Preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi plafonate

18 ian. 2022
Vizualizari: 494

În ultimele zile, presa a prezentat pe larg cazurile unor cetățeni și ale unor instituții publice care au primit facturi record la gaze naturale și energie electrică. După toate aceste semnale trase de mass-media, Guvernul a decis, luni seară, plafonarea prețului la energie și gaze naturale. Coaliția a ajuns, într-un final, la o înțelegere cu privire la prețurile energiei electrice și ale gazelor naturale pe care românii trebuie să le plătească. Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.

„Energia electrică furnizată populației nu poate avea un preț mai mare de 68 de bani pe kilowatt/oră, iar gazul – de 31 de bani, au stabilit liderii coaliției”, notează România liberă.

„Am reușit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preț, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumatori se vor percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat prețul la un leu pe KW”, a declarat premierul Ciucă, scrie România liberă.

La gaze naturale crește limita de consum pentru care se acordă compensații de la 1.000 la 1.500 de metri cubi, pentru cele 5 luni reci ale anului.

„La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 de KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici și pentru industria alimentară, prețul gazului va fi plafonat la 0.37 lei pe kw/h, iar la energie prețul va fi plafonat la un leu”, a mai spus premierul Ciucă, mai notează România liberă.

Premierul României a discutat cu jurnaliștii și despre facturile eronate trimise consumatorilor de companiile de electricitate și gaze naturale. Nicolae Ciucă a precizat că s-a decis ca toate facturile emise greșit, peste un milion la număr, să fie stornate și retrimise fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități.

„Cifra a depășit un milion de facturi greșite. Am luat decizia ca toate facturile să fie stornate, toate care au fost emise greșit să fie stornate și să fie retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a spus premierul, mai notează România liberă.

Veniturile uriașe obținute de producătorii de energie intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

„ANAF a publicat proiectul de ordin prin care venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%. Potrivit art. II din Legea nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei «Delta Dunării», venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%. Impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se calculează pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. De la aceste prevederi sunt exceptați producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare”, relatează Cotidianul.

Presa mai scrie și despre anunțul parlamentarilor USR care susțin că vor depune o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în cazul în care acesta nu își va da demisia. Decizia a fost luată în cadrul Biroului Național al USR, reunit luni.

„Coaliția de guvernare trebuie să vină rapid cu un ministru competent. Dacă nu își va da demisia, în prima ședință din următoarea sesiune parlamentară vom depune o moțiune simplă. Această decizie este luată. USR va depune o moțiune simplă dacă ministrul Virgil Popescu nu își depune demisia”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, la Palatul Parlamentului, după ședința conducerii partidului, scrie Agerpres.

„A avut timp doi ani și ceva în care să arate că poate să facă ceva pentru România, să arate că înțelege cu ce se mănâncă acel minister. Din punctul nostru de vedere, a eșuat. Virgil Popescu trebuie să plece. A scăpat din mână toată partea de liberalizare. S-a uitat indiferent la acest episod de liberalizare. Nu a pregătit nimic pentru ce urma să vină. Vedem acum ce se întâmplă cu prețurile la energie, vedem prin ce trec toți românii în această perioadă de iarnă. Bineînțeles, lucrurile nu se vor finaliza. Lunile de iarnă încă urmează”, a afirmat Ionuț Moșteanu, mai notează Agerpres.

Pandemia și creșterea ratei de infectare în marile orașe ale României este un alt subiect prezent în presă.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI marți, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 16.760 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 70 decese, dintre care 5 anterioare. (…) Rata de infectare cu coronavirus ajunge marți la 6,15 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 în Capitală a fost atinsă pe 22 octombrie – 16,54 cazuri la mia de locuitori”, notează Cotidianul.

În încheierea Revistei scriem despre ajutorul pe care îl primește în aceste zile Ucraina din partea Marii Britanii.

„Marea Britanie furnizează Ucrainei rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune pentru autoapărare, după ce Rusia a adus aproximativ 100.000 de soldați la granița sa”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de BBC, scrie Cotidianul.

Ben Wallace a declarat în fața parlamentarilor că o mică echipă de soldați britanici va fi, de asemenea, trimisă în Ucraina pentru instrucție.

„El (n.n. Ben Wallace)* a spus că există «motive legitime și reale de îngrijorare» că trupele rusești ar putea fi folosite pentru o invazie.Rusia neagă orice plan de invazie și acuză Occidentul de agresiune”, mai notează Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Seară frumoasă!

Prețurile la energie electrică și gaze naturale vor fi plafonate was last modified: ianuarie 18th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: