Se reiau concursurile de admitere în magistratură

9 iul. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
269 views

Deschidem Revista din această seară cu alegerile anticipate care vor avea loc la Sofia, în această duminică. Așa cum s-a întâmplat și la București, la ultimele alegeri parlamentare, când rezultatele obținute de AUR au surprins clasa politică, și în țara vecină un partid nou este pe punctul de a produce o surpriză de proporții.

„Noul partid anti-sistem din Bulgaria, «Există un Astfel de Popor» (ITN), condus de un cântăreț și moderator de talk-show-uri, a ajuns pe primul loc într-un sondaj realizat înainte de alegerile anticipate de duminică”, relatează Reuters, citată de Digi24.

„În cel mai nou sondaj realizat înainte de alegerile care vor avea loc în 11 iulie, ITN a depășit cu 0,3% formațiunea GERB, aflată până acum la guvernare și și-a mărit considerabil procentul electoral față de alegerile din aprilie – 21,8% față de cele 17,7 obținute anterior. ITN a fost surpriza alegerilor din aprilie, clasându-se pe locul doi și depășind Partidul Socialist, unul dintre partidele tradiționale bulgare. GERB a cunoscut o scădere în intențiile de vot – la alegerile din aprilie s-a clasat pe primul loc cu 26,2%, însă nu a reușit să formeze un Guvern. Sondajul a fost realizat de casa de sondare Alpha Research din Sofia și arată că, deși sprijinul pentru mai multe formațiuni anti-sistem a crescut, ele nu ar putea, totuși, să formeze un Guvern”, mai scrie Digi24.

La București, România liberă scrie despre alte alegeri, la fel de dificile, de această dată, în PNL, principalul partid de guvernământ.

„Odată cu încheierea alegerilor din filialele bucureștene ale PNL, se pare că majoritatea liberalilor din Capitală nu îl susțin pe premierul Florin Cîțu. Balanța înclină în acest moment în favoarea actualului lider al PNL, Ludovic Orban, iar Ciprian Ciucu, unul dintre susținătorii săi, se înscrie în cursa pentru filiala București, cu șanse importante de câștig. (…) Pe de altă parte, la nivel de zvon, în PNL circulă informația că Rareș Bogdan, susținător al lui Florin Cîțu, ar vrea să intre în cursa pentru PNL București, împotriva lui Ciucu. În ceea ce privește președinții, patru dintre cele șase filiale bucureștene merg cu Ludovic Orban: Sebastian Burduja (sectorul 1), Antonel Tănase (sectorul 3), Dan Meran (sectorul 5) și Ciprian Ciucu (sectorul 6)”, notează România liberă.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură.

Pentru stabilirea bunei reputații s-a eliminat criteriul referitor la «impactul negativ asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză» și prevederea potrivit căreia verificările privind îndeplinirea condiției bunei reputații se vor face cu respectarea legislației în vigoare. Prevederile referitoare la stabilirea bunei reputații au fost eliminate pentru numirea fără concurs sau examen în funcțiile vacante de judecător sau procuror sau la reîncadrarea în funcția de judecător, procuror ori magistrat-asistent pentru că «normele propuse spre modificare nu fac obiectul legii cu caracter temporar», scrie Agerpres.

Presa mai notează despre o schimbare importantă în cabinetul Cîțu. Premierul Florin Cîțu l-a revocat din funcție pe ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor, precum și decretul pentru preluarea interimară a portofoliului de către premierul Florin Cîțu. Decretul a fost publicat joi după-amiază în Monitorul Oficial”, scrie România liberă.

„Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe revocat de premierul Florin Cîțu, a explicat că și-a făcut treaba la minister cu rezultate vizibile, apreciate de multe ori chiar și de șeful Guvernului. El a adăugat că i-a spus prim-ministrului că nu are motive întemeiate să demisioneze din funcție”, mai notează România liberă.

„Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că a fost deranjat de faptul că premierul Florin Cîțu a invocat că a avut acordul său pentru revocarea lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor pentru că acesta nu a existat”, mai notează România liberă.

Libertatea scrie despre cine ar putea ocupa portofoliul Finanțelor.

„Pe lista posibililor miniștri sunt trei nume. Unul dintre ele, Robert Sighiartău, se numără printre susținătorii declarați ai lui Cîțu în bătălia pentru șefia PNL. (…) Abia pe 23 august, Cîțu va veni cu o propunere de ministru pe care o va supune validării Biroului Politic Executiv al PNL, înainte de a o trimite președintelui Klaus Iohannis. În acest moment, liberalii au trei variante: secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, deputata Gabriela Horga și Dan Vîlceanu, liderul liberalilor din județul Gorj, conform surselor”, arată Libertatea.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a prezentat, joi, în ședința de Guvern, în primă lectură, Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind aprobarea metodelor de intervenție pentru specia urs brun.

„«Echipele vor fi formate din reprezentantul Primăriei, medicul veterinar, jandarmi și personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului forestier. Membrii echipei vor lua deciziile prin majoritate simplă, iar intervențiile vor fi graduale», a explicat ministrul Mediului. Îndepărtarea trebuie să fie prima soluție, tranchilizarea și relocarea sunt următoarele soluții, iar împușcarea sau extragerea prin eutanasiere reprezintă ultima soluție. Ministrul Tanczos Barna a mai spus că ultima soluție se aplică doar dacă soluțiile anterioare au dat greș, iar exemplarul constituie un risc real și iminent la siguranța cetățenilor, dacă pune în pericol echipa de intervenție sau dacă animalul este rănit. Puii vor fi duși în centre de reabilitare pe cheltuiala Ministerului Mediului, iar eutanasierea sau împușcarea vor fi făcute de gestionari sau de Garda Forestieră. Trofeele astfel obținute vor rămâne în proprietatea statului”, notează Cotidianul, analizând Proiectul de Ordonanță.

Seară frumoasă!

Se reiau concursurile de admitere în magistratură was last modified: iulie 9th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter