Începe vaccinarea în marile companii

20 apr. 2021
Vizualizari: 336

În așteptarea încheierii scandalului din coaliție și numirii unui nou ministru, la Ministerul Sănătății, prin Ordinul premierului, a fost înființat, luni, 19 aprilie, un grup de lucru însărcinat cu verificarea modalității de raportare a deceselor COVID-19.

„Fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a reclamat neconcordanțe în raportarea deceselor în două platforme dedicate, iar ca urmare, fostul secretar de stat Andreea Moldovan a dat, pe 12 aprilie, un ordin pentru formarea unui astfel de grup de lucru, însă această decizie «nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ», a anunțat ulterior Ministerul Sănătății”, relatează Libertatea.

„Din componența comisiei fac parte 7 persoane, se mai arată în comunicat. Este vorba despre reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național al Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale”, mai arată Libertatea.

În cercurile politice se vehiculează, deja, numele posibilului succesor al lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății, dar și faptul că fostul ministru ar putea rămâne consilier onorific în cadrul aceluiași minister.

„Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat la Ministerul Sănătății, ar putea fi nominalizată pentru postul de ministru de USR PLUS, existând mari șanse ca fostul ministru Vlad Voiculescu să fie consilier onorific al ministrului, potrivit unor surse din alianță. Ioana Mihăilă este medic endocrinolog, deține împreună cu soțul său o clinică medicală, a candidat la Primăria Oradea și, potrivit propriilor declarații, s-a înscris în PLUS din prima zi de existență a partidului. Ea deține mai multe terenuri și case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi și a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR în campania electorală”, relatează News.ro.

Și, tot la Ministerul Sănătății, secretarul de stat Andrei Baciu a semnat, luni, un ordin privind Lista națională a experților medicali, din care au fost retrase informațiile care „încălcau” regulamentul privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal.

„Ministerul precizează că, în prezent, lista care cuprinde experții medicali naționali «respectă toate prevederile legale în vigoare», scrie Agerpres.

Vor exista centre de vaccinare în companiile private, care vor avea astfel posibilitatea de a-și imuniza angajații la sediu, a declarat, marți, premierul Florin Cîțu. El a subliniat că vaccinul anti-COVID va fi cât mai accesibil, motivând că „o economie puternică are nevoie de oameni sănătoși”.

Presa scrie că premierul Florin Cîțu vrea să ofere marilor companii posibilitatea de a-și vaccina salariații în propriile centre.

„Companiile private vor avea posibilitatea să-și facă centre de vaccinare la sediu, să-și vaccineze angajații la sediu. Putem extinde și la familiile lor. Vom face vaccinul cât mai accesibil pentru fiecare cetățean. Dozele există, lumea trebuie să se vaccineze. Vreau să revenim la normalitate, știu ce potențial are această economie când revenim la normalitate. Dacă am reușit în condițiile îngrozitoare de anul trecut și acum să avem performanțe economice, vă dați seama ce poate face această economie după ce vom reveni la normalitate? Potențialul este imens și asta trebuie să ne împingă pe toți să revenim la normalitate. Ai nevoie și de oameni sănătoși pentru o economie puternică”, a transmis premierul Florin Cîțu, scrie Digi 24.

Bulgaria suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru femeile sub 60 de ani care prezintă un risc crescut de tromboză.

„Vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat femeilor sub 60 de ani cu risc crescut de tromboză și/sau diagnosticate cu trombocitopenie”, a declarat ministrul bulgar al Sănătății, Kostadin Angelov, scrie Cotidianul.

„Bulgaria a vaccinat circa 638.400 de persoane cu o primă doză, circa o treime dintre acestea cu vaccinul AstraZeneca, în una dintre cele mai lente campanii de vaccinare din UE. (…) Angelov a afirmat că persoanele care au primit deja o primă doză de vaccin AstraZeneca și nu au prezentat efecte adverse ar trebui să primească a doua doză din același vaccin.Cei care nu doresc să primească a doua doză de la AstraZeneca pot opta pentru un vaccin de la Pfizer-BioNTech după circa 84 de zile de la prima vaccinare, a mai spus ministrul”, mai arată Cotidianul.

Peste ocean,  Agenția americană a medicamentului (FDA) a oprit producția vaccinului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson (J&J).

„Gigantul farmaceutic declara la sfârșitul lui martie pentru AFP că a identificat, într-o instalație la Baltimore, în Maryland, gestionată de firma Emergent BioSolutions, un lot de doze «care nu erau conforme standardelor de calitate». Johnson & Johnson nu a precizat atunci cantitatea de doze vizate. Cotidianul The New York Times (NYT) a scris ulterior că este vorba despre un lot de 15 milioane de doze. Emergency BioSolutions a anunțat într-un dosar transmis luni Securities and Exchange Commission (SEC), organismul federal de control al pieței financiare, că FDA a cerut la 16 aprilie o suspendare a producției vaccinului J&J la Baltimore, în așteptarea unei inspecții”, relatează Adevărul.

Monedele digitale câștigă teren. Banca Angliei și Trezoreria Regatului Unit intenționează să lanseze o monedă digitală care ar urma să poarte denumirea de „Britcoin”.

„«Înființăm un grup operativ între Banca Angliei și Trezoreria britanică pentru a coordona activitățile experimentale privind o potențială monedă digitală bancară centrală», a afirmat ministrul de Finanțe din Guvernul Regatului Unit, Rishi Sunak la o conferință a industriei financiare. Curând după aceea, el a răspuns cu un singur cuvânt – «Britcoin» – la mesajul de pe Twitter al Trezoreriei, care anunța înființarea grupului operativ”, relatează Digi 24.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Începe vaccinarea în marile companii was last modified: aprilie 20th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: