Vom avea o nouă taxă de solidaritate?

20 ian. 2023
Vizualizari: 341

Întâlnirea liderilor lumii de la Davos ține azi prima pagină a presei europene.

Agerpres scrie azi despre întrevederea bilaterală a ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul din Austria, Alexander Schallenberg, în marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos, discuțiile ce au vizat aderarea României la Spațiul Schengen.

„Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului austriac apelul părții române la o atitudine constructivă de cooperare, de reconsiderare a poziției adoptate anterior și de avansare pe calea angajamentului spre dialog și deschidere din partea Austriei pentru identificarea, în perioada următoare, de soluții pentru depășirea situației de blocaj determinate de poziția nefondată a Austriei”, arată MAE, scrie Agerpres.

„Ministrul Aurescu a asigurat că România va continua să fie o parte a soluției pentru consolidarea securității și protejarea eficientă a frontierei externe a Uniunii Europene, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. De asemenea, a subliniat că aderarea României este în avantajul Austriei, deoarece cu cât frontiera externă a UE – în cazul de față a României – este mai departe de frontierele Austriei, cu atât aceste frontiere sunt mai sigure și mai protejate”, mai arată Agerpres.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declară că este nevoie de o taxă de solidaritate pentru averile acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri „cu adevărat nesimțite”.

„Taxarea bogăției și a companiilor cu profituri-record în urma pandemiei și a războiului din Ucraina este o preocupare a tuturor liderilor lumii, dezbătută în aceste zile la Forumul Mondial de la Davos. Asta arată că PSD a acționat corect când a impus în Coaliție taxa de solidaritate în energie și că este cât se poate de legitimă dezbaterea despre impozitarea marilor averi și a profiturilor exagerate. Cred cu tărie că în România este nevoie de o taxă de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă averi acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri cu adevărat nesimțite”, a scris Marcel Ciolacu, joi, pe Facebook, scrie Agerpres.

„Voi propune mediului de afaceri din România să discutăm cu franchețe despre acest subiect în următoarele luni pentru a ajunge la o soluție fezabilă, care să producă atât mai multă solidaritate socială, cât și mai multă justețe economică”, a menționat liderul PSD, mai arată Agerpres.

Într-un interviu acordat Reuters, la Davos, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cere aliaților să o sprijine în consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Moldovei, în condițiile în care războiul face ravagii în Ucraina.

„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană. Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi unele”, a spus Maia Sandu, în interviul acordat Reuters, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, scrie News.ro.

„Maia Sandu a spus că bugetul militar al țării a fost majorat, iar guvernul discută cu UE despre sisteme de apărare aeriană, discuții în acest sens având loc, pe bază bilaterală, și cu aliații din NATOȚ”, notează News.ro. 

Președintele Republicii Moldova a denunțat, totodată, eforturile de destabilizare ale Rusiei.

„Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din Moldova și partide pro-ruse cu obiectivul de a da jos guvernul, parlamentul și președinția și nu înseamnă că a renunțat, dar până acum am reușit să menținem stabilitatea”, a mai declarat Președintele Maia Sandu.

„Președinta Republicii Moldova a vorbit și despre eforturile țării de a scăpa de dependența de gazul rusesc, în timp ce se confruntă cu întreruperi de energie electrică cauzate parțial de atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vecine, dar și cu reduceri ale livrărilor de către furnizorul de gaz rusesc Gazprom”, mai scrie News.ro.

În Franța, un proiect de lege, prin care se dorește reforma pensiilor și care prevede, printre altele, mărirea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, a scos peste un milion de cetățeni francezi în stradă, fiind înregistrate confruntări cu forțele de ordine.

„Cel puțin un milion de persoane au participat la protestele organizate joi în numeroase orașe din Franța față de reforma pensiilor și deteriorarea nivelului de trai, anunță Ministerul francez de Interne, în timp ce premierul Elisabeth Borne pledează pentru continuarea dialogului cu sindicatele. Ministerul francez de Interne a anunțat că, potrivit estimărilor, 1.120.000 de persoane au participat la proteste, dintre care 80.000 la Paris, informează cotidianul Le Figaro, scrie Agerpres. Însă sindicatele susțin că au avut loc aproximativ 200 de proteste în zeci de orașe, iar numărul participanților a depășit două milioane, fiind aproximativ 400.000 de protestatari la Paris.La Paris și Lyon au avut loc confruntări între manifestanți și agenții forțelor de ordine, iar zeci de protestatari violenți au fost reținuți. În afară de Paris și Lyon, au avut loc proteste în Toulouse, Marsilia, Nantes, Montpellier, Perpignan, Orleans, Lille, Bordeaux și Strasbourg”, relatează România liberă.

Armata rusă a continuat vineri ofensiva prin bombardamente susținute pe frontul de est.

„Armata rusă a supus regiunea Zaporojie unui bombardament intens în ultimele 24 de ore, unde s-au înregistrat un număr record de 224 de lovituri. Pe fondul unei posibile ofensive rusești în următoarea perioadă, Statele Unite au anunțat un nou ajutor consistent pentru Ucraina. Americanii vor trimite sute de blindate, dar nu și tancurile grele M1 Abrams”, scrie Libertatea.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, la o reuniune a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei din Germania, că SUA vor sprijini Ucraina.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Acesta este un moment crucial pentru Ucraina într-un deceniu decisiv pentru lume, așa că vom sprijini ca Ucraina să se apere atât timp cât este nevoie”, a spus Lloyd Austin, scrie Libertatea.

„Acum știm că Rusia rămâne înclinată spre agresiune și cucerire. Iar forțele ruse și-au sporit atacurile oribile, ucigând mulți ucraineni nevinovați. Am văzut din nou cruzimea alegerii de război a Rusiei cu doar câteva zile în urmă în orașul Dnipro”, a mai arătat secretarul american, notează Libertatea.

 Seară liniștită!

 

Vom avea o nouă taxă de solidaritate? was last modified: ianuarie 20th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: