alt proces”, notează România liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele rus a apreciat marți că Ucraina a pierdut între 25% și 30% din vehiculele militare, adică tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei și blindate primite din partea aliaților săi occidentali în contraofensiva pe care armata ucraineană a lansat-o pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse”, relatează agențiile Reuters și EFE, citate de Cotidianul.

„În timp ce Rusia a pierdut 54 de tancuri, Ucraina a pierdut circa 160 de la începutul contraofensivei lansate cu circa o săptămână în urmă, iar pierderile umane ale armatei ucrainene ar fi până în prezent în această operațiune de circa 10 ori mai mari comparativ cu cele ale armatei ruse, a mai susținut Putin. El a vorbit de asemenea despre pierderi grele în rândul «mercenarilor» polonezi care luptă de partea Ucrainei. Cât despre distrugerea barajului de la Nova Kahovka, potrivit versiunii președintelui rus, aceasta ar fi rezultatul unui bombardament ucrainean cu rachete HIMARS”, mai notează Cotidianul.

Seară liniștită!

Ce își propune Guvernul Ciolacu was last modified: iunie 14th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: