Ucrainenii opresc dragările pe Canalul Bâstroe

8 mart. 2023
Vizualizari: 313

Deschidem Revista din această seară cu evoluția discuțiilor româno-ucrainene, cu privire la dragarea canalului Bâstroe.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a anunțat, marți, după întâlnirea care a vizat Canalul Bâstroe, că partea ucraineană s-a angajat să oprească orice fel de dragaj, până la clarificarea situației.

„Vestea bună este că Ucraina și-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia și pe Bâstroe și am stabilit împreună cu delegația Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investițiile în canalul Sulina în așa fel încât să creștem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina și-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operațional, de întreținere sau altă formă”, a declarat secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, scrie RFI.

El a precizat că rămâne valabil calendarul de măsurători stabilit de cele două părți.

„Calendarul de măsurători rămâne valabil, rămâne să primim acel accept din partea Ministerului Apărării din Ucraina pentru că este o zonă dificilă din punct de vedere al riscurilor, în măsura în care vom primi acel acord, acel aviz și condițiile în care se va desfășura măsurătoarea, începând din 15 martie vom intra la măsurători” a mai arătat secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, notează RFI.

ASF anunță scumpiri de peste 35% la tarifele de referință RCA pentru 7 milioane de mașini.

„Marți, 7 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referință, creșterea anuală fiind de peste o treime în cazul persoanelor fizice care își fac asigurare auto obligatorie”, scrie Libertatea, care oferă detalii în legătură cu majorările anunțate.

PNL propune, într-o inițiativă legislativă semnată de deputații Mara Calista, Alin Ignat și Florin Alexandru Alexe, majorarea cuantumului maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului de la 8.500 de lei la 12.000 de lei.

„Guvernul a decis plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului în luna August 2017, prin Ordonanța de Urgență nr. 82. De atunci, cuantumul maxim al indemnizației pentru creșterea copilului a rămas neschimbat, la valoarea de 8.500 de lei. În momentul respectiv, salariul minim brut pe economie era de 1450 de lei, iar rata inflației înregistrată în 2017 a fost de 1,3%. În prezent, salariul minim brut pe economie este în valoare de 3.000 de lei, iar rata inflației de la începutul anului 2022 (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%, potrivit Institutului Național de Statistică. Mai mult, între timp s-a modificat și modalitatea de impozitare a salariilor, prin trecerea în sarcina angajatului a majorității sumelor”, spun liberalii, scrie News.ro.

Cetelem, divizia de consumer finance ce aparține BNP Paribas Personal Finance, a anunțat demararea procedurilor pentru sistarea operațiunilor din România.

„Cetelem va asigura continuitatea relațiilor de afaceri cu partenerii și clienții în baza contractelor de credit și carduri aflate în derulare până la rambursarea integrală și la încetarea obligațiilor contractuale. (…) BNP Paribas Personal Finance își ia angajamentul de a îndeplini în totalitate obligațiile față de angajați, clienți, parteneri și autorități de reglementare. (…) Cetelem a început sistarea operațiunilor din România dar celelalte divizii ale BNP Paribas Personal Finance vor rămâne aici. (…) În consecință, BNP Paribas Personal Finance anunță demararea procedurilor de întrerupere a activităților sale în România. Grupul a înaintat către autoritățile de resort documentația necesară în vederea încetării activității de acordare de credite de consum pe piața din România, în conformitate cu procedurile legislative in vigoare”, se arată într-un comunicat de presă emis de BNP Paribas Personal Finance, scrie România liberă.

„Mii de persoane au manifestat marți în Georgia împotriva unui controversat proiect de lege inițiat de partidul de guvernământ privind «agenții străinilor», denunțat de critici ca fiind un instrument de intimidare a mass-media și a ONG-urilor”, notează AFP citată de hotnews.ro, scrie RFI.

„Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor care se adunaseră în fața parlamentului după ce deputații au adoptat proiectul de lege în primă lectură, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea independentă Pireli TV. Cel puțin 66 de persoane au fost arestate și 50 de polițiști au fost răniți, au anunțat autoritățile din această fostă republică sovietică din Caucaz”, precizează AFP, scrie RFI.

Președinta țării, Salome Zurabișvili, a apărut la televiziune într-o transmisie de la New York, pentru a transmite că „este alături” de protestatari.

„Voi reprezentați astăzi o Georgie liberă, care își vede viitorul în Europa și nu va lăsa pe nimeni să îi fure acest viitor”, a adăugat ea, cerând „abrogarea” legii și promițând că va exercita dreptul de veto asupra acesteia, scrie RFI.

Seară liniștită!

 

Ucrainenii opresc dragările pe Canalul Bâstroe was last modified: martie 9th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: