Cresc salariile personalului din primării şi Consilii judeţene

28 sept. 2022
Vizualizari: 735

Scrutinurile electorale organizate de forțele pro-ruse în regiunile din estul Ucrainei, controlate de ruși și care reprezintă aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, s-au încheiat cu scoruri electorale demne de epoca sovietică comunistă.

„Autoritățile și forțele de ocupație pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson și Lugansk au anunțat marți seară victoria la referendumurile de anexare a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunțate ca ilegitime de Kiev și de țările occidentale”, transmite AFP, citată de România liberă.

„Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru anexare după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare.La rândul său, administrația pro-rusă de ocupație a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil anexării după numărarea a 100% din buletinele de vot. (…) Ulterior, marți seara și în auto-proclamata Republică Populară Lugansk (LNR), autoritățile pro-ruse au revendicat victoria. Comisia electorală a acestei regiuni, citată de agențiile ruse Ria Novosti și Interfax, a anunțat că 98,42% dintre alegători au votat pentru anexarea la Rusia după numărarea tuturor buletinelor de vot. (…) În Republica Populară Donețk (DNR), la ora 19:30 GMT, după numărarea a 56,85% din buletinele de vot, votul favorabil era în proporție de 94,75%, potrivit comisiei electorale regionale”, relatează România liberă.

Bine ați venit acasă, în Rusia!”, a reacționat rapid pe Telegram fostul președinte Dmitri Medvedev, mai scrie România liberă.

Președintele Volodimir Zelenski a participat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocată la inițiativa Ucrainei, în format videoconferință și a cerut comunității internaționale să răspundă în mod decisiv la încălcarea de către Rusia a ordinii și dreptului internațional.

Vă îndemn să acționați acum. Oricine din lume poate numi acum sute de exemple despre modul în care Rusia încalcă ordinea juridică internațională și distruge corpul de legi internaționale. Provoacă în mod constant escaladări și răspunde în mod constant la orice propunere de discuții cu noi brutalități pe câmpul de luptă, crize și mai mari și amenințări pentru Ucraina și pentru lume. Și acestea sunt lucruri evidente”, a mai declarat Președintele ucrainean, scrie News.ro.

„Un stat care pune în aplicare chiar acum o politică de genocid, care ține lumea la un pas de un dezastru de radiații și, în același timp, amenință cu lovituri nucleare nu poate rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto. Rusia trebuie să fie exclusă din toate organizațiile internaționale. Dacă o astfel de excludere este complicată de procedură, participarea sa trebuie suspendată”, a precizat Zelenski, mai notează News.ro.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,a condamnat referendumurile organizate de Rusia în Ucraina.

„Reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a transmis Jens Stoltenberg, scrie News.ro.

„Tocmai am vorbit cu președintele Volodimir Zelenski și am precizat clar că aliații NATO sunt de neclintit în sprijinul pentru suveranitatea și dreptul la autoapărare al Ucrainei”, a scris Stoltenberg pe Twitter, mai arată News.ro.  

„Bulgaria și-a sfătuit cetățenii din Rusia să plece și a recomandat să nu călătorească în interiorul acestei țări, Ministerul de Externe de la Sofia justificând anunțul prin «situația complicată»”, relatează DPA, scrie Cotidianul.

„Cetățenii bulgari ar trebui să ia în considerare să părăsească Rusia rapid prin toate mijloacele de transport disponibile, a precizat ministerul într-un comunicat transmis marți. Bulgarii care rămân în Rusia sunt îndemnați să fie mai vigilenți și să evite locurile cu adunări mari de oameni. Bulgaria a condamnat războiul dus de Rusia în Ucraina și a precizat că nu va recunoaște referendumurile de anexare, amplu criticate, din regiunile ucrainene controlate de forțele ruse”, mai arată Cotidianul.

Presa scrie și despre exploziile subacvatice care au avut loc în apropierea conductelor Nord Stream în largul mării.

„Seismologii au identificat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore”, a informat televiziunea suedeză SVT, citată de The Guardian, scrie News.ro.

„SVT poate dezvălui că stațiile de măsurare din Suedia și Danemarca au înregistrat luni explozii subacvatice puternice în aceeași zonă unde sunt scurgerile de gaz. Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii”, a declarat Björn Lund, lector în seismologie la Rețeaua Națională Seismică Suedeză, (SNSN), notează News.ro.

„Prima explozie a fost înregistrată la ora locală 2.03 în noaptea dinspre duminică spre luni, iar a doua la ora locală 19.04, luni seara, potrivit SVT. Avertismentele privind scurgerile de gaz au fost emise de Administrația Maritimă la ora locală 13.52, respectiv 20.4, luni, după ce navele au detectat bule la suprafața apei. SVT a obținut coordonatele exploziilor, care se află în aceeași zonă în care au fost înregistrate scurgerile de gaze”, mai arată News.ro.

Salariile parlamentarilor rămân neschimbate. În schimb, se vor majora salariile din administrațiile locale și județene.

„Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de aprobare a OUG 115/2022, aprobând un amendament care prevede creșterea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene și a personalului din aparatul de lucru al primăriilor. S-au înregistrat 168 voturi «pentru», 79 «contra» și 4 abțineri. (…) Camera Deputaților este for decizional, notează Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Totodată, deputații au eliminat din varianta adoptată anterior de Senat textul care prevedea creșterea salariilor parlamentarilor și a personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale. La dezbateri, deputații AUR și USR au criticat majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședintele consiliilor județene, în timp ce reprezentanții PNL, PSD și UDMR și minorități au susținut că aleșii locali trebuie să beneficieze de salarii mai mari pentru a nu fi discriminate”, mai arată Agerpres.

Seară liniștită!

Cresc salariile personalului din primării și Consilii județene was last modified: septembrie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: