Epidemie de gripă în vestul Europei

5 ian. 2023
Vizualizari: 280

Recenta Lege a minorităților din Ucraina, care lasă românii și moldovenii din Ucraina fără dreptul la învățământ în limba română, a generat o serie de nemulțumiri, atât din partea minorității române, cât și a unor politicieni și oficiali români. Președintele statului, Klaus Iohannis, a avut o discuție telefonică miercuri, cu președintele Ucrainei, pe mai multe teme, printre care și recenta Lege a minorităților naționale adoptată de către Ucraina care a creat „preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române”.

„Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, notează News.ro.

„Președintele Ucrainei a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile”, scrie News.ro.

„În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, Președintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale, notează News.ro.

În timp ce autoritățile din mai multe țări europene au introdus testarea COVID a turiștilor care sosesc din China, Organizația Mondială a Sănătății susține că autoritățile chineze nu prezintă date complete privind impactul valului COVID în țară, cele mai mari probleme fiind legate de raportarea deceselor.

„Eliminarea celor mai multe restricții luna trecută a dus la o creștere a numărului de cazuri de infectare COVID. Totuși, China a încetat să mai publice datele zilnice privind cazurile și a anunțat doar 22 de decese cauzate de COVID din decembrie”, transmite Știri.md., citată de România liberă.

„OMS spune că autoritățile din China nu dau exact amploarea valului COVID, fiind numărate doar decesele celor cu boli respiratorii. (…) Luna trecută, China a schimbat criteriile privind declararea unui deces COVID, ceea ce înseamnă că sunt numărați doar cei care mor de boli respiratorii. Acest lucru contravine îndrumărilor OMS, care încurajează țările să contabilizeze numărul de decese în exces, comparația făcându-se cu perioadele fără pandemie. Compania britanică Airfinity estimează că în fiecare zi în China sunt peste două milioane de cazuri COVID și 14.700 de decese”, relatează România liberă.

„Institutul național de sănătate publică din Belgia (Sciensano) a decretat oficial epidemie de gripă miercuri, după ce numărul de cazuri a ajuns la același nivel cu COVID. Măsuri similare au fost luate și de Germania și Slovacia”, scrie Politico, citat de Libertatea.

„Gripa s-a întors deja de ceva vreme în țara noastră, dar acum sunt îndeplinite toate criteriile pentru a putea vorbi despre o epidemie de gripă”, a transmis institutul Sciensano, explicând că „o creștere clară a numărului de cazuri de gripă a fost observată în rândul medicilor generaliști, precum și în testele de laborator și în numărul de spitalizări”, notează Libertatea.

„Pe lângă virusul gripal, în prezent circulă virusul bronșiolitei, coronavirusul și alte virusuri respiratorii care pot provoca aceleași simptome”, a adăugat institutul Sciensano din Belgia, scrie Libertatea.

Într-un interviu acordat Digi 24, citat de Libertatea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre creșterea susținută a cazurilor de gripă și despre măsurile ce se iau în spitale pentru a limita numărul îmbolnăvirilor, precum și despre aprovizionarea cu medicamente.

„Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic”, a declarat ministrul Rafila, scrie Libertatea.

Alexandru Rafila a mai recomandat medicilor să nu folosească antibiotice pentru infecțiile virale și a cerut ca pacienții cu forme ușoare și medii de boală să nu se prezinte la urgențe.

„Cei cu forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe”, a mai declarat Alexandru Rafila, scrie Libertatea.

„Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populația, medicii și farmaciștii să elibereze medicamente similare care conțin aceleași substanțe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa 4 milioane de comprimate la nivel național, nu e penurie”, a mai declarat ministrul Rafila, notează Libertatea.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) au desfășurat în primele zile ale noului an mai multe acțiuni de control la fast-food-urile din centrul Capitalei. Despre rezultatele acțiunii de control scrie azi Cotidianul.

„Comisarii de la Protecția Consumatorilor au amendat cu 15.000 de lei lanțurile de fast-food McDonalds și KFC din Capitală, în urma unor nereguli care afectau interesul economic al consumatorilor. În ceea ce privește neregulile găsite, comisarii ANPC au constatat existența unor neconcordanțe în defavoarea consumatorilor, în ceea ce privește gramajul porțiilor de cartofi prăjiți, gramajele declarate fiind mai mari decât cele constatate în urma cântăririi produselor gata de consum, prin sondaj; existența unor diferențe, în defavoarea consumatorilor, la băuturile răcoritoare comercializate de la dozator, în sensul că nivelul de lichid nu atingea marcajul înscris pe pahar; lipsa mențiunii asupra ingredientelor cu potențial alergen, în lista de prețuri cu informații privind denumirea, gramajul și prețul produsului, din vecinătatea caselor de marcat; lipsa mențiunii asupra gramajului produselor, pe panoul tactil interactiv de prezentare și comandă a produselor; folosirea unor agregate frigorifice cu acumulări de impurități, resturi alimentare, praf în strat grosier, exfolieri de vopsea, chedere rupte și grilaje cu rugină”, relatează Cotidianul, citând un comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Miercuri, 4 ianuarie, au intervenit schimbări în conducerea TAROM.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Astăzi, 4 ianuarie 2023, Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM a luat act de ajungerea la termen a contractului de mandat al directorului general CEO – Mihăiță Ursu, funcție deținută de acesta în ultimul an calendaristic și în perioada iunie 2020 – iunie 2021”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Transporturilor, scrie News.ro.

Seară liniștită!

 

Epidemie de gripă în vestul Europei was last modified: ianuarie 5th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: