Cresc preţurile locuinţelor

6 dec. 2023
Vizualizari: 211

Anchetarea, de către DNA, a achizițiilor de vaccinuri făcute de oficialii români intră într-o nouă etapă. DNA a anunțat miercuri că fostul premier, Florin Cîțu, este urmărit penal în dosarul privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.

„Conform unui comunicat al DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19, prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. (…) De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out», astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, scrie Agerpres.

„În contextul menționat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA”, spune DNA, mai arată Agerpres.

Florin Cîțu își susține nevinovăția.

„Ce pot să vă spun este că mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare. Mai mult de atât nu pot să vă spun. (…) Acestea sunt declarațiile pe care pot să le dau astăzi. (…) Dacă vă uitați la execuția bugetară pe 2021 veți vedea că execuția este mai bună decât a fost estimată la începutul anului”, a declarat Florin Cîțu, la ieșirea de la DNA, scrie News.ro.

Întrebat dacă este vinovat sau nu, Florin Cîțu a răspuns: „Mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru, cu respectarea legislației în vigoare. (…) Nu pot să discut despre dosar, pot doar să vă spun că tot ce am făcut atunci a fost cu respectarea legislației în vigoare. (…) Adevărul o să iasă la suprafață în timpul acestei anchete”, mai arată News.ro.

Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea prof. Iulia Motoc în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale.

„Ministerul Afacerilor Externe își exprimă convingerea că vasta expertiză a prof. Iulia Motoc în domeniul protejării și promovării drepturilor fundamentale va contribui la consolidarea profesionalismului și a eticii la nivelul Curții Penale Internaționale, întărind actul de justiție la nivel internațional”, se arată într-un comunicat MAE, scrie Agerpres.

„Șapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European, care mai arată că 75% dintre români spun că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, unul din cele mai ridicate procente din UE”, scrie azi Cotidianul.

„Eurobarometrul a fost prezentat miercuri de PE, cu șase luni înainte de alegerile europene, care sunt programate să aibă loc între 6 și 9 iunie 2024. Principalele motive invocate de respondenții din România în legătură cu aceste beneficii sunt noi oportunități de lucru aduse de UE (42%), îmbunătățirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuția UE al menținerea păcii (25%) și cooperarea cu alte state europene (25%), se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European. Pentru participanții din întreaga UE la acest sondaj motivele principale sunt contribuția UE la menținerea păcii și consolidarea securității (34%) și îmbunătățirea cooperării dintre țările Uniunii (34%).De asemenea, imaginea UE printre cetățenii europeni a rămas stabilă din martie acest an: UE are imagine pozitivă în rândul a 45% dintre cetățeni, o imagine neutră – 38%, o imagine negativă – 16%. În România, UE are o imagine pozitivă printre 49% dintre cetățeni, o imagine neutră – 35% și o imagine negativă – 14%”, mai notează Cotidianul.

Prețurile locuințelor cu valoare sub 120.000 euro va crește în 2024.

„De la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare noua cotă de TVA de 9% pentru apartamentele care nu depășesc plafonul de 600.000 lei (aproximativ 120.000 euro) și în limita a 120 mp utili, restul locuințelor urmând să aibă aceeași taxare de 19%, ca și în prezent. Cota de TVA de 5% rămâne valabilă pentru apartamentele finalizate și achiziționate până la finele anului 2023 sau pentru apartamentele finalizate sau în constructie pentru care s-a încheiat un precontract și s-a achitat un avans în 2023. Așadar, clienții care doresc să cumpere un apartament cu TVA de 5% (în loc de 9%) trebuie să semneze un precontract până la 31 decembrie 2023 și să plătească un avans, chiar dacă vor semna în 2024 contractul final de vânzare-cumpărare”, scrie azi Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Cresc prețurile locuințelor was last modified: decembrie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: