Fără modificări de frontieră în Balcani

23 apr. 2021
Vizualizari: 276

Vaccinarea pare să fie cheia actualei coaliții, dar și unul dintre obiectivele importante. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, afirmă că peste 1,3 milioane de persoane din categoriile vulnerabile au fost vaccinate, ceea ce reprezintă aproape 30%.

În valoare absolută, vorbim de aproape 700.000 de persoane vaccinate peste 65 de ani. Incluzând și celelalte categorii de persoane vulnerabile, vorbim de peste 1.300.000 de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă un procent de aproape 30%, de persoane vulnerabile vaccinate”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, joi seară, la Digi 24, scrie G4 Media.

„Nu vrem să mergem să vaccinăm cifre, să atingem cifre, noi vrem să protejăm sănătatea oamenilor, a individului. Nu vaccinăm cifre, noi vaccinăm oameni și, de fapt, protejăm familii în felul acesta, evităm drame, asta înseamnă efectul de imunitate de grup. Ne dorim să creștem accesul la vaccinare al celor vulnerabili, al celor vârstnici, care chiar dacă, din punct de vedere epidemiologic, într-o localitate izolată riscul este mai mic, dar acolo dacă apare o infecție riscul de evoluție nefavorabilă, de transformare într-un focar este foarte crescut. Or, în localitățile în care și accesul la servicii medicale este redus, trebuie să facem orice ține de noi să prevenim aceste cazuri, mai ales într-o populație îmbătrânită”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță, mai arată G4 Media.

Rămânând în sfera vaccinării, notăm declarația ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care anunță că mai puțin de jumătate din personalul din învățământ s-a vaccinat.

„De mai bine de două săptămâni, progresele sunt foarte lente, tocmai de aceea ne mobilizăm. Ieri am avut o videoconferință cu toți inspectorii școlari județeni și inspectorii generali adjuncți în care am solicitat ca element de sprijin fiecare școală să desemneze o persoană care să acorde asistență tehnică pentru înscrierea în platforma de vaccinare a celor care doresc acest lucru. Am constatat că sunt foarte mulți colegi care – tot vorbim de digitalizare și de predarea online – care au dificultăți în a se înscrie într-o platformă și nu sunt doar în mediul rural. Acești colegi care au dificultăți trebuie să fie asistați de persoane care sunt capabile să facă acest lucru și am solicitat ca în fiecare școală să fie desemnată o astfel de persoană”, a declarat ministrul Educației, joi seară, la Digi 24, scrie News.ro.

Ministrul susține că a primit somații pentru a renunța la campania „Vaccinare și testare pentru învățare”, care a fost inițiată în țară și care mai are de ajuns în nouă județe.

„Am fost somați imperativ, avem sute de mesaje mai mult sau mai puțin oficiale, primite pe adresa ministerului, pe adresa personală, pe toată căile de comunicare, pentru a întrerupe această campanie. Nu vom întrerupe această campanie. Îmi pare rău că dezamăgesc un număr importat de persoane care au trimis aceste mesaje, nu vom întrerupe această campanie pentru că dorim să aducem la cunoștința celor din școli elemente despre importanța și necesitatea vaccinării, nu dorim să obligăm pe nimeni, în niciun fel, dar suntem datori să promovăm încrederea în sistemul medical, să promovăm încrederea în progresele științei. (…) Nu o să pun accentul pe partea de amenințare a acestor mesaje, dar sunt sute de mesaje, probabil mii”, a afirmat ministrul, mai notează News.ro.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) rămâne în actualitate. Ce va obține România de la Bruxelles prin intermediul acestui plan? – este una dintre întrebările pe care și le pune opoziția. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că va propune colegilor din partid declanșarea unei greve parlamentare, dacă Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu va fi prezentat în Parlament.

„Dacă nu vor veni cu Planul Național de Redresare și Reziliență să-l prezinte în Parlament, (…) am să propun colegilor mei să intrăm în grevă parlamentară. Mai exact, vom fi în Parlament, la grupurile parlamentare, vom participa la comisii, nu vom mai participa la plen. Iar domnul Iohannis să-și gestioneze Guvernul său și Parlamentul său fără Opoziție în plenul Parlamentului (…). Nu vom participa la votul final. La primul BPN voi propune colegilor mei acest lucru”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3, scrie Agerpres.

În plină criză la granița Ucrainei cu Rusia, în Balcani se vehiculează noi idei de modificare a frontierelor. Germania, unul dintre cei mai influenți lideri europeni, prin ministrul său de externe, Heiko Maas, respinge ferm o retrasare a frontierelor în regiunea Balcanilor de Vest de-a lungul unor linii etnice.

„Ideea a apărut într-o notă diplomatică neoficială a Uniunii Europene, care i-a alarmat pe bosniaci. Aceștia au perceput-o ca pe o amenințare la adresa unității teritoriale a țării lor, la două decenii după ce conflictele etnice au dus la izbucnirea războiului în regiune. Nota, consultată de Reuters, sugera că prin crearea Serbiei Mari, Albaniei Mari și a Croației Mari s-ar putea soluționa tensiunile naționale ce obstrucționează integrarea europeană în regiune. (…) Informațiile din respectiva nota diplomatică au fost scurse inițial în presa slovenă”, relatează Agerpres, citând surse externe.

„Ideea că lucrurile pot fi rezolvate (prin trasarea unor) linii noi pe hartă nu este doar nerealistă, dar chiar inițierea acestei discuții este periculoasă”, a declarat ministrul german Maas reporterilor din Priștina, Kosovo, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Fără modificări de frontieră în Balcani was last modified: aprilie 23rd, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: