Ne înarmăm

24 oct. 2023
Vizualizari: 243

România își întărește forțele aeriene. Parlamentul a aprobat marți solicitarea ministrului Apărării prin care se achiziționează 32 de avioane F-35. Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei ajunge la 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

„Solicitarea MapN presupune achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor și de muniții aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari”, scrie G4media.ro, citată de RFI.

„Ministerul Apărării a cerut, la finalul lunii septembrie, aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA, potrivit unui document transmis conducerii legislativului. Suma destinată programului este de 6,5 miliarde de dolari. Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație a fost luată în ședința din aprilie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Programul aprobat de CSAT prevede două achiziții de avioane F-35. În prima fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua – o scadrilă (16 avioane). Suma de 6,5 miliarde de dolari va fi folosită pentru achiziția de aeronave, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor. De asemenea, în acest preț este inclusă și muniția specială aer-aer (pentru lupta aeriană) și aer-sol (pentru lovirea țintelor terestre). (…) În acest moment, Forțele Aeriene ale României au în dotare avioane militare F-16 cumpărate din Portugalia. O altă flotilă de F-16 ar urma să fie cumpărată din Norvegia”, mai notează RFI.

Președintele AUR, George Simion, a propus marți o nouă formă de reorganizare administrativ-teritorială a țării, ca soluție pentru ieșirea din „criza cronică” în care se află administrația locală și centrală.

„De ce? Pentru că avem orașe în România cu 2.200 de locuitori, pentru că avem comune în România cu mai puțin de 500 de locuitori, pentru că avem primari, viceprimari, consilieri locali, consilieri județeni și un întreg aparat birocratic mult prea mare. Am venit cu această formă de reorganizare administrativ teritorială, care respinge categoric regionalizarea, și într-un proiect de lege și propunem un pact pentru viitorul României din punct de vedere administrativ tuturor celorlalte formațiuni. Să lăsăm ipocrizia, să lăsăm acuzațiile de la tribuna Parlamentului de-o parte și să spunem exact ce trebuie făcut în țara noastră. Reducerea de la 3.300 de UAT -uri, cât avem în prezent, la circa 1.200-1.300 de UAT, deci 1.300 de primari în loc de 3.300, este soluția de AUR pentru țara noastră”, a afirmat Simion, scrie Agerpres.

AUR se declară împotriva închiderii minelor și a capacităților de producție de energie pe bază de cărbune.

„Ieri, la Senat, a fost votat un proiect de lege prin care se acordă niște bani pentru continuarea procesului de închidere a minelor de pe Valea Jiului. Noi, AUR, suntem împotriva închiderii minelor și împotriva închiderii capacităților de producție de energie pe bază de cărbune, pentru că această capacitate poate să ne asigure și ea independența energetică pe care o vrem cu toții, dar pentru care Guvernul nu face absolut nimic. Dimpotrivă, a acceptat cerințele de la Comisia Europeană și de prin alte foruri să închidă tot ceea ce produce energie în România sau să reducă motoarele la ce produce energie în România, inclusiv la Hidroelectrica. Lucrurile acestea nu sunt, din punctul nostru de vedere, permise. Ne vom opune în continuare tuturor acestor acțiuni ale Guvernului trădător condus de Marcel Ciolacu”, a spus senatorul AUR, Claudiu Târziu, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului, notează Agerpres.

România liberă scrie azi că pe numele lui Mario Iorgulescu a fost emis un nou mandat european de arestare de către Tribunalul București, urmând ca instanțele din Italia să analizeze solicitarea Statului român pentru aducerea acestuia în țară.

„Cu privire la cazul Mario Iorgulescu, (…) statul român s-a mișcat în direcția corectă. Există acum o hotărâre definitivă de condamnare pentru infracțiunea de omor, o infracțiune deosebit de gravă. În acest moment, în acest caz, e vorba de proceduri judiciare care ies din sfera de competență a Ministerului Justiției, însă pot să fac informarea publică: a fost deja emis un mandat de european de arestare de către instanța de executare, Tribunalul București”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, notează România liberă.

„Vorbim despre un nou mandat european de arestare, care va urma cursul. Sunt convinsă că instanțele italiene vor analiza această solicitare și vă putem ține la curent pe măsură ce vom obține termene și pe măsură ce magistratul de legătură din Italia ne va putea furniza noi informații. Momentan, abia a fost emis mandatul de arestare”, a mai declarat ministrul Justiției, scrie România liberă.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova cere blocarea a noi site-uri în limba rusă.

„Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova solicită blocarea a peste 20 de site-uri rusești. Astfel, printr-un ordin al directorului SIS, din 24 octombrie, a fost completată lista surselor cu conținut online care «alterează, în condițiile stării de urgență, conținutul informațiilor difuzate în spațiul public, provenite de la autoritățile publice din statul aflat în conflict militar și recunoscut drept stat agresor» (…) Precizăm că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, SIS a blocat mai multe surse cu conținut online, promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență, printre acestea fiind www.sputnik.md și www.gagauznews.md, scrie RFI.

Seară liniștită!

 

Ne înarmăm was last modified: octombrie 24th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: