Ironiile lui Viktor Orban

24 iul. 2023
Vizualizari: 441

După primirea călduroasă făcută de Premierul Ciolacu lui Viktor Orban, acesta, în tradiționalul său discurs de la Școala de Vară de la Băile Tușnad, ironizează autoritățile de la București pentru pretențiile pe care le-au avut, potrivit documentelor diplomatice trimise.

„Anul acesta, MAE din România, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a zis despre ce am voie să vorbesc, ce nu am voie și ce trebuie să evit. Într-un document oficial ne-au zis, vă fac cunoscut acest lucru. Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot aduce atingere simbolurilor naționale, bine, putem să convenim asta. Însă îi salut pe prietenii noștri care au venit cu steaguri maghiare și secuiești. Să nu vorbim despre drepturile minorităților. Nici despre asta nu voi vorbi, ci doar afirm că ele există și ar trebui să le aibă maghiarii care trăiesc aici. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritorial-administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc, însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești. De exemplu, să nu punem în lumină proastă valorile occidentale. Valorile occidentale înseamnă migrație, LGBT și război”, a afirmat Premierul Ungariei, notează Adevărul.

„După atingerea unor teme sensibile, a trecut la laude la adresa Chinei, despre care a zis că ar trebui considerată ca egala Statelor Unite, mai ales că a depășit statul occidental la numeroase capitole. «Dominanța americană se restrânge încontinuu», a subliniat Orban, care a cântat și prohodul UE, dacă nu știe să gestioneze fluxurile de migrațiune și schimburile economice. De altfel, cu o zi înainte, Bence Tuzson, secretar de stat din echipa lui Orban, vorbea de dezintegrarea UE, dacă mai încearcă să-și impună voința în fața statelor membre ale UE. În retorica anti-Occident, Orban le-a bătut obrazul anglo-saxonilor fiindcă în urmă cu 80 de ani «i-au dat rușilor», cu care nu erau atât de «mofturoși» ca în prezent”, mai scrie Adevărul.

„România are un premier nou, să trăiască, la mulți ani! Un premier, o nouă șansă. De când sunt prim-ministru, este al 20-lea premier român”, a mai declarat Orban, conform unei traduceri neoficiale, scrie News.ro.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, i-a mulțumit, într-o scrisoare, Premierului român, Marcel Ciolacu, pentru întrevederile recente pe care le-au avut la București și pentru că a asigurat ca Universitatea de vară de la Băile Tușnad să se desfășoare în bune condiții.

„Aș dori să vă mulțumesc pentru că m-ați primit la București. Vă mulțumesc dumneavoastră și autorităților române pentru că ați asigurat securitatea Universității de vară de la Băile Tușnad și pentru că ați făcut posibil ca discursul meu de astăzi să se desfășoare în mod pașnic și fără tulburări”, i-a scris Viktor Orbán omologului său român, notează News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru modificarea art. 118 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

„Actul normativ stabilește posibilitatea de a depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul, în prezent plângerea fiind depusă la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”, scrie Agerpres.

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede legea, mai arată Agerpres.

„În deschiderea Campionatului Mondial de Natație din Japonia, David Popovici a primit premiul pentru «Cel mai bun înotător din lume la masculin 2022», acordat de Federația Internațională, World Aquatics”, relatează Gazeta Sporturilor, citată de Libertatea.

„Popovici a fost premiat înainte de prima sesiune de seară de la Fukuoka. El urmează să concureze în Japonia în probele de 100 și 200 metri liber. Pentru premiul acordat de World Aquatics au votat foști înotători, oficiali, sportivi de top și jurnaliști. Nominalizații au fost David Popovici, francezul Leon Marcand, maghiarul Kristof Milak și italianul Thomas Ceccon. În 2021 premiul a fost câștigat de Caeleb Dressel”, mai scrie Libertatea.

„Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat luni dimineață că «lovituri cu drone» au lovit în cursul nopții două clădiri «nerezidențiale» din capitala Rusiei, fără a provoca victime, transmite AFP, citată de Cotidianul.

„Astăzi, în jurul orelor 04.00 (01.00 GMT), au fost raportate lovituri cu drone asupra a două clădiri nerezidențiale. Nu există distrugeri grave sau victime. Toate serviciile lucrează la fața locului”, a declarat Sobianin pe Telegram, mai arată Cotidianul.

„«Fragmentele unei drone» au fost descoperite luni dimineață la Moscova pe o arteră importantă în apropierea Ministerului rus al Apărării”, a informat agenția rusă de presă TASS, preluată de AFP, mai notează Cotidianul.

Incendiile din Grecia se extind, după insula Rodos, și în Corfu.

„Corfu a devenit cea mai recentă insulă grecească care a emis un ordin de evacuare, în timp ce țara se confruntă cu incendii de vegetație. Un incendiu a izbucnit în partea de nord a insulei Corfu, care este populară de foarte mulți turiști”, scrie BBC, citat de Adevărul.

„Acest lucru vine după ce aproximativ 19.000 de persoane au fost evacuate de pe insula Rodos, care a fost, de asemenea, afectată de incendii. Mulți au fost nevoiți să își părăsească hotelurile, în timp ce flăcările continuau să se extindă din centrul insulei grecești. Grecia se confruntă cu o căldură toridă, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în întreaga țară, iar incendiile se manifestă de aproape o săptămână în unele zone”, mai notează Adevărul.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Ironiile lui Viktor Orban was last modified: iulie 24th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: