Se distribuie pastilele de iodură de potasiu

9 aug. 2022
Vizualizari: 279

The Guardian publică o analiză a situației de la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, acolo unde au avut loc bombardamente inclusiv în weekend.

„În primul rând, oficialii internaționali din domeniul securității nucleare sunt îngrijorați de lipsa pieselor de schimb, de accesul pentru întreținerea de rutină a reactoarelor și de lipsa de contact cu personalul centralei, toate acestea fiind perturbate de conflictul militar actual. A doua problemă majoră este bombardamentul cu rachete din jurul uzinei care a avut loc în weekend – atacuri de care rușii și ucrainenii s-au acuzat reciproc. Potrivit Energoatom, autoritatea nucleară ucraineană, rachetele au lovit în apropierea zonei de depozitare a combustibilului uzat, trupele ruse «țintind în mod special» containerele, chiar dacă sunt militari ruși la fața locului și le-au pus viața în pericol”, scrie Libertatea.

La toate acestea se adaugă declarațiile pe care serviciile secrete ucrainene le atribuie Generalului-maior rus, Valeri Vasiliev, care ar fi spus că Rusia a minat centrala.

 „După cum știți, am minat toate instalațiile importante din centrala nucleară din Zaporojie. Și nu ascundem asta inamicului. L-am avertizat. Inamicul știe că centrala fie va aparține Rusiei, fie nu va aparține nimănui. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar noi, luptătorii-liberatori, trebuie să înțelegem că aceasta este singura cale”, ar fi declarat Generalul-maior Valeri Vasiliev, scrie publicația independentă rusă Meduza, scrie Libertatea.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă „cât mai repede” să-și ridice pastilele de iodură de potasiu, în condițiile în care la centrala nucleară din Zaporojie au loc bombardamente.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus ministrul Rafila, scrie Digi 24.

Ministrul Sănătății a adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei.

„Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a spus Rafila, mai scrie Digi 24.

Întrebat dacă există cerere pentru pastilele de iod, Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescriăție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”, mai arată Digi 24.

Proiectul rectificării bugetare va fi pus în transparență, săptămâna viitoare, de către Ministerul Finanțelor, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Rectificarea este, așa cum spuneam, una pozitivă. Doresc să subliniez că, în cursul săptămânii viitoare, ea va fi făcută publică, va fi pusă în transparență la Ministerul Finanțelor. Sunt aspecte care țin, așa cum au solicitat și o parte dintre reprezentanții autorităților locale, de continuarea programelor deja aflate în derulare, care au fost momentan oprite datorită acestor creșteri de prețuri la materialele de construcții și inexistența fondurilor de cofinanțare. Este un aspect care a fost luat în calcul, la revizuire, la nivelul Ministerului Finanțelor”, a declarat Nicolae Ciucă, într-o conferință de presă la sediul Consiliului Județean Vrancea, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al MDLPA au fost finalizate listele cu obiectivele de investiții ce vor fi realizate în județele Caraș-Severin, Giurgiu, Ialomița și Mehedinți.

„Aceste județe se alătură celorlalte 25 (Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Mureș, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vâlcea și Vrancea), precum și sectoarelor municipiului București, care au primit finanțare prin program”, se arată în comunicat, scrie Agerpres.

„Conform criteriilor de selectare, în județul Caraș-Severin, au fost aprobate spre finanțare 127 de obiective de investiții, în valoare totală de 1.337.458.285,44 lei. Pentru județul Giurgiu, ministerul va finanța 92 de obiective de investiții, în valoare de 1.178.814.542,90 lei. Unitățile administrativ-teritoriale din județul Ialomița, din totalul celor 103 solicitări de finanțare, vor implementa 80 de proiecte, în valoare totală de 1.164.888.577,61 lei, ceea ce reprezintă 61% din cuantumul tuturor solicitărilor de finanțare pentru acest județ”, mai scrie Agerpres.

„Rusia a anunțat luni suspendarea inspecțiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start”, informează Reuters și AFP, citate de Digi 24.

„MAE rus a asigurat că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecțiilor similare ruse la instalații din Statele Unite. Rusia a «informat oficial» luni SUA că toate instalațiile sale supuse inspecțiilor în cadrul acestui tratat vor fi «temporar exceptate», a arătat diplomația rusă într-un comunicat. Este vorba mai ales de baze de lansare a rachetelor, precum și de baze aeriene și navale unde sunt desfășurate rachete nucleare. (…) Diplomația rusă menționează în special dificultățile legate de deplasările inspectorilor ruși și de eliberare a vizelor provocate de sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului ucrainean”.

„Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel la 8,5 miliarde de dolari asistența financiară pe care Washingtonul a acordat-o Kievului pentru acoperirea nevoilor bugetare de când a început, în februarie, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, relata Reuters, citată de Adevărul.

„Conform anunțului făcut de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), finanțarea, coordonată cu Departamentul Trezoreriei SUA și cu Banca Mondială, va fi oferită Ucrainei în tranșe; prima dintre acestea, de 3 miliarde de dolari, este programată pentru luna august. Pe lângă ajutorul financiar destinat nevoilor bugetare, Washingtonul i-a oferit Ucrainei miliarde de dolari ca ajutor militar pentru a lupta împotriva Rusiei, fiind acum în pregătire un nou pachet de ajutor militar, de circa 1 miliard de dolari. O sursă din guvernul german a anunțat săptămâna trecută că Uniunea Europeană intenționează la rândul ei să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro”, mai scrie Adevărul.

Seară liniștită!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Se distribuie pastilele de iodură de potasiu was last modified: august 9th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: