Un an de război în Ucraina

24 feb. 2023
Vizualizari: 302

La împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, Adunarea Generală a ONU a adoptat, joi, o rezoluție prin care cere Moscovei să pună capăt ostilităților și să se retragă din Ucraina.

„Cele șapte țări care au votat împotriva rezoluției sunt Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Mali, Nicaragua și Eritreea. O altă țară importantă care s-a abținut de la vot, în afara Chinei, este India. Alte 30 de țări au optat pentru abținere, între care Iran și Armenia. (…) Presa rusă remarcă, de asemenea, că Serbia se numără prin țările care au votat în favoarea «rezoluției anti-Rusia»”, scrie News.ro.

„Cu cele 141 de voturi favorabile, susținerea primită de această rezoluție care cere retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina este similară cu cea din octombrie, când 143 de țări au condamnat anexarea mai multor teritorii ucrainene de către Rusia, iar cinci state au votat împotrivă”, mai arată News.ro.

Și Consiliul European a adoptat o declarație, la împlinirea unui an de la debutul războiului în Ucraina, în care condamnă, din nou, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Acum un an, Rusia lui Putin a început războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei. Poporul ucrainean a dat dovadă de o tărie incredibilă în apărarea patriei și a principiilor de bază ale dreptului internațional împotriva agresiunii ruse. Ucrainenii au arătat hotărâre în apărarea democrației și a libertății, reziliență în fața greutăților și demnitate când au avut de înfruntat crimele Rusiei. Poporul ucrainean a arătat lumii întregi că decizia privind viitorul Ucrainei aparține doar ucrainenilor. Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul sau să îi violeze suveranitatea și integritatea teritorială. Această agresiune este o crimă împotriva păcii. Ea violează Carta ONU, valorile ONU și valorile omenirii. Nu putem și nu trebuie să rămânem pasivi în fața unor astfel de crime”, se arată în declarația Consiliului European, tradusă și postată pe site-ul Administrației Prezidențiale, scrie News.ro.

„Vom continua să acționăm cu fermitate și în deplină solidaritate cu Ucraina și poporul său, atât timp cât va fi nevoie. Toți ucrainenii merită să trăiască în pace și să își decidă singuri propriul destin. Ucraina este parte din familia noastră europeană. Ucrainenii și-au exprimat dorința pentru un viitor european și Ucraina a devenit țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Alegerea cetățenilor Ucrainei este pentru pace, democrație, stat de drept, respect pentru drepturile fundamentale și prosperitate”, au mai transmis liderii europeni, notează News.ro.

„Guvernul chinez nu a consultat Kievul în procesul de pregătire a planului său de pace pentru Ucraina, care ar trebui să fie lansat în această săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean”, transmite AFP, citată de România liberă.

„Beijingul a promis că va face publică propunerea sa de «soluție politică» săptămâna aceasta, care marchează un an de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, care s-a întâlnit cu Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez în Germania, a dezvăluit marți la Bruxelles că acesta din urmă «l-a informat despre elementele cheie ale planului de pace chinez»”, notează România liberă.

„Așteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală”, a adăugat Kuleba, mai scrie România liberă.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a acuzat, joi, Occidentul că folosește Ucraina pentru a încerca să destrame Rusia, într-un mesaj de felicitare adresat forțelor armate la un concert organizat în centrul Moscovei pentru a marca ziua Apărătorilor patriei.

„Folosind Ucraina, Occidentul colectiv încearcă să dezmembreze Rusia, să o priveze de independență. Aceste încercări sunt sortite eșecului”, a declarat Serghei Șoigu, citat de agențiile de presă ruse, scrie Cotidianul, citând Reuters.

„Comentariile sale fac ecoul declarațiilor similare ale Președintelui rus, Vladimir Putin, și ilustrează poziția Kremlinului, potrivit căreia invazia lansată de Moscova în Ucraina, pe 24 februarie anul trecut, a fost o acțiune preventivă esențială pentru a-i apăra pe rusofonii din estul Ucrainei și securitatea națională rusă”, mai notează Cotidianul.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al INCDFP, membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, a fost intervievat de Adevărul în legătură cu posibila evoluție a valului de cutremure din Oltenia.

„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante. Apoi, nu este exclus să migreze acest roi de cutremure spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a precizat profesorul Gheorghe Mărmureanu, notează Adevărul. 

„Reamintim că seismele de 5,2 și 5,7 care s-au produs în Gorj pe 13 și 14 februarie au avut până acum peste 800 de replici, dar în principiu frecvența și magnitudinea lor sunt în scădere, a anunțat Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) care a publicat și hărți care arată detalii noi despre caracteristicile seismelor”, mai scrie Adevărul.

Comisia Europeană va interzice personalului său să folosească aplicația TikTok.

„Joi, personalului din cadrul organismului executiv al UE i s-a cerut să dezinstaleze cât mai curând posibil aplicația TikTok de pe toate dispozitivele corporative și personale care utilizează aplicațiile comisiei”, relatează Le Figaro, scrie Gândul.

„Începând cu 15 martie, personalului i s-a spus că aplicații precum Skype for Business sau e-mailul intern al comisiei nu vor mai fi disponibile pe dispozitivele care continuă să utilizeze TikTok. Măsura «are ca scop protejarea datelor și sistemelor comisiei de potențiale amenințări la adresa securității cibernetice», potrivit unui e-mail al personalului consultat de Financial Times”, mai notează Gândul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

 

Un an de război în Ucraina was last modified: februarie 24th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: