Calculele moţiunii

4 oct. 2021
Vizualizari: 619

După incendiul de la Secția ATI a spitalului din Constanța și mișcările de protest din acest weekend, Guvernul Cîțu va fi pus, marți, în fața unei moțiuni de cenzură. „Guvernul Cîțu, în fața primei moțiuni de cenzură din această sesiune. Coaliția anti-Cîțu are șanse mari să dărâme Executivul”, titrează Adevărul, care scrie despre scenariile care pot fi luate în calcul pentru demiterea Guvernului.

„Pentru a fi adoptată moțiunea este nevoie de 234 de voturi. Aritmetica parlamentară a Opoziției arată astfel: PSD – 157 de parlamentari, USR-PLUS – 80 de parlamentari, AUR – 43 de parlamentari. Dacă toți parlamentarii acestor formațiuni ar vota moțiunea marți, aceasta ar fi adoptată cu 280 de voturi, adică cu 46 de voturi mai mult decât limita necesară de 234 pentru dărâmarea Guvernului. Celor 280 li s-ar putea alătura și unii parlamentari liberali care l-au susținut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie. Fostul lider PNL se baza, înainte de Congres, pe aproximativ 50 de colegi. Ludovic Orban a anunțat însă că el nu va vota moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Cîțu. La rândul său, PNL, care are 134 de parlamentari, se bazează și pe voturile UDMR, care are 29 de deputați și senatori. Cei 18 parlamentari ai minorităților naționale ar putea să nu participle la vot, aceasta fiind tradiția grupului, de-a lungul activității în Parlament. Mai sunt 4 voturi ale parlamentarilor neafiliați, care vor vota «în funcție de propria conștiință». Liberalii au anunțat, prin vocea președintelui Florin Cîțu, că au mandatat mai mulți parlamentari PNL din Camera Deputaților și Senat să negocieze «om cu om», pentru a convinge reprezentanți ai Opoziției să nu voteze moțiunea de cenzură, invocând faptul că ne aflăm în valul patru al pandemiei, iar țara are nevoie de un Guvern «cu puteri depline»”, scrie Adevărul.

Va reuși, prin negocieri, să refacă Florin Cîțu coaliția și să treacă de testul moțiunii? – aceasta este întrebarea acestei zile.

Presa mai scrie și despre ultimele declarații ale fostului președinte al PNL, Ludovic Orban, care poate juca un rol important în votul de marți. Acesta a declarat că tot ce s-a întâmplat la Congres l-a „marcat profund” și nu exclude posibilitatea de a crea, într-o zi, o construcție politică care să devină continuatoarea politicii PNL.

„Ce s-a întâmplat la Congres pe mine m-a marcat profund și m-a făcut pentru prima oară să-mi pun întrebarea dacă mai am ce să caut în această gașcă care a călcat în picioare lucruri fundamentale care țin de democrație. Ăsta nu a fost congres în care oamenii să voteze liber. Au fost patru sisteme de control”, a declarat Ludovic Orban, scrie News.ro.

Întrebat dacă mai are un viitor în PNL, Ludovic Orban nu a exclus posibilitatea de a crea o nouă construcție politică.

„Cu siguranță că am un viitor în viața publică din România. Eu sunt un politician atipic, nu mi-am construit cariera încercând să mă pun bine cu mărimile, cu serviciile, mi-am construit cariera prin muncă și efort. (…) Când voi fi convins că PNL a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcție politică care să continue trecutul PNL. În momentul de față, cei care conduc azi partidul nu au nicio legătură cu PNL”, a mai declarat Ludovic Orban, relatează News.ro.

Dincolo de calculele politice, care pot agrava criza politică, România trece printr-o situație sanitară fără precedent: peste o mie de localități din România au intrat în scenariul roșu.

„75 de orașe și 913 localități în scenariul roșu, având rata de infectare COVID-19 peste 3 la mia de locuitori. Cea mai gravă situație este în orașul ilfovean Bragadiru, unde rata se apropie de 14. În primele 10 locuri se află alte 4 orașe din Ilfov (Voluntari, Popești-Leordeni, Măgurele, Otopeni), dar și municipiul București, cu 8,98. În ceea ce privește situația localităților, 913 dintre acestea au depășit rata de incidență. Comuna Zâmbreasca, din județul Teleorman, are cea mai mare rată de îmbolnăvire: 18,07 la mie”, relatează România liberă.

Presa scrie și despre Congresul USR PLUS și alegerile din acest partid, câștigate de Dacian Cioloș. Ales al USR PLUS, în cadrul Congresului, președintele Dacian Cioloș a declarat că va renunța la președinția Renew Europe pentru a se consacra activității în cadrul partidului.

„«Am anunțat asta încă din campanie. Mi-am informat deja colegii din grupul Renew că renunț la poziția de președinte al grupului. Mâine voi merge la Strasbourg să am o discuție directă cu ei, cu președinția grupului, ca să organizăm și acolo alegerile pentru președintele grupului și voi fi aici – acesta e pariul pe care l-am făcut cu mine însumi și aceasta e promisiunea pe care am făcut-o celor care m-au votat», a arătat Cioloș într-o conferință de presă, susținută duminică, la sediul partidului”, notează Agerpres.

„Obiectivul este să fim pregătiți pentru 2024, să devenim principalul partid de dreapta. Asta înseamnă că trebuie să creștem partidul, să îl întărim și din punct de vedere al vocii publice și din punct de vedere al numărului de membri. Asta înseamnă să consolidăm filialele, să constituim filiale noi, să aducem membri noi, să ne organizăm în așa fel încât aleșii noștri, la nivel local – consilieri locali, consilieri județeni, primarii – să primească sprijin din partea partidului, pentru că ei sunt vocea USR PLUS la nivel local. Și, evident, vom vedea în perioada următoare – următoarele zile, săptămâni – dacă reintrăm la guvernare sau în opoziție și, în funcție de asta, vom vedea cum ne organizăm prezența publică la nivel național», a mai spus Dacian Cioloș”, scrie Agerpres.

Și, tot în cadrul Congresului, s-a hotărât ca USR PLUS să revină la denumirea de USR, dar și la vechea siglă pe fond exclusiv albastru, conform unei decizii adoptate în ședința de duminică a Congresului partidului.

„Informația a fost confirmată pentru Agerpres de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Un număr de 1.200 de delegați din întreaga țară au votat sâmbătă, în cadrul Congresului, componența noului Birou Național. Duminică, în cea de-a doua zi a Congresului, în cadrul unei ședințe desfășurate online, au fost prezentate rezultatele alegerilor pentru Biroul Național, pentru Comisia Națională de Arbitraj, pentru Comisia Națională de Cenzori și a fost validat noul președinte, Dacian Cioloș”, scrie Agerpres.

Odată cu alegerea lui Dacian Cioloș la conducerea USR, negocierile lui Florin Cîțu cu acest partid pentru refacerea coaliției devin mult mai dificile. Premierul Florin Cîțu afirmă că liberalii nu au ce să discute cu USR PLUS în acest moment, dar că, după ziua de marți, când se va vota moțiunea de cenzură, vor fi luate în calcul toate opțiunile.

„PNL nu are ce discuta cu un partid care dă jos Guvernul Partidului Național Liberal, mai ales atunci când se asociază cu AUR, un partid extremist și cu cei de la PSD, cei care sunt dușmanii românilor. Deci nu avem ce discuta în acest moment, iar după ziua de marți vom vedea care sunt opțiunile, dar eu zic că toate opțiunile sunt pe masă după ziua de marți”, a declarat Florin Cîțu duminică, scrie Agerpres.

„Dacă cei de la USR ar fi spus, în campania electorală sau după aceea, că ei vor vota alături de AUR și alături de PSD să dea jos Guvernul PNL, niciodată nu am fi făcut o coaliție cu cei de la USR. Au fost necinstiți, nu au fost onești cu românii și astăzi vedem că, de fapt, pentru USR nu există niciun fel de scrupule, se alătură acestor partide cu care noi, cei de la PNL, nu vrem să avem de-a face. (…) Partidul Național Liberal deja și-a exprimat opțiunea (…), este un partid care în continuare va face totul pentru a fi la guvernare și pentru a implementa programul de guvernare. L-am văzut și pe domnul Dan Barna care spunea un lucru pe care ar trebui cu toții să-l ținem minte acum. Spunea că obiectivul politic e important, nu instrumentul. Vom folosi această declarație mai departe”, a mai spus premierul Cîțu, notează Agerpres.

Avocații cu handicap grav s-ar putea pensiona mai devreme.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„«Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea legii prin care avocații cu handicap grav care au realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare, în condiții de handicap grav, vor beneficia de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare», informează Administrația Prezidențială”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Calculele moțiunii was last modified: octombrie 4th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: