Acord cu Rusia pentru exportul pe mare al cerealelor Ucrainei

22 iul. 2022
Vizualizari: 341

După întâlnirea Președinților Rusiei și Turciei a venit și anunțul așteptat de lumea întreagă: Rusia și Ucraina vor semna, vineri după-amiază, la Istanbul, un acord referitor la exporturile de cereale.

Anunțul a fost făcut de președinția turcă.

„Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precum și reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei vor participa la ceremonia de semnare, care va avea loc la ora 13.30 GMT la palatul Dolmabahçe din Istanbul”, a adăugat sursa citată, potrivit AFP, scrie Digi 24.

„Acordul ar trebui să permită o ieșire prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene blocate de război și o reducere a barierelor la exporturile de grâne și îngrășăminte rusești. La New York, purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a anunțat că Antonio Guterres și cei doi negociatori ai săi sunt așteptați iminent la Istanbul”, arată Digi 24.

„Importanta producție agricolă ucraineană este în mare parte blocată în porturile țării de la declanșarea ofensivei rusă, din cauza luptelor, existând temerea că ar putea izbucni o criză alimentară mondială. Exporturile ruse de cereale și de îngrășăminte sunt la rândul lor afectate de sancțiunile occidentale care lovesc lanțurile logistice și financiare ruse”, mai scrie Digi 24.

Și Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat decizia de majorare cu 0,50% a dobânzii de referință, în cadrul eforturilor de reducere și stabilizare a inflației în zona euro.

Astăzi, în conformitate cu angajamentul puternic al Consiliului Guvernatorilor în sensul mandatului de stabilizare a prețurilor, Consiliul Guvernatorilor a luat decizii-cheie pentru a se asigura că inflația revine la ținta de 2% pe termen mediu. Consiliul Guvernatorilor a decis să majoreze ratele dobânzilor-cheie cu 0,50% și a aprobat Instrumentul de Protejare a Transferurilor (TPI). Consiliul Guvernatorilor a considerat că este adecvat să facă un prim pas spre normalizarea ratelor dobânzilor de referință mai mare decât semnalase la ședința precedentă. Această decizie se bazează pe noua evaluare a Consiliului Guvernatorilor referitoare la riscurile inflației și la susținerea consolidată oferită de Instrumentul de Protejare a Transferurilor pentru transpunerea în mod eficient a politicilor monetare”, a anunțat Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial și vizualizat de agenția Mediafax, scrie Cotidianul.

Pensiile speciale și modul în care ele ar putea fi impozitate rămân un subiect de actualitate, mai ales că ministrul Finanțelor pregătește o analiză a acestei chestiuni.

Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că atunci când analiza privind pensiile speciale va fi finalizată, ea „va fi prezentată coaliției cu toată argumentația și juridică, economică și fiscală”.

„Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituțiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere și deciziile Curții Constituționale. Sunt două aspecte. Discuția legată de pensii în general, fie că sunt ele pensii pe contributivitate, pe pilonul 1 – pensii militare de stat sau indemnizații de altă natură, care intră oarecum în ceea ce înseamnă jalonul din PNRR cu reforma sistemului de pensii, indiferent de sistemul de cotizare și a doua sau care vine în conexiune cu acest această reformă, partea de impozitare a acestor venituri. Analiza din cadrul Ministerului de Finanțe este în derulare. Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituțiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere și deciziile Curții Constituționale. Știți că acest subiect a făcut obiectul a numeroase contestații la Curtea Constituțională”, a afirmat ministrul Adrian Câciu, la Antena 3, scrie News.ro.

Deci abordarea nu poate fi una oarecum simplistă sau etatistă. Trebuie foarte bine așezată și argumentația, dar și elementele de modelare fiscală și economică. Iar din perspectiva aceasta, împreună cu Ministerul Muncii și cu celelalte instituții, analiza se conexează la elementele de obiect ale fiecărui sistem de pensii pe care îl analizăm. Pe de altă parte, premierul are foarte mare dreptate. În momentul în care intri într-o zonă de praguri de impozitare diferite ale veniturilor, trebuie să ai și un sistem. De altfel, a fost făcut obiectul și discuții pe ceea ce am făcut ca ajustare fiscală. Trebuie să și un model și un mod digital de monitorizare a veniturilor pentru a putea să stabilești care este cuantumul veniturilor totale, pentru a vedea dacă se depășește un anumit prag, dacă se intervine un prag de venituri și dacă se intervină cu un alt prag de impozitare. Deci analiza este puțin mai largă decât aparent. În media am observat termene sau se poate face peste noapte, dar atunci când este gata va fi prezentată coaliției cu toată argumentația și juridică, economică și fiscală, iar decizia politică va fi luată în calculul coaliției și va fi anunțată de liderii coaliției. Nu este mâine, pentru că eu aș vrea să aș vrea să avem la finalul acestei dezbateri până la urmă, pentru că e și o dezbatere care se naște ca subiect, să avem și o soluție care să nu se mai blocheze vreodată, sau să fie foarte clar ce anume intră în reforma pensiilor”, a mai precizat ministrul de Finanțe, scrie News.ro.

Fiecare km de asfalt e un pas spre civilizație. Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că săptămâna viitoare vor fi dați în folosință încă 21,35 de kilometri din Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești.

Pas important pentru fluidizarea circulației rutiere pe relația Pitești-Craiova. Vor fi dați săptămâna viitoare în folosință încă 21,35 de km din Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești. Practic cei aproape 40 de km ai acestui tronson vor asigura inclusiv varianta de ocolire a municipiilor Slatina și Balș. Odată evitate aceste localități extrem de aglomerate de pe traseu, drumul între Pitești și Craiova va putea fi parcurs într-un timp considerabil mai scurt și în condiții de siguranța mult mai mari”, a scris Grindeanu pe Facebook, notează Digi 24.

Mamaia, una dintre cele mai scumpe stațiuni de pe litoral ratează relansarea sezonului estival. Plata parcării în timpul nopții în stațiunea Mamaia nu va fi suspendată, așa cum anunțase primarul Constanței, Vergil Chițac, deoarece Consiliul Local nu a aprobat acest proiect de hotărâre.

„Primarul Constanței, Vergil Chițac a comunicat că va repune pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal proiectul cu privire la eliminarea plății parcării în Mamaia pe timp de noapte, după ce consilierii au respins propunerea în cadrul ședinței de joi”, relatează Adevărul.

„Ce vă voi descrie mai jos nu sunt desene animate, deși mi-aș fi dorit. Astăzi, consilierii locali PSD au respins propunerea de eliminare a plății parcării pe timp de noapte în Constanța și Mamaia”, a declarat Virgil Chițac, mai scrie Adevărul.

Seară liniștită!

Acord cu Rusia pentru exportul pe mare al cerealelor Ucrainei was last modified: iulie 22nd, 2022 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: