Rusia se retrage din acordul privind exportul grânelor ucrainene
Planul Național de Redresare și Reziliență revine în atenția mass-media după ce, marți, premierul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România despre reformele și investițiile prevăzute în PNNR. Ciolacu a pledat pentru descentralizarea administrării fondurilor europene către administrațiile locale.
„Eu și colegii mei din Guvern le-am răspuns tuturor solicitărilor care vizează măsuri pentru a susține finalizarea rapidă a acestor proiecte care vor îmbunătăți viața a milioane de români. Sunt un adept al descentralizării fondurilor europene către administrația locală, iar în săptămânile următoare vom lua decizii concrete care să producă efecte vizibile în acest sens! Cred cu tărie că acesta este drumul corect pentru ca România să se dezvolte prin investiții importante folosind toți banii europeni disponibili”, a transmis Ciolacu, relatează Agerpress.
Presa mai scrie că secretarul general al PSD, Paul Stănescu, va prelua, după demisia lui Firea, șefia interimară a PSD București.
„Consiliul Politic Național al PSD a decis luni prin vot ca Stănescu să fie desemnat președinte interimar al PSD București. Organizația de București a PSD a rămas fără președinte după demisia Gabrielei Firea din această funcție”, relatează Cotidianul.
„Doamna Firea, din punctul meu de vedere, ca și prim-ministru, nu a greșit cu absolut nimic instituțional. Doamna Firea nu a avut nicio atribuție în ceea ce privește centrele pentru persoanele cu dizabilități. (…) Nu a avut nicio atribuție în acest domeniu. Presupun că demisia domniei sale a venit în urma anumitor dezvăluiri de către presă și, la fel cum am spus și în Consiliul Politic Național, să fie un lucru pe care să îl învățăm fiecare dintre noi, să avem grijă de oamenii care apar pe lângă persoanele publice, cei care ne fotografiază, ne filmează, sunt binevoitori, ca pe urmă să folosească aceste conjuncturi, în care câteodată nu sunt invitați, ca să își vadă anumite scopuri economice. Este un cost mare, dar cred că cu toții, și eu și colegii mei, trebuie să avem foarte mare grijă cu cei care apar din când în când în anturaj”, a menționat președintele PSD, Marcel Ciolacu, mai scrie Cotidianul.
Tribunalul București a luat marți o nouă decizie în cazul fraților Andrew și Tristan Tate.
„Un magistrat de la Tribunalul București a decis marți ca frații Andrew și Tristan Tate să rămână în arest la domiciliu, în dosarul în care sunt judecați pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol. În arest la domiciliu rămân și cele două tinere din România, puse sub acuzare în același dosar”, scrie Agerpres.
După atacul ucrainean asupra podului din strâmtoarea Kerci, Rusia s-a retras din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră.
„Decizia Rusiei a fost anunțată la data de 17 iulie 2023 de purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Măsura luată de Rusia pare a fi o sancțiune împotriva Ucrainei, după ce o nouă explozie a avariat podul, construit de ruși, peste strâmtoarea Kerci din nordul Mării Negre. Acest pod leagă peninsula Crimeea de Rusia. Ucraina ar fi fost notificată de Rusia despre anularea acordului privind cerealele, pe cale diplomatică”, scrie România liberă.
„Armata rusă a zădărnicit luni seară o tentativă a Ucrainei de a efectua un atac terorist asupra unor instalații de pe teritoriul Crimeei, folosind 28 de vehicule aeriene fără pilot (UAV)”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de TASS, scrie News.ro.
„În această seară (luni seară – n.r.) a fost suprimată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu 28 de vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiective de pe teritoriul peninsulei Crimeea”, a afirmat Ministerul rus al Apărării, notează News.ro.
„Ministerul condus de Serghei Șoigu a precizat că 17 drone au fost distruse cu ajutorul apărării antiaeriene, iar restul de 11 au fost suprimate prin bruiaj electronic”, mai notează News.ro.
În primele ore ale zilei de marți, 18 iulie, rușii au lansat mai multe atacuri cu drone asupra regiunilor din sudul Ucrainei fiind vizate zone din Odesa, Mikolaiv și Herson.
„Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sirski, a anunțat, marți, că situația operațională în direcția est este dificilă, după ce armata rusă a pornit ofensiva în direcția Kupiansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al armatei ucrainene, colonelul Serhi Cherevati, a transmis, luni, că rușii atacă în direcția Lîman-Kupiansk”, relatează News.ro.
„Inamicul a concentrat un grup foarte puternic pe ruta Lîman-Kupiansk, cu peste 100.000 de soldați, peste 900 de tancuri și peste 370 de mrls-uri (n.r. – lansatoare multiple de rachete)”, a anunțat Serhi Cherevati, mai scrie News.ro.
Reuters scrie despre pagubele provocate infrastructurii portului Odesa de către forțele ruse.
„Atacurile au urmat după ce Moscova a amenințat cu represalii ca urmare a exploziei care a avariat podul ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea anexată. Moscova a acuzat Ucraina că a atacat podul, care este folosit pentru a transporta provizii militare către Crimeea. Forțele aeriene ucrainene au declarat că toate cele șase rachete Kalibr care au fost lansate în timpul nopții și 31 din cele 36 de drone au fost doborâte. Rachetele și majoritatea dronelor au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa și Mikolaiv, din sud, în timp ce restul au fost distruse deasupra regiunilor estice Donețk, Harkov și Dnipropetrovsk. Comandamentul militar operațional de sud al Ucrainei a declarat că toate cele șase rachete de croazieră Kalibr lansate de Rusia în cursul nopții au fost doborâte deasupra orașului Odesa, iar 21 de drone Shahed de fabricație iraniană au fost doborâte deasupra regiunii înconjurătoare. Acesta a precizat că resturile căzute și suflul exploziilor au avariat mai multe case și o infrastructură portuară nespecificată din Odesa, dar nu a dat alte detalii. Nu se știe nimic dacă există decese, dar un bărbat în vârstă a fost rănit în locuința sa și a fost transportat la spital”, relatează News.ro, citând Reuters.
„Grecia va începe în această toamnă vânzarea participațiilor deținute la principalele patru bănci, au declarat pentru Reuters surse din domeniul bancar”, scrie Agerpres.
„Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) va vinde separat participațiile la National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank, pe care le-a achiziționat după ce a injectat aproximativ 50 miliarde de euro pentru recapitalizarea creditorilor, în timpul crizei datoriilor suverane”, notează Agerpres, care oferă detalii suplimentare în legătură cu aceste vânzări de participații.
Seară liniștită!