În Mexic s-a înregistrat primul deces din cauza gripei aviare de tip H5N2

7 iun. 2024
Vizualizari: 71

Când candidații la locale și parlamentare numără orele până la anunțarea rezultatelor, președinții PNL și PSD se gândesc la momentul imediat următor: anunțarea candidaților la prezidențiale. Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a declarat, joi seară, că va anunța săptămâna viitoare dacă va candida sau nu la alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

„După ce se vor fi încheiat alegerile locale, nu mai este mult, mai puțin de trei zile, vom lua o decizie. (…) După aceste alegeri, vom avea analiza pe rezultate, vom avea analiza pe tot ceea ce am reușit să realizăm în această perioadă și am stabilit deja la nivelul conducerii partidului modalitatea procedurală în care se va decide candidatura, având Consiliul Național și, ulterior, Congres, cel mai democratic for al partidului care va stabili și va lua această decizie”, a precizat Nicolae Ciucă, într-o emisiune la Antena 3, scrie Agerpres.

„Este normal, pentru că, dacă ne uităm la calendar, în 15 iulie ar trebui să se intre în precampanie, pentru că data alegerilor a rămas 15 septembrie – turul 1 și 29 (septembrie – n.r.) – turul doi. Ca atare, noi, pentru a putea să derulăm Consiliul Național și Congresul, trebuie să ne încadrăm astfel încât în prima decadă a lunii iulie să avem finalizate toate aceste proceduri. Ca atare nu este prea mult timp rămas să discutăm, să analizăm. Va fi o analiză punctuală în săptămâna următoare”, a mai explicat liderul PNL, notează Agerpres.

Și premierul Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, declară că PSD va avea candidat la alegerile prezidențiale, o decizie în acest sens urmând a fi anunțată în decurs de o săptămână, după alegerile din 9 iunie.

„E normal să aștept votul românilor. Nu știu dacă a doua zi, dar în prima săptămână o să existe o decizie. (…) După ce vedem votul românilor o să vină și decizia. Aveți dreptate, este o perioadă scurtă de decizie, iar această decizie va veni. Trebuie o analiză foarte corectă în interiorul partidului. Eu nu trebuie să îmi influențez colegii, dimpotrivă, eu trebuie să le dau colegilor mei întreaga informație, astfel încât să luăm decizia cea mai bună împreună, să găsim candidatul cel mai potrivit, dar, e corect să spun în seara aceasta, este exclus ca PSD să nu aibă candidat la funcția de președinte. Se știe lucrul acesta, nu știu de ce s-a creat, așa, o anumită aparență. Este exclus. PSD este cel mai mare partid din România”, a precizat Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

„Să nu mi-o ia nimeni în nume de rău, nu sunt mulțumit nici după mandatul domnului Băsescu, nici după mandatul domnului Iohannis. Eu îmi doresc de la Președintele României mult mai mult, îmi doresc o normalitate. Eu îmi doresc un președinte care să înțeleagă prin ce trece România acum, să înțeleagă că sunt cei mai importanți ani ai României într-un context complicat, un președinte care să stea umăr la umăr cu primul ministru al României, indiferent de ce culoare politică este”, a mai explicat Ciolacu, mai arată Agerpres.

Prea mai scrie că Elena Udrea și Dorin Cocoș sunt executați silit de ANAF.

„ANAF a scos la vânzare jumătate din Euro Hotels Grivița, hotel aflat în apropierea Gării de Nord, prețul fiind de 16,85 milioane de lei (inclusiv TVA). Astfel, Fiscul vinde o cotă de un sfert din hotel aparținând Elenei Udrea, cu 8,42 milioane lei (preț ce include TVA) și încă o cotă de un sfert din hotel, la același preț, dar aparținând lui Dorin Cocoș”, scrie News.ro, citând Profit.ro.

La Chișinău, șeful Biroului Interpol din Republica Moldova ajunge în fața judecătorilor.

„Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, Valentin Țentiu, suspect în dosarul privind manipularea notificărilor de alertă roșie și a altor date Interpol, va sta în arest preventiv pentru 30 de zile, au decis joi magistrații Judecătoriei Chișinău. Avocatul șefului biroului Interpol de la Chișinău a declarat că va ataca hotărârea la Curtea de Apel”, relatează News.ro, citând TV8.md.

Franța anunță că va ajuta Ucraina cu avioane Mirage-2000.

„Președintele francez Emmanuel Macron anunță, joi seara, într-un interviu televizat, trimiterea de avioane de vânătoare tip Mirage-2000, fabricate de Dassault, în Ucraina, să lupte împotriva Rusiei”, relatează Libertatea, citând News.ro.

„Mâine (vineri), vom lansa o nouă cooperare și vom anunța cedarea unor (avioane de vânătoare de tip) Mirage-2000, care vor permite Ucrainei să-și apere cerul”, anunță Emmanuel Macron, scrie Libertatea.
„Vom forma piloți ucraineni încă din această vară. În mod normal sunt necesare cinci până la șase luni”, a precizat Emmanuel Macron, mai arată Libertatea.

„În prezent, patru țări s-au angajat să trimită avioane de luptă americane de tip F-16 Ucrainei – Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda”, mai scrie Libertatea.

În Mexic s-a înregistrat primul caz de deces a unui om  din  cauza gripei aviare H5N2. Organizația Mondială a Sănătății avertizase recent opinia publică în legătură cu această nouă pandemie.

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri că primul caz de deces la om din cauza gripei aviare H5N2 a fost confirmat în Mexic”, scrie News.ro, citând Le Figaro.

„Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, a murit în 24 aprilie într-un institut specializat din capitala mexicană, la câteva ore după ce a fost internat în spital, a precizat sursa citată. Ministerul mexican al Sănătății a precizat că pacientul era de sex masculin. Pacientul prezentase febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și stare generală de rău la 17 aprilie, potrivit OMS, care a fost notificată cu privire la acest caz în 23 mai. Persoana nu avusese «niciun contact cunoscut» cu păsări de curte sau alte animale, dar suferea deja de multiple probleme de sănătate, a subliniat OMS”, scrie News.ro.

„Acest deces survine după ce, în martie, au fost descoperite cazuri de H5N2 la păsări de fermă în statul Michoacan, care se învecinează cu statul mexican în care locuia victima. Alte cazuri de H5N2 au fost identificate în cursul aceleiași luni la păsări de curte din Texcoco, în statul Mexic, iar în aprilie în Temascalapa, în același stat”, arată News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În acest stadiu, „nu a fost posibil să se stabilească dacă acest prim caz la om are legătură cu focarul recent de la păsările de curte”, a precizat OMS, mai scrie News.ro.

Seară liniștită!

În Mexic s-a înregistrat primul deces din cauza gripei aviare de tip H5N2 was last modified: iunie 7th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: