O nouă tragedie

13 apr. 2021
Vizualizari: 780

Aproape că fiecare nouă zi ne aduce un nou eveniment tragic în spitale. Luni seară, trei pacienți au murit, după intrarea în stop cardio-respirator, ca urmare a unei defecțiuni la instalația de oxigen a unității mobile de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București. Ce a urmat, relatează jurnaliștii de la News.ro:Cinci pacienți au fost transferați – 1 pacient la Spitalul «Victor Babeș», 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan), 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni, 1 pacient la Floreasca”.

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale, explică DSU, care susține că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat să intre în TIR, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19”, scrie News.ro.

Premierul Florin Cîțu a cerut, luni seară, ministrului de Interne o anchetă rapidă și transparentă și ca toți vinovații să fie trași la răspundere.

„În această seară încă o tragedie în România la Spitalul Victor Babeș, trei persoane au decedat. În acest moment nu știm de ce. Condoleanțe familiilor îndoliate. Din ce știm până acum, se pare că este un accident, dar a început și o anchetă. Am vorbit și cu ministrul de Interne, după această declarație mă voi întâlni și cu ministrul de Interne, dar am vorbit și la telefon, i-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă și transparentă pentru că toți vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară, trebuie să răspundă”, a spus premierul, arată News.ro.

„Din partea noastră, de ce am ieșit în această seară și este foarte important, am văzut că administratorii sau reprezentanții statului fug în aceste momente, fug de comunicare. Cetățenii au nevoie de comunicare în aceste momente, au nevoie să venim să le explicăm, de aceea l-am adus pe domnul Arafat să explice exact ceea ce s-a întâmplat. Nu mai trebuie să fugim de comunicare, trebuie să venim în fața românilor și să explicăm ce s-a întâmplat”, a explicat premierul, mai scrie News.ro.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că, potrivit informațiilor existente la acest moment, luni, în jurul orei 16:25, a existat o creștere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeș”.

„Ventilatoarele sunt de fabricație americană. Ventilatoarele, când se depășește 6 bari, intră în sistem de autoprotecție și se opresc”, a precizat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, arată România liberă.

„El(n.n. Raed Arafat), a menționat că tirurile de terapie intensivă sunt în garanție și au fost verificate la interval de două – trei luni de către reprezentanții firmei care asigură garanția. El a spus că acestea au funcționat timp de luni de zile înainte să fie folosit la Spitalul Babeș.Pe surse, a apărut însă informația că toate ventilatoarele din TIR arătau de mai mult timp eroarea «HIGH O2 SUPPLY FAULT». Arafat a spus însă că nu poate confirma sau infirma informația”, mai scrie România liberă.

Digi 24 reia o declarație de pe Facebook a ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care spune că va cere un control privind problemele tehnice care au dus la această tragedie.

„Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați”, a scris ministrul Voiculescu pe Facebook, arată Digi 24.

„O anchetă penală este în desfășurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici. Condoleanțe pentru familiile îndurerate!”, a mai scris Voiculescu, mai arată Digi 24.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a criticat, luni seară, pe prim-ministrul Florin Cîțu pentru că nu l-a demis pe ministrul Sănătății.

„Cîțu a ratat iar. Trebuia să îl demită pe Vlad Voiculescu. Singurul gest onorabil. Dar a fugit, din nou, de răspundere. O vom face noi prin moțiune”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook, scrie Agerpres.

Presa consemnează și o altă declarație, tot de pe Facebook, a Primarului General al Capitalei, Nicușor Dan, care spune că a sesizat Parchetul în legătură cu situația de la unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București.

 „Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc”, a spus primarul Nicușor Dan, mai notează Digi 24.

Un alt jurnal, un alt subiect nerezolvat.

„România s-a bucurat degeaba. Anunțul ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și a lui Raed Arafat, legat de ordinul care reglementează înmormântarea persoanelor infectate de COVID, că lucrurile se vor schimba e departe de a se materializa. Liderul Federației Funerare Române susține că ordinul dat de Vlad Voiculescu nu este clar și a dus la un blocaj”, scrie Cotidianul, despre un alt subiect comentat pe larg de presă săptămâna trecută. Se pot îmbrăca persoanele decedate de COVID-19 și li se poate asigura un serviciu religios adecvat? – este întrebarea la care încearcă să răspundă jurnaliștii de la Cotidianul.

Nu știm ce să facem, nici spitalele nu știu ce răspuns să ne dea, dânșii au informat, sub presiunea cultelor, că persoanele decedate se vor îmbrăca”, a spus purtătorul de cuvânt al Federației Funerare Române, Alexandru Ruș, la Antena 3, scrie Cotidianul.

Conform HG-ului, nu pot ridica persoana decedată de acasă îmbrăcată, eu nu pot să mă duc să fac aceste operațiuni, se spune clar că aceste operațiuni se fac doar în unități funerare autorizate DSP. În concluzie, nu putem face așa ceva. Unde aruncăm hainele, pe ghenă? Nu ne-au consultat autoritățile și este o mare problemă”, a mai precizat Alexandru Ruș, mai arată Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

O nouă tragedie was last modified: aprilie 13th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: