Măsuri sanitare speciale, în şcoli

9 ian. 2023
Vizualizari: 276

Elevii revin astăzi la școală, după vacanța de iarnă. Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Educației vine cu un set de reguli impus de odată cu declararea stării de alertă epidemică, din cauza valului gripal. Măsurile au fost transmise către școli vineri și trebuie respectate de luni, 9 ianuarie.

Libertatea publică azi Lista cu obligațiile școlilor, potrivit Ministerului Educației: „să anunțe părinții sau reprezentanții legali ai elevilor că dacă cei mici prezintă simptome de gripă sau alte infecții respiratorii, nu trebuie lăsați în colectivitate; să facă un triaj zilnic în colectivități, la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb de elevi; să asigure materialele necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor; să facă dezinfecția periodică a sălilor de clasă; să aerisească periodic sala de clasă; să instruiască elevii cum trebuie să se comporte în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal și să le recomande batistele de unică folosință; să recomande purtarea măștilor de protecție sanitară, atât pentru profesori, cât și pentru elevi; să informeze părinții sau reprezentanții legali ai elevilor că trebuie să consulte medicul de familie dacă la cei mici apar simptome respiratorii, pentru stabilirea indicațiilor terapeutice și a izolării”.

„Totodată, școlilor le este recomandată limitarea accesului în incintă a persoanelor care nu au legătură cu procesul educational”, mai scrie Libertatea.

Deputatul Dumitru Viorel Focșa, acuzat că și-ar fi agresat soția, a fost exclus din AUR, conducerea formațiunii politice solicitându-i să-și depună mandatul de parlamentar.

„Biroul Național de Conducere al AUR a decis astăzi (sâmbătă-n.r.) să îl excludă pe Dumitru Viorel Focșa din partid, după ce acesta și-a agresat fizic soția în timpul unui scandal casnic. Ancheta internă întreprinsă de Juriul de Onoare al Alianței pentru Unirea Românilor a stabilit că acuzațiile apărute în spațiul public în urma scandalului declanșat la domiciliul familiei Focșa se confirmă. Gestul comis de deputatul Dumitru Viorel Focșa este incompatibil cu calitatea de membru de partid și cu demnitatea de parlamentar”, se arată într-un comunicat de presă transmis sâmbătă de conducerea AUR, transmite Agerpres.

„Circa 2,8 tone de carne au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman, în urma controlului desfășurat de comisarii pentru Protecția Consumatorilor la furnizorii restaurantelor din Piața Alba Iulia, din sectorul 3 al Capitalei, produsele urmând să fie predate către o firmă de neutralizare”, a anunțat, sâmbătă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), scrie Cotidianul.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a arătat că produse alimentare provenite din America de Sud sunt achiziționate de firme olandeze, în varianta proaspătă și congelate în Olanda, fiind vândute ulterior pe piața din România, lucru interzis de normativele europene.

„Nu știu dacă ceea ce fac anumiți operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat și pentru piața din țara lor. Activitatea lor este strict reglementată de Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau pește. (…) Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziționate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda și congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piață, în țara de origine – congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid și gheață din interiorul ambalajelor, precum și arsurile de congelare evidente – și vândute, apoi, pe piața din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene. Mai mult decât atât, aceștia emit documente și prelungesc termenul durabilității minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puțin. (…) Le-aș trimite și eu carnea românească, în aceleași condiții, și aș vrea s-o văd în farfuriile celor care ne țin lecții despre comunitatea europeană. Nu s-a vândut, în termen, produsul, îl congelăm noi aici și îl trimitem lor spre a fi păpat, își spun, probabil. În plus, cu ambalajele având un aspect de calitate îndoielnică, aceste produse ne sunt servite ca premium cu toate că, legal, ar trebui aruncate. Trist este că pentru a rula o astfel de afacere este nevoie de complici și, din păcate, constatăm că și i-au găsit printre ai noștri. Sper ca, măcar în această luptă, autoritățile române se strângă rândurile să-i notificăm la Comisia Europeană și să le arătăm că trebuie să fim respectați”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu, mai arată Cotidianul.

„Conform unui comunicat de presă al ANPC, transmis vineri AGERPRES, o serie de operatori economici ce activau zona comercială Piața Alba Iulia din Capitală au fost amendați cu 120.000 de lei, au primit șase avertismente, iar pentru cinci operatori economici s-a decis oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor”, scrie Cotidianul.

„Cetățenii străini și apatrizii care provin din Ucraina și intră în România vor beneficia, în 2023, de transport gratuit cu mijloace feroviare și rutiere doar pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul țării noastre”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), notează RFI.

„Astfel, se propune ca aceștia să beneficieze, pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul României, pentru deplasări efectuate din zona granițelor cu Ucraina și Republica Moldova către localități de pe teritoriul țării sau către ieșirea din țară, spre alte state în afara celor menționate anterior, de: gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la toate rangurile de tren, clasa a II-a, loc pe scaun; gratuitate la efectuarea unei călătorii cu mijloace de transportul rutiere pe teritoriul țării și a unei călătorii internaționale în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență sau a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, după caz, care va cuprinde numărul de persoane care necesită transport, localitatea de îmbarcare și destinația”, se arată în actul normative, mai scrie RFI.

Tensiunile dintre sârbi și albanezi din Kosovo revin în atenția mass-media din Balcani.

„KFOR, misiunea NATO în Kosovo, a refuzat cererea guvernului sârb de a trimite până la 1.000 de polițiști și militari în Kosovo în urma valului de ciocniri între sârbi și autoritățile kosovare, a anunțat duminică, 8 ianuarie, președintele Aleksandar Vucic”, scrie Reuters, citată de Agerpres și Libertatea.

„Luna trecută, pentru prima dată de la sfârșitul războiului, Serbia a solicitat să desfășoare trupe în Kosovo în contextul ciocnirilor dintre autoritățile kosovare și sârbii din nordul Kosovo, zonă în care aceștia sunt majoritari. (…) Oficialități sârbe au calificat incidentele drept «atacuri teroriste», care demonstrează că «sârbii nu sunt doriți în Kosovo», și au anunțat proteste în Shterpce pentru duminică. Organizațiile internaționale au condamnat atacurile, despre care spun că vor crește neîncrederea între majoritatea albaneză și cei aproximativ 100.000 de etnici sârbi care trăiesc în Kosovo”, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Măsuri sanitare speciale, în școli was last modified: ianuarie 9th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: