Reforma în administraţia publică nu mai poate fi amânată

18 aug. 2023
Vizualizari: 196

Tot mai mult în ultimele zile presa scrie despre deficitul bugetar și urmările unei rectificări așteptate de fucționarii din instituțiile bugetare. Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă susținute în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud, că rectificarea bugetară nu poate avea loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale și de reducere a cheltuielilor, altfel România riscă să atingă un deficit bugetar de 7%.

„Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliția trebuie să fie foarte pragmatică și este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliției de guvernare și sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, așa cum a afirmat domnul prim-ministru, și măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea și responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%. Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar și, chiar dacă vom ieși cam șifonați la sfârșitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a afirmat ministrul Boloș, scrie Agerpres.

Ministrul a precizat că, în opinia sa, măsurile din „ordonanța austerității” ar trebui adoptate în luna septembrie, un prim obiectiv fiind evitarea riscului de suspendare a fondurilor europene.

„Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România și, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puțini șefi la bani. Sunt peste 16.000 de șefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt șefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puțini, să avem mult mai puțină birocrație, să avem o mult mai bună chibzuință a utilizării banului public, pentru că nu poți să ceri impozite și taxe la omul amărât, care își plătește contribuția la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuțiile sociale, și după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o țopăială și un dezmăț, care nu pot să meargă la infinit”, a precizat ministrul Finanțelor, mai notează Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a adus, vineri, precizări despre vizita sa și a unor miniștri la Bruxelles și despre dialogul pe care îl vor avea cu Comisia Europeană, pentru „închiderea” unor jaloane din PNRR.

„Am văzut o întreagă dezbatere publică legată de vizita mea și a unor miniștri din Guvern la Bruxelles. De aceea aș dori să fiu foarte clar cu această ocazie. Premierul României și miniștrii din Guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc și nici nu execută ordinele nimănui. Avem un dialog normal cu Comisia Europeană, care vizează închiderea anumitor jaloane din PNRR. Automat, vizează și atragerea mai multor miliarde de euro pentru sprijinirea populației. Este un demers normal pe care, cu sinceritate vă spun, Guvernul României ar fi trebuit deja să-l fi făcut”, a declarat Premierul Ciolacu, scrie News.ro.

Premierul Ciolacu a precizat discuțiile ce urmează a fi purtate de miniștri la Bruxelles.

„Concret, ministrul Muncii, doamna Bucura – Oprescu, va merge pe 28 august pentru a discuta despre jalonul legat de pensiile speciale, după decizia CCR, un lucru cât se poate de normal. Domnul ministru de Finanțe, Marcel Boloș, va merge pentru o discuție despre jaloanele referitoare la reforma fiscal-bugetară. Ele sunt trecute ca și jaloane în PNRR în următoarele cereri de plată. Nici nu se duce domnul ministru să ceară acceptul cuiva, a unor….Cred că ipocriții care stau câteodată cu mâna întinsă după voturi să-și aducă aminte ce reforme și ce jaloane au trecut în PNRR, când au zis că vor fi scoase excepțiile din Codul Fiscal al României”, a mai afirmat Premierul, notează News.ro.

„De asemenea, o să meargă și domnul Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, care are de închis până pe 31 august renegocierea PNRR și planul REPowerEU. Concret, ne propunem să obținem la REPowerEU peste 1,1 miliarde de euro, bani care să fie direcționați direct către populație pentru achiziția de panouri fotovoltaice astfel încât românii în viitor să plătească cât mai puțin la facturile de curent. Este un program ambițios care acoperă întreaga Românie”, a mai spus premierul scrie News.ro.

Omenirea nu a scăpat încă de COVID. AFP și Reuters scriu despre o nouă variantă a acestui virus.

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile sanitare din Statele Unite au anunțat vineri că monitorizează îndeaproape o nouă variantă a virusului aflat la originea COVID-19, chiar dacă «deocamdată este necunoscut impactul potențial al numeroaselor mutații ale ei»”, transmit AFP și Reuters, citate de Cotidianul.

„OMS a decis să clasifice noua variantă «în categoria variantelor monitorizate din cauza numărului foarte mare (peste 30) de mutații ale genei Spike», a scris organizația în buletinul epidemiologic dedicat COVID-19 și difuzat în noaptea de joi până vineri. Proteina Spike este cea care conferă virusului aspectul său «țepos» și îi permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele gazdei. Până în prezent, această nouă variantă a fost detectată doar în Israel, Danemarca și SUA”, relatează Cotidianul.

„Un incendiu de proporții a cuprins terminalul de păcură de la Novorossiisk, unul dintre cele mai mari porturi rusești de la Marea Neagră, situat la aproximativ 172 km de Crimeea”, relatează The Guardian, notează News.ro.

„Deocamdată nu este clar dacă incendiul a izbucnit în urma unui atac ucrainean cu drone, în contextul în care au existat mai multe astfel de atacuri pe teritoriul Rusiei în ultima zi. Terminalul, care are o capacitate de 119.000 de metri cubi și furnizează aproximativ 5 milioane de tone de păcură pe an, este principalul centru de export de petrol al Rusiei în regiune”, relatează News.ro.

Și tot vineri dimineață, o dronă ucraineană a lovit o clădire din Moscova, provocând o explozie.

„Primarul Serghei Sobianin a afirmat că apărarea anti-aeriană a doborât drona, iar resturile acesteia au căzut pe Centrul Expo din oraș. Acesta este cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra capitalei Rusiei. Atacul a avut loc în jurul orei locale 4.00 (1.00 GMT), a afirmat ministerul Apărării din Rusia, pe Telegram. Acesta a arătat că, după ce a activat sistemele de apărare anti-aeriană ale orașului, drona «și-a schimbat traiectoria de zbor», căzând pe o clădire non-rezidențială de pe malul Krasnopresnenskaya, o zonă a Moscovei unde au sediul mai multe clădiri guvernamentale”, relatează News.ro.

În presa ultimelor săptămâni s-a discutat foarte mult despre trimiterea unor avioane F16 în Ucraina și posibilele reacții pe care le-ar putea avea Moscova. Vineri, Reuters confirma decizia SUA de a sprijini Ucraina în apărarea teritoriului național cu avioane F16.

„Statele Unite sunt de acord cu trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Țările de Jos în Ucraina pentru a o ajuta să se apere de invadatorii ruși de îndată ce se finalizează instruirea piloților”, transmite Reuters, care citează un oficial american, scrie RFI.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Washingtonul a transmis Danemarcei și Țărilor de Jos asigurări oficiale că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer a unor avioane F-16 pentru ca acestea să ajungă în Ucraina când piloții vor fi antrenați, a spus oficialul. Danemarca și Țările de Jos au cerut recent aceste asigurări deoarece SUA trebuie să aprobe transferul avioanelor militare de la aliații săi în Ucraina. (…) Secretarul de stat american Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi danez și olandez asigurându-i că cererile vor fi aprobate, a adăugat oficialul american”, relatează RFI.

Seară liniștită!

 

Reforma în administrația publică nu mai poate fi amânată was last modified: august 18th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: