Discuţii în Coaliţie pe tema energiei

22 aug. 2022
Vizualizari: 504

Liberalizarea prețurilor la energie, cu toate consecințele nefaste pentru economia țării și pentru populație, provoacă, în continuare, discuții între PSD și PNL. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, se declară nemulțumit de acțiunile unor colegi din coaliție, dar spune că „nu se va rupe coaliția”.

„Nu am vrut să vin aici cu un joc politic. Înțeleg că partenerii noștri de coaliție fac anumite ședințe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovații trebuie să fie cei de la ANRE și să înceapă un atac asupra lui Ciolacu, Grindeanu și Rafila. Nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet, totuși, politica înseamnă mai mult decât un sport alb și ușor, dar adevărul este unul singur, politica în Energie o face Ministerul Energiei”, a declarat  liderul PSD, Marcel Ciolacu, scrie News.ro.

„Marea guvernare de dreapta, cu primii-miniștri, au făcut o tâmpenie, care ne-a adus în această situație. Marea liberalizare a energiei de fapt a creat șmecheri, din nou, în energie și speculație pe piață. Mai mult, în doi ani de zile, au făcut datorii la bugetul statului, singurul stat european, de 200 de miliarde de lei”, a mai spus Marcel Ciolacu, notează News.ro.

„În acest moment, în această coaliție am văzut că am depășit peste 3% bani întorși în ecnomie, fără să facem împrumuturi, dimpotrivă, încercănd să achităm împrumuturile făcute și să plătim dobânzile făcute de marea guvernare de dreapta condusă de domnul Cîțu și domnul Orban, de altfel mari specialiști la televizor și pe Facebook și pe Instagram. Nu ar vrea, ei, întâi să ne lămurească cum au făcut cu energia, cum au făcut cum împrumuturile și apoi să își dea cu părerea?”, a mai comentat Ciolacu, mai arată News.ro.

„Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să vină, până la data de 1 septembrie, cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, precum și perioada următoare”, a declarat, luni, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lider al PSD, scrie Agerpres.

„Avem o supraimpozitare la producători, dar și acolo cineva a strecurat în ordonanță să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450, ca să fie această supraimpozitare. Și chiar mi-aș dori ca primul ministru să afle cine a strecurat acest preț mediu în ordonanța trecută, să știm și noi cine subteran face jocurile în România pentru energie. Eu știu că politicile energetice sunt făcute de către Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanței actului legislativ, vin cu ordonanța de urgență”, a afirmat Marcel Ciolacu, notează Agerpres.

Potrivit liderului PSD, pe zona casnică, prețul la energie trebuie reglementat.

„Ce am stabilit cu primul ministru foarte clar este că prețul de 0,68, 0,80 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice, ceea ce este foarte clar. Se poate veni cu o compensare dacă prețul este mai mare. Din câte știu eu, prețul de producție nu depășește 0,68 și 0,8. Important este să avem banii pentru a face această plafonare și nu a intra într-un deficit. Sunt două abordări. (…) Este o abordate pe energia care este deja vândută în momentul acesta (…) Va fi o abordare pe această perioadă și o abordare pentru perioada viitoare, unde până acum avem în jur de 23% din energie deja vândută pe anul viitor”, a mai arătat liderul PSD, scrie Agerpres.

USR revine cu propunerea privind reducerea TVA la energie, după ce Germania a decis să micșoreze temporar taxa pe valoarea adăugată la gazele naturale, de la 19% la 7%.

„Incompetenții naționali riscă să transforme iarna românilor într-o catastrofă. Facturi uriașe, companii energetice băgate în faliment după ce nu și-au primit banii de la Guvern. Între timp Germania scade TVA-ul de la 19% la 7%. O lege similară a depus și USR încă de acum 10 luni. Ce credeți ca au făcut cu ea? PSD și PNL au respins-o. Au zis: «noi suntem mai deștepți, priviți ce măsuri am descoperit». Astăzi haosul creat de PSD și PNL a fost confirmat de Consiliul Fiscal. 7% deficit, asta fără 40 de miliarde de lei, datoria pentru incompetență. E datoria pe care Guvernul o are după plafonarea prețurilor. Mai aveți o șansa: adoptați măsura USR de reducere a TVA-ului. Măcar acum”, a transmis purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, pe Facebook, scrie Agerpres.

Presa mai scrie că linia de cale ferată Caransebeș − Timișoara – Arad va fi modernizată cu fonduri europene.

„Cel mai important contract de finanțare pentru domeniul feroviar din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 8,77 miliarde lei, a fost semnat și presupune modernizarea liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad, pe o lungime totală de 162 km. Potrivit unui comunicat al CFR SA, transmis luni AGERPRES, contractul de finanțare, a fost semnat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu Alexandru”, scrie Digi 24.

Armata Națională Republicană, o grupare formată din contestatari ai Președintelui Putin, revendică uciderea fiicei lui Aleksandr Dughin, principalul ideolog al liderului de la Moscova.

„Daria Dughina (30 de ani) a fost ucisă de o bombă plasată în mașina în care se deplasa. Mașina îi aparținea tatălui Dariei, Aleksandr Dughin, considerat principalul ideolog al liderului de la Moscova, Vladimir Putin. Atentatul în care a murit Daria Dughina s-a produs în seara zilei de 20 august 2022 în apropierea Moscovei. (…) Aleksandr Dughin nu se afla în mașină. Unii observatori consideră că, în realitate, ținta atentatului ar fi fost chiar Aleksandr Dughin”, relatează România liberă.

„Autoritățile ruse au deschis o anchetă, sub acuzația de omucidere. (…) Aparent, din gruparea care a revendicat uciderea fiicei lui Dughin fac parte militari și politicieni ruși. Într-un mesaj postat pe Telegram, gruparea îl califică pe președintele Vladimir Putin «uzurpator al puterii și criminal de război». Gruparea îl mai acuză pe Putin că a modificat ilegal Constituția Rusiei, pentru a se menține în fruntea statului pe termen nelimitat. Partizanii îl mai acuză pe președintele Putin că «a pornit un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens»”, mai scrie România liberă.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul INSA pentru publicația Bild am Sonntag, peste 60% dintre cetățeni (62%) sunt nemulțumiți de politicile cancelarului Olaf Scholz.

„Cancelarul Olaf Scholz, liderul Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), are o rată a opiniilor favorabile de doar 25%, cel mai scăzut nivel de la începerea mandatului, în decembrie 2021. Conform sondajului, 65% dintre cetățenii germani sunt nemulțumiți de activitatea generală a Guvernului de la Berlin. Doar 27% dintre germani sunt mulțumiți de performanțele Guvernului. Coaliția guvernamentală din Germania este formată din Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal, centru-dreapta) și Alianța ’90/Verzi (ecologistă)”, scrie Cotidianul.

„Principala formațiune de opoziție, Uniunea Creștin-Democrată / Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), se clasează pe primul loc în preferințele electorale, cu 28%, în creștere cu 1% față de săptămâna trecută. Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) este creditat cu doar 19% din voturi, Alianța «90/Verzi cu 21%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) este la nivelul de 8%»”, mai arată Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Discuții în Coaliție pe tema energiei was last modified: august 22nd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: