Deputaţii USR şi Forţa Dreptei atacă la CCR modificările aduse Legii Cadastrului

19 oct. 2022
Vizualizari: 215

Deschidem Revista din această seară cu votul deputaților pe moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Camera Deputaților a respins, miercuri, moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de 55 de parlamentari de la USR și neafiliați aparținând Partidului Forța Dreptei, care a fost dezbătută luni în plen. S-au înregistrat 88 de «voturi pentru», 162 «contra». Nu au votat 6 deputați”, notează Agerpres.

România va primi fonduri pentru compensarea prețului la energie, anunță Premierul Nicolae Ciucă.

„Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune, la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a declarat Premierul României, scrie Antena 3.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat că acești bani de la Comisia Europeană pot fi utilizați inclusiv pentru compensarea facturilor.

Așa cum s-a anunțat în cursul zilei de ieri, Comisia Europeană a luat această decizie de disponibilizare de 10% din fondurile politicii de coeziune, respectiv pentru acele fonduri care sunt sub risc de pierdere a banilor. Pentru România înseamnă 2,2 miliarde de euro și sunt 3 tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în criza energetică, inclusiv pentru compensarea prețului la energie. De asemenea, a doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru ce urmează a fi acordate IMM-urilor, după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică. Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare și crearea locurilor de muncă ”, a concluzionat ministrul Marcel Boloș, notează jurnaliștii de la Antena 3.

Deputații USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe modificările aduse Legii Cadastrului, apreciind că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietățile românilor.

„Sub acoperirea unuia dintre cele mai importante proiecte naționale, Cadastrul General, coaliția PSD-PNL a constituit în ultimii ani multe instrumente la îndemâna primarilor și a clientelei locale prin care se pot acapara proprietăți imobiliare. Prin modificarea de care vorbim azi, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în Cartea Funciară a posesiei și mai apoi a proprietății, ar putea fi semnat de oricine folosește terenul, fie chiar chiriaș sau comodatar, chiar și în contra intereselor proprietarului. Astfel de prevederi relativizează grav proprietatea din România și creionează un context în care nu pot decât să vă recomand să vă verificați permanent cărțile funciare și limitele proprietăților”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, scrie Agerpres.

„Printre argumentele invocate în sesizare se numără «încălcarea flagrantă» a art. 44 din Constituția României, referitor la dreptul de proprietate privată. Concret, printr-o modificare adusă art. 41 alin. (3) lit. c) punctul (i) din Legea Cadastrului, au fost introduse ca subiecți care pot încheia procesul-verbal de vecinătate persoane care nu au nici reprezentarea situației de fapt (din teren), nici pe aceea a situației de drept – istoricul proprietății, al hotarelor etc., «conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%, fără limită superioară, decât suprafața deja înscrisă, în temeiul actelor»”, menționează USR, mai scrie Agerpres.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a discutat, marți, cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, despre lansarea unei noi proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegați, 9 posturi din schema națională fiind vacante.

„Oficialul european a mulțumit pentru măsurile deja luate în vederea susținerii EPPO în România și, în special, pentru asigurarea unui sediu adecvat. Cei doi oficiali au agreat necesitatea lansării, în viitorul apropiat, a unei noi proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegați, având în vedere că încă 9 posturi din schema națională sunt vacante. Procurorul-șef european a apreciat menținerea statu quo-ului legislativ care reglementează poliția judiciară pusă la dispoziția EPPO”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției, scrie News.ro

„Am susținut și vom susține în continuare Parchetul European și vom face toate demersurile necesare bunei funcționări a acestuia la nivel național. În același timp, vom susține toate inițiativele Comisiei Europene și ale Consiliului UE, prin care se urmărește consolidarea acestei instituții și extinderea competențelor, inclusiv în ceea ce privește nerespectarea sancțiunilor UE”, a mai declarat ministrul Justiției, relatează News.ro.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, declara marți, conform media ucrainene, că Kievul va cere de la Israel sisteme de apărare antiaeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor rusești. Reacția Israelului a venit imediat.

„Israelul exclude în continuare orice livrări de arme către Ucraina, în ciuda atacurilor rusești cu drone de luptă, presupuse a fi de concepție iraniană”, relatează DPA, citată de Agerpres.

„Vreau să spun clar că nu vindem arme Ucrainei”, a declarat marți seară ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, pentru postul de radio Kol Chai, scrie Agerpres.

„El (n.n.ministrul Benny Gantz) a spus că Israelul a trimis Ucrainei numai ajutor medical și umanitar și că așa se va întâmpla și în continuare”, mai notează Agerpres.

Presa mai scrie azi că două mari personalități ale culturii românești ne-au părăsit în ultimele zile: soprano Mariana Nicolesco și filozoful Eugen Simion.

„Mariana Nicolesco, pentru ultima oară la Ateneul Român. Sicriul cu trupul neînsuflețit al celebrei soprane Mariana Nicolesco va fi depus, astăzi, între orele 9,00 – 14,00, la Ateneul Român. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Ghencea, anunță Academia Română. (…) Soprana, membră de onoare a Academiei Române-Secția de arte, arhitectură și audiovizual, a murit vineri, 14 octombrie, la vârsta de 74 de ani”, relatează Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Despre dispariția filozofului Eugen Simion și despre opera sa scrie Cotidianul.

 „Eugen Simion, președinte al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, a murit la Spitalul Elias. Director al Institutului de Istorie și Teorie Literară «G. Călinescu» al Academiei Române, Eugen Simion a fost membru titular al Academiei Române din 1992 (corespondent – 1991). Eugen Simion, în vârstă de 89 de ani, era internat de o lună la Spitalul Elias cu mai multe afecțiuni cornice”, notează News.ro. 

Seară liniștită!

 

Deputații USR și Forța Dreptei atacă la CCR modificările aduse Legii Cadastrului was last modified: octombrie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: