De la începutul războiului, Ucraina a primit 108 miliarde de euro de la UE
Managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon”, Bogdan Socea, a demisionat, a declarat vineri pentru Agerpres ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Și tot tot vineri, conducerea Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” a emis un comunicat în care susținea că a făcut toate demersurile legale necesare, a colaborat și colaborează în continuare cu autoritățile pentru aflarea adevărului.
„Înțelegem pe deplin gravitatea situației și impactul negativ pe care acesta îl are asupra familiilor pacienților și asupra încrederii comunității în sistemul de sănătate. Dorim să subliniem că suntem angajați pe deplin în cooperarea cu autoritățile competente pentru a clarifica circumstanțele acestor tragedii. Totodată, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficiențe și a implementa măsurile necesare”, se arată într-un comunicat de presă al spitalului remis vineri Agerpres, semnat de managerul unității medicale, Bogdan Socea.
Agerpres scrie că președintele AUR, George Simion, a depus, la Parchetul General, o plângere pe numele liderului liberal Nicolae Ciucă, „pentru deturnare de fonduri publice, pentru folosirea ilegală a subvenției în scopuri publice”.
„Am venit astăzi la Parchet pentru a face o plângere pe numele lui Nicolae Ciucă. Să vedem dacă instituția politizată numită Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Casație va lua în considerare această plângere, cât se poate de justificată, pentru «deturnare de fonduri publice, pentru folosirea ilegală a subvenției în scopuri publice» (…). Noi avem aici, în această plângere, exact demersurile pe care le-am făcut în luna de campanie electorală, în perioada 10 mai – 9 iunie, când era interzis să ai propagandă și panouri politice în spațiul public. Interzis pentru noi, pentru partidele de opoziție, pentru că PNL-ul nu a ținut cont de această plângere și birourile electorale de circumscripție din care făceau parte membrii PNL au decis că nu este propagandă politică, nu are nicio treabă cu activitatea politică”, a declarat Simion, arată Agerpres.
„El a completat că plângerea este motivată și de un alt caz, cel al fostului trezorier de la PSD, Mircea Drăghici”, mai notează Agerpres.
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a anunțat joi că va candida la alegerile prezidențiale din acest an.
„Diaconescu este susținut de Platforma Independentă. Potrivit fostului lider al PMP, proiectul coagulat în jurul Platformei Independente se bazează pe «respect», dar și pe o echipă de experți, oameni de afaceri și personalități academice. Cristian Diaconescu a ținut să mărturisească deschis că proiectul său «se adresează tuturor celor care credem că se poate»”, mai scrie Gândul.
„Uniunea Europeană și țările sale membre au acordat Ucrainei aproximativ 108 miliarde de euro, de la declanșarea conflictului de către Rusia”, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, scrie România liberă.
„Consiliul European a anunțat marți că a dat undă verde primei plăți periodice a granturilor și împrumuturilor acordate în cadrul Mecanismului UE pentru Ucraina, pentru a sprijini stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și funcționarea administrației sale publice. Astfel, Ucraina urmează să primească fonduri în valoare de aproape 4,2 miliarde euro. Consiliul a concluzionat că Ucraina a îndeplinit condițiile și a întreprins reformele necesare prevăzute în Planul pentru Ucraina pentru primirea fondurilor, care vor fi plătite din Mecanismul pentru Ucraina. Aceste reforme vizează gestionarea finanțelor publice, guvernanța întreprinderilor de stat, mediul de afaceri, energia și deminarea. Consiliul a subliniat, de asemenea, importanța alocării fondurilor cât mai curând posibil, având în vedere situația bugetară dificilă din Ucraina. Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care își propune să le întreprindă în următorii patru ani ca parte a procesului său de aderare la UE”, mai arată România liberă.
Turcia și Qatarul cer comunității internaționale să prevină escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și cer măsuri urgente pentru ca Israelul să scadă tensiunea care s-a intensificat în ultimele zile în regiune.
„Israelul încearcă să crească tensiunile din regiune cu atacurile sale asupra teritoriilor palestiniene și Libanului iar comunitatea internațională ar trebui să ia măsuri eficiente pentru a pune capăt agresiunii israeliene, care s-a intensificat în ultimele zile”, a scris președinția turcă, într-o declarație preluată de AFP, notează RFI.
„Emirul Qatarului a vizitat Ankara pentru a discuta despre situația regională după moartea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, ucis la Teheran, într-o lovitură atribuită Israelului. Până la atacul din 7 octombrie, liderul acestei mișcări palestiniene a locuit între Qatar și Turcia, care a declarat o zi de doliu național în ziua înmormântării acestuia”, mai arată RFI.
Seară liniștită!