Ministrul ucrainean al Apărării critică UE pentru că nu îi furnizează suficiente obuze

21 apr. 2023
Vizualizari: 170

Acum, la sfârșit de săptămână, cumulul pensiei cu salariul revine în discuție pe fondul măsurilor anunțate de Guvern, pentru reducerea deficitului bugetar. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, spune că discuția nu trebuie generalizată, ci trebuie făcută „de la post la post”, punctând însă că nu crede că este potrivită interzicerea cumulului acestora.

„Nu cred că e potrivit să interzicem cumulul de salarii și pensii pentru cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare (…). Și Legea pensiilor, dar și Constituția spune că, după ce am atins vârsta standard de pensionare din sistemul public și cu un stagiu de cel puțin 35 de ani, care e stagiu complet, avem dreptul la pensie, este un drept constituțional. De asemenea, tot Constituția spune că avem dreptul să muncim, nu spune că doar la stat sau doar la privat”, a spus ministrul Budăi într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

„Dacă vorbim de acele pensionări de la 47, 48, 50 de ani, trebuie o dezbatere acolo să vedem dacă își dorește să continue pe acest post, să putem găsi o bonificație suplimentară”, a mai adăugat Marius Budăi, notează Agerpres.

Guvernul a aprobat, joi, nomenclatorul programelor de studii universitare pentru anul de învățământ 2023-2024, fiind înființate cinci specializări noi.

„La inițierea Ministerului Educației, a fost aprobată hotărârea de guvern care aprobă nomenclatorul domeniilor și specializărilor/programelor de studii universitare și structura instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2023-2024. (…) Prin această actualizare, se vor înființa cinci specializări sau programe de studii universitare noi care duc la obținerea de competențe cerute de piața forței de muncă. Se înființează și ramura de știință, domeniul de studii universitare de doctorat, masterat/domeniul de licență – Științe aplicate, cu specializarea Științe aplicate în criminalistică, în cadrul domeniului fundamental Matematică și științe ale naturii”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, scrie Agerpres.

„A fost diminuată capacitatea de școlarizare cu 2.470 de locuri pentru 32 de domenii de studii universitare de master și au fost efectuate o serie de alte modificări în structura acestor programe”, a mai precizat Cărbunaru, notează Agerpres.

„Un avion de luptă rusesc a tras din greșeală în orașul Belgorod, din apropiere de Ucraina, joi seara târziu, provocând o explozie și deteriorând clădiri”, a anunțat Ministerul Apărării, citat de agenția TASS, relatează Reuters, citată de News.ro.

„În timp ce un avion Suhoi Su-34 al forțelor aeriene zbura deasupra orașului Belgorod, a avut loc o descărcare accidentală de muniție de aviație”, a declarat TASS, citând Ministerul rus al Apărării, scrie News.ro.

„Incidentul a avut loc în jurul orei locale 22:15 (și a României), iar Ministerul Apărării susține că nu există victime. (…) Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, care a declarat situație de urgență, a scris pe Telegram că pe unul dintre bulevardele principale există un crater cu diametrul de 20 de metri, iar patru mașini și patru blocuri de locuințe au fost avariate. (…) Regiunea Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, în sudul Rusiei, găzuiește obiective precum depozite de combustibil și muniție, care au fost zguduite de explozii în mai multe rânduri de la începutul invaziei ruse în Ucraina. De multe ori, suspiciunile s-au îndreptat către Ucraina și către acte de sabotaj, fără a fi asumate la nivel oficial”, mai notează News. ro.

„Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a criticat, joi, incapacitatea Uniunii Europene de a-și pune în aplicare propriul plan de a furniza Ucrainei un milion de obuze, în timp ce statele UE au disensiuni asupra modului de aplicare a acestui plan, relatează agenția EFE și Politico”, scrie azi Cotidianul.

„Criticile sale vin după ce mass-media internaționale au dezvăluit divergențele între partenerii europeni cu privire la participarea unor actori extracomunitari la inițiativa statelor UE (plus Norvegia) de a aduna din stocurile lor actuale, a produce și cumpăra un milion de obuze de calibrul 155 mm care să fie oferite Ucrainei în următoarele 12 luni. În timp ce Franța dorește ca numai companiilor europene să li se atribuie contractele pentru această inițiativă, alte state membre, printre care Polonia, susțin implicarea și a companiilor din state terțe, precum cele din SUA și Marea Britanie, mai ales că industria de apărare europeană cu greu ar putea produce un număr atât de mare de obuze în intervalul convenit”, mai notează Cotidianul.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, joi, Alianței Nord-Atlantice (NATO) să primească Ucraina în rândurile sale și să-i furnizeze mai multe arme pentru a lupta contra Rusiei, în așteptarea cărora țara sa plătește cu «viețile soldaților», care nu au încă toate mijloacele de care au nevoie”, transmite AFP, scrie România liberă.

„Deși favorabilă în principiu aderării Ucrainei, Alianța rămâne evazivă asupra unei decizii concrete, care ar risca să escaladeze conflictul, în condițiile în care Rusia consideră o asemenea extindere a NATO o linie roșie. (…) De partea sa, Stoltenberg a reiterat sprijinul Alianței față de ambițiile ucrainene, dar a fost prudent asupra unui calendar de aderare, apreciind că prioritatea acum este ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia”, mai scrie România liberă.

„Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul «Frauda bancară», susține că nu îi pasă de această hotărâre și a amenințat judecătorii care au dat sentința că vor ajunge după gratii”, relatează Cotidianul.md.

 „Pentru această hotărâre, acești trei judecători vor ajunge după gratii foarte și foarte curând. Vreau ca ei să știe că eu și adepții mei nu vom uita asta, cum, sub presiune, a fost emisă această hotărâre ilegală și abuzivă. În al doilea rând, fac un apel către cetățenii Republicii Moldova. Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, nu mă simt jenat de această decizie, nu-mi pasă deloc, nu am de gând să mă conformez, iar această decizie va fi anulată exact a doua zi după schimbarea actualului regim de către o instanță echidistantă și corectă. Așa că să nu-i dăm atenție, să mergem înainte și să muncim. În al treilea rând, înțeleg că actualul regim a adoptat o decizie prin acești trei judecători fără scrupule ca o răzbunare împotriva mea, pentru mișcarea de protest care, da, nu mi-e rușine să spun, este condusă de mine, de partidul pe care îl conduc. Hotărârea este o răzbunare pentru faptul că eu și membrii echipei mele luptăm pentru dreptate, pentru o viața bună pentru oameni și împotriva abuzurilor regimului”, a comentat Șor, scrie Cotidianul.

„Avocații lui Ilan Șor au anunțat că decizia Curții de Apel Chișinău, prin care clientul lor a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenție, în dosarul «Frauda bancară», va fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ)”, notează Cotidianul.

Cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată a explodat la câteva minute după ce a fost lansată din Texas, într-un zbor de testare prin care compania SpaceX spera să fie primul pas într-o călătorie umană către Marte.

„Sistemul de rachete Starship de 120 de metri a decolat joi, la ora locală 8.33. A câștigat viteză, dar apoi a început să se rotească la altitudine înainte de a exploda, la aproximativ patru minute după ce a părăsit solul. Se pare că cele două secțiuni ale sistemului de rachete – propulsorul și nava de croazieră – nu s-au putut separa corect după decolare, ceea ce a cauzat posibila defectare a navei spațiale. Cei de la SpaceX au avertizat anterior că șansele de succes sunt scăzute și că scopul zborului de testare este acela de a culege date, indiferent dacă misiunea va fi îndeplinită complet sau nu. (…) Starship era un vehicul spațial supergreu, complet reutilizabil. Acesta este cel mai înalt și mai puternic vehicul de lansare construit vreodată. Este alcătuit din două componente: un vehicul de transport spațial – treapta superioară și o rachetă gigantică – treapta inferioară, denumită Super Heavy, care trimite vehiculul în spațiu”, notează Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

 

Ministrul ucrainean al Apărării critică UE pentru că nu îi furnizează suficiente obuze was last modified: aprilie 21st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: