Pensiile se majorează de la 1 ianuarie 2023

26 aug. 2022
Vizualizari: 555

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că a fost evitat un accident radioactiv la Centrala Nucleară de la Zaporojie, după ce aceasta a fost deconectată de la rețeaua de electricitate.

„Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecția de urgență a unităților electrice a funcționat – după ce ultima linie funcțională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele rusești. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înțeleagă ce amenințare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea și angajații noștri nu ar fi reacționat după pana de curent, am fost deja forțați să facem față consecințelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii într-o situație aflată la un pas de un dezastru radioactiv”, a afirmat Zelenski, în mesajul adresat, joi noapte, atât ucrainenilor, cât și tuturor europenilor, notează News.ro.

„Vreau să îi asigur pe toți ucrainenii: facem totul pentru a preveni un scenariu de urgență. Dar, nu depinde doar de statul nostru. Lucrul-cheie este că e nevoie de o presiune internațională pentru a forța ocupanții să se retragă imediat de pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie. AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – n.r.) și alte organizații internaționale trebuie să acționeze mult mai rapid decât acționează acum. Pentru că fiecare minut, în care trupele ruse stau la centrala nucleară, reprezintă un risc de dezastru radioactiv global”, a mai arătat Zelenski, scrie News.ro.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că aproximativ 15.000, dintre cele peste 45.000 de dosare depuse pentru montarea de panouri fotovoltaice vor fi aprobate în perioada următoare.

„Am modificat procedurile interne, au pornit destul de greu. Astăzi sunt undeva la 15.000 de dosare evaluate din punct de vedere tehnico-economic, urmează evaluarea juridică care se va desfășura, probabil în următoarele săptămâni vom avea, probabil undeva la sfârșitul lunii august aproape 15.000 de dosare aprobate. Astăzi sunt aprobate șase mii și ceva, sunt pregătite încă câteva mii spre aprobare. Deci a pornit evaluarea. Obiectivul pe care l-am impus eu este de 10.000 de dosare pe lună astfel încât să terminăm această fază de evaluare să înceapă firmele autorizate să instaleze panourile fotovoltaice”, a afirmat ministrul Mediului, joi seară, la TVR, scrie News.ro.

„Ministrul Tanczos Barna a menționat că următorul apel de proiecte pentru panouri a fost pregătit, iar acesta va semăna cu programul Rabla pentru Electrocasnice, urmând ca fiecare beneficiar care se înscrie să primească un răspuns de la AFM cu care poate merge la firmele atestate să instaleze panouri fotovoltaice. Tanczos a  adăugat că se așteaptă la «zeci de mii, poate sute de mii» de cereri pentru instalarea de astfel de panouri”, mai notează News.ro.

Ministrul Muncii anunță că pensiile vor crește de la începutul anului viitor.

„Rata inflației pentru anul 2022 o să o cunoaștem abia la sfârșitul primului trimestru din 2023, de aia în legea 263, legea pensiilor, se spune că se merge pe o rată a inflației din anul 2021, care era mult mai mică decât ce este acum. Nu vreau să intru în cifre, pentru că nu vom face acest lucru. Nu vom merge pe o majorare mai mică. Vom încerca și facem extrem de multe simulări, să vedem cum ne descurcăm și cum ne așezăm. Cu siguranță, va fi o majorare a pensiilor, așa cum a spus Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2023”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3, scrie Digi 24.

Presa mai scrie că Alianța Pentru Patrie nu va mai folosi numele și imaginea lui Liviu Dragnea în acțiunile de promovare a partidului.

„Decizia i-a aparținut fostului lider PSD, care are interdicția de a fi membru al vreunui partid și de a se implica în politică după ce a fost eliberat din închisoare anul trecut”, se arată într-un comunicat al partidului Alianța Pentru Patrie (APP), scrie Libertatea.

„Biroul Permanent Național al Alianței Pentru Patrie a luat act de solicitarea domnului Liviu Dragnea, în cadrul C.Ex. desfășurat în Bacău în data de 18.08.2022, unde a participat ca invitat, prin care a cerut să nu i se mai asocieze imaginea și numele său în comunicatele și acțiunile partidului”, a anunțat APP, notează Libertatea.

„Partidul a mai transmis că nu dorește «să vulnerabilizeze drepturile și libertățile cetățenești» ale lui Liviu Dragnea, care are restricții impuse de lege și că așteaptă ca fostul președinte PSD să își rezolve problemele juridice și să decidă apoi «dacă dorește să mai facă politică și eventual să devină membru APP»”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Pensiile se majorează de la 1 ianuarie 2023 was last modified: august 26th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: