Cod roșu de inundații în Timiş

27 feb. 2023
Vizualizari: 271

După cutremurele din Gorj, inundațiile din Timiș țin, azi, prima pagină a presei din România.

„Vârful viiturii de pe râul Bega, în zona Balinț, va fi atins în această seară(n.n. luni), iar cota de pericol va fi depășită cu 20-40 cm, în intervalul orar 20:00-22:00, atenționează Administrația Națională «Apele Române» (ANAR), într-o postare pe Facebook, scrie Agerpres.

„Pentru a evacua apa care s-a acumulat în spatele digului din cauza scurgerilor de versanți și ai afluenților mici ai râului Bega se intervine cu mai multe motopompe de mare capacitate ale Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, inclusiv din județele limitrofe. Se acționează pe două sectoare: Făget-Balinț, Balinț-Bethausen. Echipele noastre (formate din hidrologi, formații de intervenție, angajați ai sistemului hidrotehnic de la Lugoj) sunt pregătite, de asemenea, cu o motopompă din dotare, care poate prelua un debit mare (1.300 mc/h). Se estimează că vârful viiturii de pe râul Bega, în zona Balinț, va fi atins în această seară. Conform calculelor efectuate de specialiștii noștri, cota de pericol va fi depășită cu 20- 40 cm, în intervalul orar 20:00-22:00”
, anunță specialiștii ANAR, notează Agerpres.

„Până acum a fost nevoit să evacuăm cinci gospodării, să emitem un mesaj ro-alert către locuitorii din zone cu recomandările normale pentru acest gen de situații, să nu se deplaseze cu autoturism în zona inundată, să curețe șanțurile și rigolele pentru a permite evacuare apei, să sune la 112 dacă este cazul. La ora 8.45 am convocat o ședință a Comitetelei Județean pentru situații de urgență. Suntem în dispozitiv cu echipa ISU și sistemului de gospodărie apelor și așteptăm să vedem cum evoluează situația”, a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, mai notează Antena 3 CNN.

„Dacă situația o va impune, vom evacua un număr mai mare de oameni. În momentul de față nu este cazul. Mă gândesc că în cel mai scurt timp își pot găsi locul pe la vecini (persoanele deja evacuate, n.r.), până în momentul în care punem la punct ceva, dacă este cazul. Noi suntem optimiști că până la ora 16 scăpăm de acest val de apă suplimentară”, a mai arătat prefectul Ritivoiu, scrie Antena 3 CNN.

Ministrul Justiției, Marian Cătălin Predoiu, a prezentat propunerile sale pentru posturile de procuror general al României și procuror șef DNA. Decizia finală o va lua Președintele Iohannis.

„Ministrul Justiției l-a propus în funcția de șef al DNA pe Marius Voineag, iar pentru postul de procuror general pe Alex Florin Florența. Astfel, mandatele actualilor șefi ai celor două instituții, Crin Bolog și Gabriela Scutea, nu vor fi reînnoite. Decizia a fost luată în urma interviurilor desfășurate la sediul Ministerului Justiției. În perioada următoare, instituția va anunța și procurorul propus la conducerea DIICOT. (…) Printre candidați au fost și actualii șefi ai celor doua instituții, Crin Bologa și Gabriela Scutea”, relatează Adevărul.

„Fiecare candidat în parte a demonstrat că Ministerul Public din România dispune de profesioniști și lideri remarcabili, care fac onoare nobilei profesii de procuror. Cele trei funcții pentru care au fost susținute interviurile fac parte din «infrastructura» funcțională de vârf a Ministerului Public, un sistem care trebuie să funcționeze armonizat și coerent, inclusiv din perspectiva exercitării funcțiilor de procurori șefi de rang înalt, în beneficiul cetățenilor. În analiza candidaturilor și formularea propunerilor au fost luate în considerare multiple date și documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum și calitățile și cunoștințele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care țin atât de cariera, experiența, expertiza, calitățile și caracteristicile profesionale, manageriale și psihologice personale ale candidaților, nevoile de perspectivă ale instituțiilor pentru care s-a candidat, precum și proiecțiile de funcționare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public”, transmite Ministerul Justiției, scrie Adevărul.

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, anunță că acțiunea sa deschisă la CJUE, împotriva Consiliului Uniunii Europene, în urma votului prin care România nu a fost acceptată să intre în Schengen, a fost înregistrată.

„Tomac vs Consiliul Uniunii Europene. Așa cum am promis, voi informa în mod constant opinia publică cu privire la actiunea inițiată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene”, a scris europarlamentarul pe Facebook, notează News.ro. 

Europalamentarul Eugen Tomac arată că, prin acest demers, dorește să anuleze blocajul generat de Austria împotriva României privind accesul nostru în Spațiul Schengen.

„Cererea depusă la CJUE a fost înregistrată și vom avea un proces prin care cerem anularea acestui abuz de drept al Consiliului Uniunii Europene. Românii merită să fie liberi în Europa și vom obține acest drept”, mai spune Tomac, scrie News.ro. 

Și tot europarlamentarul Eugen Tomac a declarat că Partidul Mișcarea Populară se va reuni într-un congres extraordinar, pe 25 martie, pentru a discuta politica de alianțe și fuziuni a formațiunii, având în vedere apropierea anului 2024, marcat de organizarea a patru rânduri de alegeri.

„Anul 2024 este anul în care vom avea patru rânduri de alegeri. PMP vrea să-și reconfirme poziția de partid de dreapta, al treilea ca număr de aleși locali după PSD și PNL, în România. Prin urmare, PMP convoacă un congres pentru a stabili strategia pentru anul 2024 și politica de alianțe. Ne bucurăm că există partide care-și doresc fuziunea cu PMP, chestiuni care vor fi discutate și dezbătute în congres”, a declarat Eugen Tomac, scrie Agerpres.

„Liderul PMP a precizat că, momentan, se află în negocieri în vederea realizării fuziunii cu alte partide, urmând ca la congresul din 25 martie să se facă și anunțurile pe acest subiect, întrebat care sunt formațiunile care ar urma să fuzioneze sau se se alieze cu Partidul Mișcarea Populară în vederea alegerilor din 2024”, mai scrie Agerpres.

„Potențialii beneficiari de sprijin financiar pentru bunăstarea animalelor pot depune cereri de plată până pe data de 24 martie”, a anunțat, luni, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

„Solicitările pot fi depuse din 27 februarie pentru intervenția DR-06-Bunăstarea animalelor Pachet a) – Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) – Plăți în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027. (…) Suma totală alocată pe întreaga perioadă de programare pentru această intervenție este de 736,25 milioane euro, urmând să beneficieze de finanțare toți cei care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Cererile se pot depune la Centrul APIA pe a cărui rază teritorială se află sediul social al solicitanților sau pe raza teritorială a județului unde există capacitatea de producție cea mai mare, în cazul în care aceștia au mai multe exploatații”, mai scrie Agerpres.

Seară liniștită!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Cod roșu de inundații în Timiș was last modified: februarie 27th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: