SUA nu va livra Ucrainei sisteme de rachete cu lansatoare multiple
În timp ce mai multe dosare, în care sunt acuzați oameni politici și de afaceri de prim rang, se află pe rolul instanțelor, Guvernul modifică articolul 155 din Codul Penal, pentru a evita prescrierea unor fapte din cauza tergiversărilor din justiție. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat că era nevoie de această modificare pentru evitarea compromiterii mai multor dosare aflate în instanță.
„Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență prin care a fost aliniat articolul 155 aliniatul 1 din Codul Penal la o recentă decizie a Curții Constituționale, din data de 26 mai 2022. Potrivit acestei ordonanțe de urgență, «articolul 155 va avea în aliniatul 1 conținutul următor: cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură, cauză care potrivit legii trebuie comunicat suspectului sau inculpatului». Este o intervenție punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanțelor”, a declarat Cătălin Predoiu, luni seară, la finalul ședinței de Guvern, scrie News.ro.
El a explicat că această modificare a fost cerută de CCR, fiind susținută și de Parchetul General.
„Această intervenție legislativă a fost cerută imperios chiar prin comunicatul Curții Constituționale care menționează termenul de intervenție imediată pentru a alinia legislația deciziei respective. Nu mai puțin această intervenție a fost susținută și de poziția Parchetului General, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a Ministerului Public cu care ne-am consultat imediat și care ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau o întârziere în intervenția legislativă ar fi condus la un efect nedorit, aș putea spune chiar devastator asupra multor anchete și implicit asupra obiectivelor Guvernului din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a mai spus Cătălin Predoiu, mai arată News.ro.
Garda Națională de Mediu are un nou comisar general.
„Aurelian Păduraru a fost numit în funcția de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Mediu, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă publicată luni în Monitorul Oficial. Păduraru o înlocuiește pe Marioara Artemis Gătej, care a fost eliberată din această funcție de premier printr-o decizie publicată tot luni”, scrie Agerpres.
Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că nu intenționează să trimită Ucrainei sisteme de artilerie care ar putea fi utilizate pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.
„Nu intenționăm să furnizăm Ucrainei sisteme de rachete care pot atinge teritoriul Rusiei”, a declarat Președintele Joseph Biden, citat de agenția Reuters, scrie România liberă.
„Administrația de la Kiev cere Statelor Unite sisteme de rachete cu lansatoare multiple (MLRS), care au rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri. (…)Statele occidentale se tem că armata ucraineană ar putea utiliza sistemele avansate de artilerie pentru a ataca obiective de pe teritoriul Rusiei, ceea ce riscă să amplifice conflictul”, notează România liberă.
„Aceste arme sunt esențiale pentru destinul Ucrainei și pentru independența națiunii. (…) Fără aceste sisteme, probabil vom putea stabiliza totuși linia frontului, dar am pierde luptele la Herson, Lugansk, Donețk și în zone din Zaporijjea”, a subliniat Aleksei Arestovici, consilier al Președintelui Volodimir Zelenski, citat de CNN, scrie România liberă.
Rusia și Turcia ar putea colabora pentru libera circulație a mărfurilor în Marea Neagră, inclusiv a cerealelor provenite din Ucraina.
„Putin a subliniat că partea rusă este pregătită să faciliteze tranzitul maritim al mărfurilor fără îngrădire, în coordonare cu partenerii turci. Aceasta se aplică în egală măsură exporturilor de cereale provenite din porturile ucrainene”, menționează Kremlinul într-un comunicat preluat de AFP și Reuters, citat de Digi 24.
„Putin a reafirmat în aceeași discuție cu Erdogan că Rusia poate «exporta cantități importante de îngrășăminte și de produse agricole dacă sancțiunile antiruse vor fi anulate»”, se mai arată în comunicat, mai scrie Digi 24.
Agerpres mai scrie azi că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunț făcut luni seara de președintele Consiliul European, Charles Michel.
„Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârșitul anului,’acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriașă de finanțare pentru mașina sa de război’ și punând o «presiune maximă» asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului”, a scris pe Twitter, Charles Michel, notează Agerpres.
„A fost aprobat, de asemenea, un pachet de asistență macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să își acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcționeze economia.Autoritățile de la Kiev și-au calculat necesitățile la cinci miliarde de dolari lunar.Finanțarea europeană va lua forma unor «împrumuturi pe termen lung» cu dobânzi subvenționate, a spus o sursă europeană”, mai scrie Agerpres.
Un referendum de integrare a Osetiei de Nord în Federația Rusă, anunțat pentru 17 iulie a.c., a fost amânat.
„Președintele regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloiev, a suspendat luni organizarea unui referendum anunțat anterior privind integrarea în Rusia înainte de finalizarea consultărilor cu Moscova”, informează Reuters, citat de Agerpres.
„Până la finalizarea consultărilor se suspendă decretul Președintelui Republicii Osetia de Sud din 13 mai 2022 «Privind convocarea referendumului Republicii Osetia de Sud»”, a decretat Președintele Alan Gagloiev, scrie Agerpres.
Presa mai scrie azi că Republica Chineză a trimis 30 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în cea mai mare astfel de incursiune din ianuarie, până în prezent.
„Ministerul Apărării din Taiwan a transmis că forțele aeriene au intervenit pentru a avertiza aeronavele chineze, în timp ce sistemele de rachete au efectuat acțiuni de monitorizare a avioanelor de luptă ale Beijingului. Potrivit ministerului, aeronavele chineze au survolat o zonă la nord-est de insula Pratas, administrată de Taiwan. Nu au fost trase focuri de armă, iar aeronavele chineze nu au pătruns în spațiul aerian propriu-zis al Taiwanului. Este cea mai mare incursiune a forțelor aeriene chineze în Taiwan din 23 ianuarie, când 39 de aeronave ale Beijingului au intrat în zona de identificare aeriană a statului insular”, scrie România liberă.
Seară liniștită!