Bugetul pe anul 2022 a fost promulgat

29 dec. 2021
Vizualizari: 308

După un an dificil, cu o pandemie care nu se mai termină și cu liberalizări ale prețurilor la energia electrică și la gazele naturale, care au aruncat pur și simplu în aer prețurile la produse și servicii, Guvernul Ciucă face un pas spre normalitate și iată că România are bugetul pentru 2022 promulgat înainte de pragul dintre ani.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul viitor, a anunțat Administrația Prezidențială marți, 28 decembrie 2021. Decizia șefului statului a venit la doar câteva ore după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au respins sesizarea de neconstituționalitate pe proiectul bugetului de stat pe 2022 depusă de USR. Ședința Curții a fost ținută cu o zi mai devreme decât era programat”, notează Libertatea.

Și, dacă destul de des se pune problema găsirii fondurilor pentru majorarea pensiilor, iată că banii ar putea veni chiar de la Ministerul Justiției, care a anunțat, luni, că s-au împlinit 5 ani de la operaționalizarea Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate.

„Ministerul Justiției a prezentat, luni, un bilanț, la împlinirea a cinci ani de la operaționalizarea Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate: peste 5.367 de bunuri identificate în 1419 cereri (ANABI a primit cereri de la 42 jurisdicții și a trimis cereri către 74 de jurisdicții); lansarea, în anul 2020, a primei platforme online pentru organizarea licitațiilor aparținând unei instituții publice (total utilizatori unici: 181.996; 11,5% din afara României); 27.612 conturi bancare în administrare/evidență cu o valoare totală a sumelor sechestrate în cuantum de 966.808.664 lei (echivalent 195.408.502 Euro); bunuri mobile sechestrate aflate în administrare cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro; primele cazuri de administrare și valorificare de criptomonedă; 49.112 de hotărâri judecătorești centralizate și analizate prin care s-a dispus confiscarea specială/confiscarea extinsă/repararea prejudiciului”, scrie News.ro.

Presa scrie și despre un mare proiect care demarează la Cluj: proiectarea și construcția metroului. Marți, în ședința de Guvern, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai acestei investiții.

„Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai metroului Cluj. Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții «Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida» – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: magistrala I de metrou și tren metropolitan. Durata de execuție a investiției, circa 10 ani, cu o linie de metrou ușor care include 19 stații subterane cu un traseu de 21 de kilometri”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, arată România liberă.

Presa mai scrie că, potrivit unor specialiști, valul 5 al pandemiei se va face simțit în România de săptămâna viitoare. Potrivit estimărilor, am putea ajunge la peste 20.000 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 pe zi, în luna februarie.

„Până când o variantă devine dominantă, numărul cazurilor rămâne într-un platou, dar după aceea se va intra într-o fază de creștere exponențială. Dacă aplicăm ceea ce știm despre Omicron – a cărui rată de dublare este între 2,5 și 3 zile – înseamnă că va produce un val imediat după deschiderea școlilor, cu o creștere accelerată, practic de două ori mai repede decât valul Delta, și cu un vârf în jurul datei de 10 februarie. Valul Omicron va fi vizibil, probabil, de la sfârșitul lunii ianuarie, după care va avea o creștere foarte abruptă și, într-o variantă optimistă, s-ar putea ajunge la un vârf de 20.000 de cazuri, urmat de o coborâre la fel de abruptă, așa cum s-a constatat în Africa de Sud și Danemarca. Depinde, însă, foarte mult de măsurile care se iau”, arată cercetătorul Octavian Jurma, potrivit Digi24.

Varianta Omicron surprinde și prin faptul că jumătate dintre cazurile confirmate la nivel mondial, până acum, sunt înregistrate la persoane care au până în 29 de ani.

„Acesta cred că este cel mai mare motiv de îngrijorare pe care eu l-am găsit până acum, citind destul de mult în ultima perioadă despre Omicron și despre evoluțiile din Marea Britanie, din Africa de Sud, din Statele Unite, și anume o creștere de două ori, de trei ori, de patru ori a numărului de cazuri, dar nu neapărat la vârsta de până în 29 de ani, ci la vârste mult mai mici. A crescut foarte mult numărul copiilor cu vârsta de sub 5 ani, cu vârsta de sub 10 ani, care au avut nevoie de internare în spitale și care au avut nevoie de terapie intensivă, potrivit datelor din SUA și din Marea Britanie comunicate zilele trecute”, arată medicul Marius Geantă, mai scrie Digi24.

Seară frumoasă!

Bugetul pe anul 2022 a fost promulgat was last modified: decembrie 29th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: