Instanţa din Sofia a amânat extrădarea Elenei Udrea

10 mai 2022
Vizualizari: 423

Deschidem Revista din această seară cu legea offshore, prin aprobarea căreia s-ar putea debloca exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

„Comisiile pentru buget-finanțe și pentru energie din Senat au dat, marți, raport comun de admitere asupra legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi «pentru» și două «împotrivă», notează azi Adevărul.

„În cadrul ședinței, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat principalele modificări la legea offshore, subliniind că prin adoptarea acestora se vor debloca investițiile din Marea Neagră și vor fi accelerate investițiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a țării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni și furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma”, relatează Adevărul.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât, marți, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an anterior, începând cu data de 11 mai 2022.

„Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară; menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, se precizează în comunicatul BNR, scrie Agerpres.

„Conform sursei citate, rata anuală a inflației a consemnat un nou salt în luna martie 2022, urcând la 10,15%, de la 8,53% în februarie, în principal ca efect al accentuării scumpirii alimentelor procesate și combustibililor, sub impactul creșterii abrupte a cotațiilor mărfurilor agroalimentare și țițeiului, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia și cu impunerea sancțiunilor internaționale”, mai arată Agerpres.

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre și fost deputat PSD, a fost condamnat definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani închisoare cu executare într-un dosar de corupție legat de construirea de locuințe sociale în campusul „Henri Coandă” din Constanța.

„Inițial, la instanța de fond, Alexandru Mazăre fusese achitat pentru complicitate la luare de mită, având de plătit doar o amendă penală de 5.000 lei pentru fals în declarațiile de avere, însă un complet de cinci judecători de la ICCJ a admis apelul DNA și a decis ca fostul parlamentar să primească trei ani de închisoare cu executare, fiind menținută și amenda penală. De asemenea, magistrații au dispus confiscarea de la Alexandru Mazăre a sumei de 80.000 de euro, primiți ca mită, el având de plătit și cheltuieli judiciare de 10.000 lei. În același dosar, judecătorii au decis încetarea procesului penal împotriva lui Radu Mazăre și omului de afaceri Morgenstern Avraham. (…) Acuzațiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuințe modulare grupate în campusul social «Henri Coandă», lansat în anul 2011 și aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța”, mai scrie Agerpres.

Instanța din Sofia a amânat, pentru data de 18 mai, decizia în ceea ce privește extrădarea fostului ministru Elena Udrea, care trebuie să ajungă în țară pentru a-și ispăși pedeapsa.

„Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă. Udrea a plecat în Bulgaria înainte de pronunțarea deciziei și a fost oprită de autoritățile bulgare la granița cu Grecia. Ulterior, fostul ministru a fost reținut de autoritățile bulgare și a solicitat să nu fie extrădat, dând vina pe condițiile din sistemul penitenciar din România. Solicitarea i-a fost respinsă, dar avocații Elenei Udrea au făcut contestație. Decizia va fi luată săptămâna viitoare”, arată Cotidianul.

Ucraina are noi obiective în războiul cu Rusia. Ministrul de externe, Dmitro Kuleba, a spus că, în ceea ce privește bătălia pentru Donbas, Ucraina ar dori să-și elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia, dar nu a exclus negocieri.

„În prima parte a războiului, victoria pentru noi însemna retragerea trupelor ruse de pe pozițiile pe care le-au ocupat până la 24 februarie și răzbunare pentru pagubele provocate. Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica ulterioară a războiului, atunci, desigur, victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea teritoriilor noastre”, a declarat ministrul într-un interviu acordat Financial Times, citat de Pravda, notează Știrile ProTV.

„Aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru Finlanda pentru a-și garanta securitatea națională, a apreciat marți comisia de apărare din Parlament, înainte de decizia Finlandei din zilele următoare de a-și depune sau nu candidatura pentru intrarea în Alianța Nord-Atlantică”, relatează Reuters, scrie G4 Media.

„Finlanda, care are 1.300 km de frontieră cu Rusia și un trecut dificil cu statul vecin, își reconsideră poziția de lungă durată de a nu adera la NATO pentru a menține relații amicale cu Moscova. Președintele finlandez Sauli Niinisto urmează să anunțe joi poziția sa privind aderarea țării la NATO, o decizie care va însemna probabil o schimbare majoră în politica sa de securitate pentru țara nordică după invazia rusă din Ucraina”, mai arată G4 Media.

Seară liniștită!

Instanța din Sofia a amânat extrădarea Elenei Udrea was last modified: mai 10th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: