Începe vaccinarea copiilor

25 ian. 2022
Vizualizari: 300

Facturile mari la energie, greva STB, vaccinarea minorilor și situația tensionată de la granița Ucrainei sunt știrile care țin prima pagină a presei din România.

Liderii coaliției de guvernare s-au reunit luni, 24 ianuarie 2022, într-o ședință online și au convenit că furnizorii de energie care nu vor respecta prevederile legale sau care vor emite facturi greșite, vor plăti amenzi cuprinse între 20.000 lei și 200.000 de lei.

„Potrivit draft-ului discutat de liderii PSD-PNL-UDMR în ședința online, amenda pentru furnizorii de energie va fi cuprinsă între 20.000 și 200.000 de lei. Guvernul condus de Nicolae Ciucă urmează să adopte săptămâna aceasta O.U.G. care reglementează noile măsuri la facturile de energie electrică și gaze. În acest context, PSD a propus un mecanism prin care să se asigure că prevederile O.U.G. vor fi aplicate inclusiv la facturile din ianuarie, au precizat surse social-democrate pentru Libertatea înaintea ședinței de luni seară”, scrie Libertatea.

„Pe 19 ianuarie, ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, a spus că Executivul a adoptat o ordonanță de urgență pentru recalcularea facturilor emise eronat de furnizorii de energie, aceștia având obligația să le recalculeze fără penalități în 15 zile. Totodată, el a precizat că perioada de aplicare a legii este până la 31 iunie”, mai arată Libertatea.

Greva angajaților Societății de Transport București (STB), declanșată joia trecută, s-a încheiat, astfel că circulația de suprafață a fost reluată marți dimineață în Capitală.

„Suspendarea protestului a fost anunțată de sindicat marți dimineață, după ora de începere a programului. La ora 6:00, erau pe traseu 1287 de vehicule dintr-un total programat de 1.394”, a anunțat directorul general al Societății de Transport București, Adrian Criț, scrie Libertatea.

Libertatea consemnează și anunțul Sindicatul Transportatorilor din București.

„Având în vedere că astăzi, 25 ianuarie 2022, este zi normală de lucru și impactul asupra cetățenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24 ianuarie 2022 ora 20:00 am avut o discuție cu membrii Consiliului de Administrație care au promis că analizează doleanțele salariaților în perioada următoare, că astăzi 25 ianuarie 2022 vom avea o discuție la Palatul Parlamentului cu o delegație parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou și autobază, celelalte entități, iar salariații au decis suspendarea acțiunii de protest și reluarea lucrului”, a mai anunțat, marți, Sindicatul Transportatorilor din București, mai notează Libertatea.

Vaccinurile pediatrice anti-COVID-19 ajung și în România, prima tranșă, marți, 25 ianuarie 2022, pe trei aeroporturi din țară: Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Vaccinarea copiilor va începe de pe data de 26 ianuarie în 220 de centre din întreaga țară. Sunt programați 3.355 de copii cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani pentru primele doze de vaccin, Dozele vor fi distribuite după cum urmează: Centrul Național de Stocare București: 42.000 doze; Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.000 doze; – Centrul Regional de Depozitare Constanța: 12.000 doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze; Centrul Regional de Depozitare Iași: 12.000 doze; Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.000 doze. Vaccinarea se poate face și fără programare cu prezentarea directă în centrele de vaccinare sau în cabinetul medicului de familie, dacă acesta a solicitat doze pediatrice”, relatează Adevărul.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Cotroceni, o ședință a CSAT având ca temă situația de securitate din zona flancului estic al NATO.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, transmite Administrația Prezidențială, scrie Digi 24.

„Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO; Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței”, mai notează Digi 24.

În timp ce Rusia ocupă noi poziții în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina, SUA anunță că este pregătită să susțină trupele NATO în Europa de Est.

„Până la 8.500 de militari americani au fost plasați în alertă sporită pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est, în timp ce trupele rusești se află la granița cu Ucraina”, a declarat, luni, 24 ianuarie 2022, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN, scrie News.ro.

„«Statele Unite au luat măsuri pentru a spori gradul de pregătire a forțelor sale în țară și în străinătate, așa că sunt pregătite să răspundă la o serie de situații neprevăzute, inclusiv sprijin pentru forța de răspuns a NATO, dacă aceasta este activată», a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, menționând că «Forța de Răspuns NATO cuprinde aproximativ 40.000 de militari multinaționali»”, scrie News.ro.

„Scopul trimiterii de întăriri militare în Europa de Est ar fi să ofere descurajare și să-i liniștească pe aliați și nu a existat nicio sugestie ca trupele de luptă americane să se desfășoare în Ucraina sau să ia parte la vreun rol de luptă”, mai notează News.ro.

Uniunea Europeană anunță că intenționează să ofere Ucrainei asistență financiară în valoare de 1.2 miliarde de euro pentru a atenua efectele conflictului cu Rusia.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„«Comisia propune un nou pachet de asistență macrofinanciară de urgență de 1.2 miliarde de euro», a declarat von der Leyen reporterilor, luni, la Bruxelles, adăugând că «pachetul va fi compus atât din împrumuturi de urgență, cât și din granturi»”, scrie România liberă.

„Ursula von der Leyen a cerut partenerilor internaționali precum Fondul Monetar Internațional (FMI) să urmeze aceeași abordare și să își reînnoiască angajamentul cu Ucraina. Chiar Comisia Europeană, executivul uniunii, aproape că își va dubla asistența bilaterală în granturi acordate Kievului în acest an, adăugând încă 120 de milioane de euro peste cele 160 de milioane de euro deja planificate, a spus ea. Din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și separatiștii susținuți de Moscova au preluat controlul asupra estului Ucrainei, UE și instituțiile financiare europene au alocat țării peste 17 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, potrivit Ursulei von der Leyen”, mai notează România liberă.

Presa mai scrie că un grup de hackeri, care se declară împotriva regimului Lukashenko, susține că ar fi îngreunat transportul trupelor rusești spre granița Belarusului cu Ucraina.

„Belarusian Cyber-Partisans, grup de hackeri care se opune regimului Lukashenko, pe care-l și numesc terorist, a anunțat pe Twitter să a atacat și compromis cu ransomware sistemul național de cale ferată din Belarus. Aceștia spun că au reușit să cripteze un număr semnificativ de servere și au distrus backup-urile pentru a încetini și chiar a întrerupe transportul trupelor rusești pe calea ferată. Experții în securitate nu au confirmat atacul, însă, spun că primele indicii arată, într-adevăr, că cineva a pătruns în rețeaua BelZhD și că este prima oară când ransomware-ul este folosit într-o astfel de manieră. Mai multe site-uri ale BelZhD nu funcționează în prezent, afectând diverse servicii publice, precum achiziționarea online a biletelor”, relatează News.ro.

 

Seară frumoasă!

Începe vaccinarea copiilor was last modified: ianuarie 25th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: