Progrese în Justiţie

9 iun. 2021
Vizualizari: 828

Deschidem Revista din această seară cu reacțiile politicienilor de la București, după publicarea, marți, a noului Raport MCV referitor la România. Premierul Florin Cîțu apreciază că Raportul MCV, publicat de Comisia Europeană, evidențiază progresele făcute de Guvern.

„«Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că, în 2021, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările rămase din cadrul MCV. Marea bătălie pentru o justiție independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăți democratice. Legile și instituțiile trebuie să garanteze eficiența actului de justiție pentru cetățeni și independența sistemului judiciar. În perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD! Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme!», a scris premierul Florin Cîțu, marți, pe Facebook”, scrie News.ro.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că „Raportul MCV prezintă o imagine fidelă și obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă”.

„«Nota raportului este una pozitivă. Se remarcă progresele din 2020 și 2021 și suntem încurajați să mergem pe acestă linie în continuare», a mai declarat ministrul Stelian Ion”, scrie News.ro.

Despre desființarea SIIJ, ministrul Justiției a afirmat: „«Este de remarcat că în cadrul raportului, Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern. Nu se referă în acest raport la necesitatea impunerii unor garanții suplimentare după desființarea SIIJ», a mai declarat Stelian Ion, adăugând că «nu putem aștepta de la Curtea de Justiție a UE să ne rezolve problemele interne»”, mai arată News.ro.

În chestiunea desființării SIIJ, și CCR a venit, tot marți, cu noi clarificări.

„Curtea Constituțională a decis, marți, că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) funcționează constituțional în raport cu hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene care a hotărât că reprezintă o opțiune a legiuitorului național de a verifica reforma care a condus în România la înființarea unei secții specializate. Instanțele naționale nu pot fi puse în situația de a decide aplicarea prioritară a unor recomandări din MCV, mai arată Curtea Constituțională. Prin urmare, CCR a respins două excepții de neconstituționalitate formulate în legătură cu Legea nr. 303/2004 privind organizarea judiciară și a respins, ca inadmisibilă, o excepție de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, relatează News.ro.

Și, tot CCR a decis, marți, că instituirea stării de alertă a fost constituțională.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că este constituțională, cu excepția unui articol, Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care a fost instituită în anul 2020 starea de alertă”, notează România liberă.

„CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că art. 72 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu referire la art. 42 alin. (3) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, precum și soluția legislativă din art. 72 alin. (1) din Legea nr. 55/2020, potrivit căreia, dispozițiile acestei legi se completează cu reglementările de drept comun aplicabile în materie în ceea ce privește soluționarea acțiunilor formulate împotriva hotărârilor Guvernului prin care se instituie, se prelungește sau se încetează starea de alertă, precum și a ordinelor și instrucțiunilor prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, sunt neconstituționale”, mai scrie România liberă.

O alertă cu bombă, la Curtea de Apel București, ce s-a dovedit a fi falsă, înregistrată luni, readuce în discuția opiniei publice necesitatea vânzării cartelelor telefonice prepay pe bază de buletin. Ministrul Justiției, Stelian Ion, pledează în favoarea acestei soluții.

„«Pornind de la faptul că, ieri, a fost, printr-un telefon, din nou, amenințare cu bombă la Curtea de Apel București și s-a dat peste cap toată activitatea de acolo, să luăm foarte în serios reanalizarea soluției referitoare la interzicerea cumpărării cartelelor telefonice fără buletin. O să propun această chestiune, pentru că, din păcate, tot mai multe situații în care oameni certați cu legea se folosesc de acest mijloc. Se ajunge la tragedii. Îmi amintesc și de cazul Caracal, când a fost și atunci o situație și iată că nu s-a rezolvat nici până acum. Este un subiect pe care îl am pe agendă printre priorități. Să vedem care este soluția legală constituțională, astfel încât să se poată întâmpla asta», a afirmat ministrul Stelian Ion”, scrie Digi24.

După scandalul gunoaielor de la Sectorul 1, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, marți seară, că va susține orice inițiativă cetățenească de convocare a unui referendum pentru demiterea primarului Clotilde Armand.

„«Am decis să susținem orice inițiativă cetățenească de convocare a unui referendum pentru demiterea primarului sectorului 1. Repet, orice inițiativă cetățeanească, nu inițiativă politică, doamna Clotilde Armand a demonstrat că nu este în stare să-și exercite atribuțiile de primar», a spus Ciolacu”, scrie Cotidianul.

Marcel Ciolacu a mai anunțat depunerea unui proiect pentru modificarea legislației în ceea ce privește desemnarea membrilor în consiliile de administrație.

„«Am depus la Parlament un proiect de lege pentru a opri risipa din banii publici. Este vorba despre un proiect care modifică legea guvernanței corporative. Practic, vom decupla de la banul public toate clientela de partid a PNL și USR. Vom plafona indemnizațiile membrilor din CA, cu alte cuvinte, nimeni nu va mai câștiga zeci de mii de euro doar făcând parte din aceste consilii de administrație. Vor fi plafonate la două salarii minime brute pe țară», a spus liderul social-democrat”, mai arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Progrese în Justiție was last modified: iunie 9th, 2021 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: