A fost aprobat acordul UE privind limitarea consumului de gaze

27 iul. 2022
Vizualizari: 487

Europa a ajuns la un acord privind limitarea consumului gazelor în UE după criza provocată de reducerea livrărilor de către Rusia. Miniștrii Energiei au aprobat o propunere pentru ca toate țările UE să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% din august până în martie.

„Țările Uniunii Europene au aprobat marți (26 iulie) un plan de urgență pentru a reduce cererea de gaze, după ce au încheiat acorduri de compromis pentru a limita cererile pentru unele țări, în timp ce se pregătesc alte reduceri suplimentare ale aprovizionării rusești. Europa se confruntă cu o presiune crescută a crizei gazului, de miercuri, când compania rusă Gazprom GAZP. MM a declarat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate”, scrie România Liberă.

„Astăzi trimitem un semnal puternic, nu numai lui (Președintelui rus) Vladimir Putin, care din nou nu a reușit să împartă Uniunea Europeană, ci, cel mai important, și nici pe cetățenii noștrii”, a declarat ministrul ceh al Comerțului și Industriei, Jozef Sikela, într-o conferință de presă, potrivit Reuters, citată de România liberă.

„Decizia de astăzi ne asigură că nu va trebui să ne confruntăm cu consecințe dramatice în timpul iernii, cum ar fi deficitul de gaze sau creșterile de preț”, a mai spus oficialul european, scrie România liberă.

Ungaria califică „inaplicabil” acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit reducerea cu 15% a consumului de gaz natural – cu excepții pentru unele state membre – înțelegere care survine unei noi diminuări a livrărilor de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1. Ungaria este singura țară UE care a votat împotriva acordului.

„Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă și dăunătoare, care ignoră complet interesele naționale”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de AFP, potrivit Adevărul.

„Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile și companiile nu-l pot folosi? Este o inepție”, a mai adăugat oficialul maghiar, scrie Adevărul.

La București, după o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că țara noastră va beneficia de o largă susținere din partea SUA în derularea unor programe pentru îmbunătățirea capacității energetice.

„Țara noastră are parte de o largă susținere din partea SUA. Astăzi am avut o serie de întâlniri de lucru cu mai mulți membri ai Departamentului de Stat. M-am întâlnit cu C.S. Eliot Kang – Assistant Secretary – Bureau of International Security and Nonproliferation – Department of State. Experiența lui în domeniul energiei nucleare ne-a oferit baza unui dialog consistent și aplicat pe proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dar și pe marginea SMR-urilor. La discuții a participat și Justin Friedman – Senior Advisor – U.S. Department of State, care a fost prezent în România în luna mai când am anunțat că amplasamentul primului reactor modular mic (SMR), din România, va fi amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești. Am primit asigurări că țara noastră are tot suportul pentru dezvoltarea programului nuclear civil”, a scris, marți seară, pe Facebook, ministrul Enegriei, scrie Adevărul

„Totodată, am vorbit de soluțiile pentru întărirea securității energetice și actualul context geopolitic. Și nu în ultimul rând, în cadrul dialogului purtat cu Amos Hochstein – presidential Coordinator for Energy Security – am evidențiat faptul că ne dorim să finalizăm etapa de finanțare a reactoarelor 3 și 4 până la finalul acestui an, iar suportul financiar al partenerilor americani este unul foarte important. El ne-a transmis că urmărește cu atenție stadiul proiectului construirii celor două noi reactoare de la Cernavodă și a primului reactor modular de mici dimensiuni și SUA vor oferi tot suportul necesar pentru a fi finalizate”, a mai transmis ministrul Popescu, notează Adevărul.

Presa mai scrie că Guvernul a găsit soluții pentru finanțarea societății Cupru Min. Anunțul a fost făcut de ministrul Florin Spătaru.

„Cupru Min va primi peste 43 de milioane de lei pentru investiții, după ce ministerul a inițiat un memorandum privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care promovează ca Societatea Cupru Min SA să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanțare a investițiilor și de susținere a producției”, notează România liberă.

Presa scrie că Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 90/2022 privind posibilitatea amânării ratelor la creditele bancare.

„Perioada pentru care se acordă facilitățile de suspendare și amânare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane acordate debitorilor de către creditori din creditele ipotecare se stabilește pe baza opțiunii debitorului și este cuprinsă între una și nouă luni, conform normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 90/2022 privind posibilitatea amânării ratelor la creditele bancare. (…) Poate fi suspendată rambursarea ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente numai pentru creditele care îndeplinesc următoarele condiții cumulative: au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv; data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligațiilor de plată; nu au înregistrat restanțe în ultimele șase luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată”, relatează Cotidianul.

Rusia anunță că va organiza la sfârșitul lunii august exerciții militare de amploare în estul țării, continuând antrenamentul regulat al trupelor, în pofida acțiunilor din Ucraina.

„Ministerul rus al Apărării a precizat că exercițiul Vostok 2022 (Est 2022), programat pentru perioada 30 august-5 septembrie, va implica manevre de trupe în 13 poligoane de tragere din Districtul Militar de Est”, potrivit AP, citată de Cotidianul.

Acest anunț amintește oarecum de anunțurile privind exercițiile la granița Ucrainei făcute de Rusia înaintea declanșării războiului.

 „Ministerul a precizat că vor participa trupe din țări străine nespecificate. Trupele ruse și chineze au luat parte anul trecut la o serie de manevre militare comune, reflectând legăturile militare tot mai strânse dintre Moscova și Beijing. Ministerul a respins acuzațiile potrivit cărora mobilizează trupe pentru a-și întări forțele din Ucraina, menționând că ‘doar o parte a armatei ruse a fost implicată în operațiunea militară specială”, mai scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

A fost aprobat acordul UE privind limitarea consumului de gaze was last modified: iulie 27th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: