Roşia Montană, inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO

28 iul. 2021
Vizualizari: 290

Candidatura sitului Roșia Montană la includerea în Patrimoniul Mondial al UNESCO a fost admisă marți, fără obiecții și fără amendamente. Președintele României a salutat această decizie.

„«Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei», se arată în mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis pe Facebook”, relatează Digi24.

Compania minieră Gabriel Resources, care este în proces cu statul român din cauza opririi exploatării de aur de la Roșia Montană, spune că înscrierea acestui sit în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană.

„Aplicația și înscrierea UNESCO sunt în mod fundamental în contradicție cu obligațiile României în temeiul tratatelor sale de investiții în legătură cu investițiile Gabriel, iar aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu aproba proiectul sub nicio circumstanță”, arată Gabriel Resources într-un comunicat redat de G4Media, scrie Digi24.

„O licență de exploatare a zonei fusese eliberată de statul român companiei canadiene Gabriel Resources în 1999. În 2013, canadienii au fost la un pas să primească undă verde pentru demararea activităților miniere, însă protestele de stradă au determinat statul român să oprească orice demers în acest sens. Compania a dat statul român în judecată în 2017 și cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea exploatării de la Roșia Montană. Decizia Curții de arbitraj de la Washington, în procesul statului român cu firma Gabriel Resources, încă nu a fost pronunțată, fiind așteptată abia la începutul anului viitor”, mai notează Digi24.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni, 26 iulie, o hotărâre prin care sunt propuse noi măsuri de relaxare începând de la 1 august.

„De la 1 august, potrivit propunerilor CNSU, la evenimentele private, precum nunțile, botezurile, mesele festive sau parastasele, pot participa cel mult 150 de persoane în spații deschise sau maxim 100 de persoane în spații închise dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5:00-2:00. (…) În localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, evenimentele private se vor putea organiza cu participarea a maximum 200 de persoane în spații deschise sau cu participarea a maximum 150 de persoane în spații închise, cu respectarea acelorași reguli. Evenimentele private se pot desfășura cu participarea a cel mult 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5:00-2:00”, scrie Libertatea.

„Concret, CNSU propune ca de la 1 august, activitățile culturale, artistice și de divertisment să se poată desfășura în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, care trebuie să poarte măști de protecție. În localitățile în care au loc aceste evenimente, incidența cumulată la 14 zile a cazurilor de coronavirus trebuie cuprinsă între 2 și 3/1.000 de locuitori, iar participanții trebuie să fie vaccinați cu schema completă, să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau dovada că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. În localitățile în care rata incidenței cazurilor de coronavirus este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, activitățile culturale, artistice și de divertisment în spații deschise pot fi organizate cu participarea a până la 75.000 de persoane, care trebuie să prezinte dovada vaccinării, testării sau vindecării de COVID-19”, mai notează Libertatea.

„«În luna septembrie s-ar putea lua decizia administrării unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19», anunță Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare”, scrie România liberă.

„A treia doză ar fi destinată personalului medical și pacienților de peste 65 de ani“, mai notează România liberă.

Presa scrie și despre situația din Sectorul 1, acolo unde, după ce a fost declarată stare de alertă, edilul continuă lupta cu Romprest în instanță.

„Consiliul Local Sector 1 a aprobat, în ședința de marți, proiectul de hotărâre, cu trei amendamente ale PNL, prin care este mandatată Clotilde Armand, primar al Sectorului 1, să demareze o acțiune în instanță de reziliere a contractului cu Romprest. Edilul a precizat că «dincolo de linșajul mediatic, dincolo de jignirile și calomniile împotriva mea, după lungi bătălii», consilierii i-au acordat posibilitatea să ceară în justiție rezilierea acestui contract cu Romprest”, notează News.ro.

Alianța pentru Unirea Românilor vrea să elaboreze un pachet legislativ care să limiteze reprezentarea sau promovarea în rândul minorilor a homosexualității și a schimbării de sex.

„AUR susține familia și valorile creștine. Activiștii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și în grădinițele din România. Vrem să ferim copiii românilor de expunerea la o propagandă nepotrivită pentru vârsta lor”, a arătat Claudiu Târziu, copreședinte AUR, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Roșia Montană, inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO was last modified: iulie 28th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: